Vandeniui garuojant ir jūros krantui traukiantis, išsausėjusiose srityse liko neįtikėtina gausybė druskos. Jos sluoksnį ilgainiui uždengė lietaus vandens nuo kalnų nuplautos nuosėdos. Tas dangalas tolydžio storėjo bei tankėjo ir ėmė slėgti apačioje esantį druskos sluoksnį.

Šios aplinkybės sukėlė vadinamąją druskos tektoniką. Taigi, nuosėdos ir uolienos, kurių sluoksnis jau siekė tūkstančius metrų, vis labiau spaudė druskos sluoksnį ir galop druska iškilo virš ją nugulusių uolų.

Kaip rašoma portale „Amusing Planet“, druska prasiveržia pro kiekvieną plyšelį, atsirandantį nuosėdų ir uolienų sluoksnyje. Iš jos susiformuoja kupolai. Kartais šie dariniai dar labiau pralaužia paviršių ir išplinta horizontalia kryptimi, suformuodami druskos ledynus.

Druskos kalnai Irane

Šių įspūdingų druskos darinių galima pamatyti pietiniuose, pietvakariniuose ir centriniuose Irano regionuose. Bene puikiausių jų pavyzdžių aptikta Zagroso kalnuose, nusidriekusiuose palei Persijos įlanką formuojančią Irano pakrantę. Zagroso kalnynas susiformavo Arabijos platformai susidūrus su Eurazijos platforma. Jame gausybė gūbrių ir keterų, palankių kupolams iškilti.

Panašiai kaip čia besiformuojančių druskos kupolų nepavyktų pamatyti jokioje kitoje planetos vietoje – taip skelbia UNESCO. Šis regionas dar nėra priskirtas prie pasaulio paveldo objektų, tačiau tokia galimybė jau svarstoma. Vien pietinėje Zagroso kalnų dalyje yra daugiau nei 130 druskos kupolų, kurie neabejotinai padarė poveikį kalnyno struktūrai.

Druskos kalnai Irane

Be druskos kupolų, formuojasi ir druskos urvai. Vienas iš jų, Namakdano kalno urvas, yra ilgiausias pasaulyje, net iki 6,4 kilometro nutįsęs druskos urvas. Dar verta paminėti druskos ledynus, slėnius, karstines smegduobes ir druskos versmes.

Irane esantiems druskos kupolams pavojų gali kelti būsimos naftos paieškos: druskos kupoluose aptinkamos nepralaidžios uolos dažnai dengia sluoksnius, po kuriais yra naftos.

Kituose pasaulio regionuose, pvz., JAV, Meksikoje, Šiaurės jūroje, Vokietijoje ir Rumunijoje, aptinkami druskos kupolai jau paversti reikšmingais naftos šaltiniais ir daugybę metų eksploatuojami.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt