Dominikos Respublikoje apsilankiau spalio viduryje – visai prieš pat tiesioginių skrydžių pradžią. Norėjau labiau pažinti naują kryptį, apžiūrėti ir atrinkti rekomenduojamus viešbučius. Iš salos parsivežiau gerus prisiminimus: graži gamta, nuostabūs paplūdimiai, mažytės salelės, pasiekiamos kateriu arba katamaranu, skanus maistas, paslaugus personalas ir visur skambanti ispaniška muzika. Čia nejučiomis gyvenimas sulėtėja, o šokti pradedi net dienos metu, kad ir paplūdimyje!

Ar ši kryptis tinka atostogoms su vaikais?

Viešbučiai poilsiui puikiai pritaikyti šeimoms. Kelionių organizatoriaus pasiūloje yra pora variantų, skirtų gyventi tik suaugusiesiems, tačiau visi kiti viešbučiai turi užsiėmimus, maitinimą, baseinus, vandens parkus ir kitas pramogas mažiesiems. Labai mažiems vaikams (kūdikiams) gali būti sudėtingiau ištverti kelionę lėktuvu – visgi skrydis trunka apie 11 valandų (skrydis tiesioginis). Atvykus, galima įsigyti ir šeimoms su vaikais pritaikytų ekskursijų („Seaquarium“ – ekskursija laivu stikliniu dugnu pažinti povandeninį pasaulį, „Monkeyland“ – susitikimas su laisvėje gyvenančiomis beždžionėlėmis).

Ar yra kokių nors alkoholio vartojimo ar pirkimo ribojimų? Kokios alkoholio kainos?

Visi viešbučiai pasiūloje siūlo „viskas įskaičiuota“ sistemą, tad viešbučio teritorijoje dėl to problemų tikrai nekils. Lauktuvėms galima įsigyti Dominikos Respublikoje gaminamo romo, kiekvienas keliautojas į Lietuvą gali įsivežti 1 litrą stipriojo gėrimo arba 2 litrus alkoholinių gėrimų iki 22 laipsnių.
Kurorto baruose arba diskotekose, jei išvykstate už viešbučio teritorijos, kokteilio kaina siekia apie 8-10 JAV dolerių.

Kokios COVID-19 testų kainos grįžtant į Lietuvą?

Imunitetą COVID-19 turintiems keliautojams nei keliaujant į Dominikos Respubliką, nei grįžtant atgal COVID-19 testų atlikti nereikia.

Imuniteto neturintiems (nevakcinuotiems, nepersirgusiems) prieš grįžtant reikės atlikti testą (pakanka antigeno testo, kuris yra pigesnis – jo kaina apie 30-35 JAV doleriai).

Kokios ekskursijos geriausios? Kokios jų kainos?

Labiausiai rekomenduoju aplankyti Saono salą. Tai visos dienos ekskursija į vieną didžiausių salų šalia Dominikos Respublikos. Nuostabaus grožio paplūdimiai, skaidrus vanduo, pasvirusios palmės, sustojimas maudynėms natūraliame baseine, pietūs saloje ir parplaukimas atgal į Dominikos Respubliką katamaranu, kuriame vyks tikras vakarėlis bei šokių pamokos! Tokios ekskursijos kaina apie 105 JAV doleriai (apie 90 €).

Samanos pusiasalis – taip pat labai vertas dėmesio mylintiems gamtą. Keliausite vietiniais automobiliais, vėliau katamaranu aplankysite mažytę įspūdingą Cayo Levantado salą, taip keliausite iki El Limon krioklio, kuriame galėsite išsimaudyti. Tai diena nuostabioje gamtoje su daugybe nuotykių! Ekskursija nepigi, bet verta savo kainos – apie 170 JAV dolerių (apie 146 €).

Santo Domingas yra Dominikos Respublikos sostinė. Tris milijonus gyventojų turintis miestas taip pat vertas apsilankymo, nes padės iš arčiau susipažinti su gyvenimu šioje šalyje, jos istorija. Nacionalinis panteonas, karališkų namų muziejus, apsipirkimas kolonijiniame kvartale, pietūs prašmatniame viešbutyje ant jūros kranto asmeniui kainuos apie 100 JAV dolerių (apie 85 €).

Kokiu transportu geriausia keliauti pačioje Dominikos Respublikoje (nuomotis automobilį, viešasis autobusas ar pan.)?

Dominiką geriausiai pažintumėte su gidu, automobiliu arba autobusu (keliaujant privačiai arba su grupe). Tačiau galite naudotis ir taksi paslaugomis – tik jų kainos kiek aukštokos, mane neigiamai nustebinusios. Pavyzdžiui, apie 12 minučių kelionė taksi atsieina 25 JAV dolerius.

Koks maistas yra Dominikoje (tarptautinė virtuvė, o gal koks specifiškas)?

Visi viešbučiai prisitaikę prie virtuvės, kurią mėgsta europiečiai bei svečiai iš Jungtinių Amerikos valstijų. Priklausomai nuo viešbučio lygio, čia rasite įvairaus mėsos, žuvies, jūros gėrybių patiekalų pasirinkimo. Pristatoma ir vietinė virtuvė, tad tikrai teks jos paragauti! Maistas kokybiškas, skanus, nė karto neteko nusivilti, o iš viso lankėmės 8-iuose viešbučiuose.

Ką veikti Dominikoje (galbūt nardymas, banglenčių sportas ar pan.)?

Norintiems laisvalaikį praleisti aktyviau, galima rinktis ir kitokias pramogas – išmokti buriuoti, jodinėti žirgais, užsiimti paviršiniu nardymu.

Kokius daiktus būtina pasiimti, keliaujant į Dominiką?

Be vasariškų drabužių, ekskursijoms turėkite uždarus batus (ypač nusileidimui prie El Limon krioklio), apsauginį (bet tikrai ne skatinantį įdegį!) kremą nuo saulės, galvos apdangalą ir rankšluostį – dažnai viešbučiai neleidžia į ekskursijas imti jų išduodamų paplūdimio rankšluosčių, todėl į lagaminą įsimeskite savo asmeninį.

Ar galima atsiskaityti kortele?

Prekybos centruose, kavinėse, turistinėse vietose tikrai be problemų galima atsiskaityti kortele, tačiau grynųjų JAV dolerių turėjimas taip pat pravers – ypatingai arbatpinigiams, kurie yra laukiami kiekviena proga. Didelė dalis turistų Dominikos Respublikoje yra amerikiečiai, kuriems nesvetima arbatpinigių kultūra, jie noriai ir gausiai juos skiria aptarnaujančiam personalui.

Kokią valiutą geriau vežtiseurus ar dolerius?

Būtina pasiimti JAV dolerių, kurie bus priimami praktiškai visur. Savaitę keliaudamas po šalį, vietinių Dominikos Respublikos pinigų (pesų) net nemačiau savo akyse! Visur atsiskaitinėjau kortele arba JAV doleriais. Jei pritrūksite grynųjų, šalyje yra bankomatai.

Koks geriausias metas vykti į Dominikos Respubliką?

Geriausias metas – dabar, kol vyksta tiesioginiai skrydžiai iš Vilniaus į Dominikos Respubliką! O jei rimtai, aukštuoju sezonu laikomi trys mėnesiai – lapkritis, gruodis ir sausis.

Ar Dominikos Respublikoje saugu (kalbant apie nusikalstamumą ir pan.)?

Visose turistų mėgstamose vietose yra tikrai saugu, o Punta Kanoje įkurta net turistams skirta policija. Gatvės patruliuojamos, viešbučių teritorija akylai saugoma, tačiau kaip ir bet kur pasaulyje, turite saugoti savo asmeninius daiktus. Patariu būtinai naudotis viešbutyje įrengtu seifu. Keliaudami (nesvarbu, ar tai būtų Dominikos Respublika, ar kita valstybė) nelaikykite visų vertybių vienoje vietoje – išskaidykite grynuosius pinigus, korteles ar asmens dokumentus (jei turite ir pasą, ir tapatybės kortelę) per kelias vietas.

Ar Dominikos paplūdimiai švarūs?

Kaip ir visuose Karibuose, tam tikru metų laiku (o kartais ir visus metus) pasitaiko jūros žolių, kurių šiuo metu sparčiai mažėja. Asmeniškai jūros žoles, išplautas į krantą, mačiau tik vieną kartą ir tai buvo laukinis paplūdimys, kadangi viešbučių teritorijos kaip mat sušluoja visas jūros žoles rytais ir problemos nė nematyti. Visgi, tai jau kelerius metus vykstantis procesas, pasiekiantis Karibų, Meksikos pakrantes.

Kokios oro linijos vykdys skrydžius iš Vilniaus?

Į Dominikos Respubliką skraidins „Neos Air“, italų oro linijų bendrovė. Skrydžiai vyks naujais Boeing 787 Dreamliner orlaiviais.

Kokia yra skrydžio trukmė?

Skrydis trunka apie 10-11 valandų į vieną pusę, jis yra tiesioginis ir be tarpinių nusileidimų. Pasirūpinkite veikla lėktuve, kad skrydis pirmyn neprailgtų (nes jis vyks dienos metu): knygos, žurnalai, filmai ar serialai (yra galimybė pakrauti telefoną lėktuve). Skrydžiui atgal (jis bus naktinis) pasiimkite patogią kaklo pagalvėlę, jei tokią turite – bus patogiau įsitaisyti miegui. Skrydžio metu tiekiamas nemokamas maitinimas (du kartus), gėrimai.

Ar yra kokie nors kurorto mokesčiai?

Papildomų kurorto mokesčių viešbučiai netaiko ir visus mokesčius įskaičiuoja į kelionės paketą. Todėl išsiregistruodami iš viešbučio mokėsite tik už papildomai įsigytas apmokestinamas paslaugas (pavyzdžiui, masažai SPA centre ar panašiai).

Ar vykstant į Dominikos Respubliką būtina draustis? Koks draudimas geriausias?

Draudimas nėra privalomas, tačiau asmeniškai neįsivaizduoju nė vienos kelionės be jo – tiesiog jausčiausi nesaugiai! Todėl labai rekomenduoju užsakant kelionę, įsigyti ir sveikatos draudimą. Pasiūla šiuo metu itin didelė – galima pridėti ir papildomas COVID-19 rizikas, jei į kelionę negalėtumėte išvykti dėl privalomos saviizoliacijos, ligos ar kitų, draudimo polise išvardintų priežasčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)