Kalnas vadinasi Taumata whakatangi hangakoauau o tamatea turi pukakapiki maunga horo nuku pokai whenua kitanatahu, kas reikštų maždaug „viršukalnė, ant kurios Tamatea, žmogus su dideliais keliais, kuris slydo, lipo ir rijo kalnus, grojo fleita mylimam žmogui“.

Patogumo dėlei pavadinimas dažniausiai sutrumpinamas ir kalnas vadinamas Taumata, rašo amusingplanet.com.

Taumata įtrauktas į Guinnesso pasaulio rekordų knygą, kaip ilgiausias pasaulyje vietovardis. Pavadinimą sudaro 85 raidės.

Yra ir dar ilgesnių pavadinimo versijų, viena – net iš 105 raidžių. Ši versija reiškia „kalnas, ant kurio Tamata, vyras, kuris buvo atpūstas čionai iš toli, kuris turėjo įtrūkusį penį, nusibrozdino kelius, lipdamas į kalnus, nukrito į žemę ir apėjo kraštą, grojo nosies fleita savo mylimam žmogui“, ar kažkaip panašiai.

Tas vyras Taumata, kuris turėjo įtrūkusį penį ir nepasotinamą potraukį kalnams, buvo vienas iš garsiausių Naujosios Zelandijos atradėjų, vadinamas maorių Marco Polo. Taumata apiplaukė Šiaurės ir Pietų salas, atrado žemyną, todėl kartais vadinamas apiplaukusiu kraštą arba krašto atradėju.

Pasak legendos, Taumata keliavo per Porangahau ir sutiko kitą gentį. Teko kautis, kad galėtų keliauti toliau, bet kautynių metu žuvo jo brolis. Taumata taip sielvartavo dėl brolio žūties, kad kelias dienas išbuvo kautynių vietoje. Kiekvieną rytą jis atsisėsdavo ant kalno ir grodavo raudas nedidele nosies fleita (koauau), į kurią pučiama pro nosį.

Kalnas niekuo neypatingas, bet ženklas su kalno pavadinimu tikrai verta fotokadro.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)