Padniestrė

Nors vienašališkai nepriklausomybę pasiskelbusios Padniestrės nepripažįsta nei artimiausios kaimynės Moldova ir Ukraina, nei kurios kitos šalys, ji turi savo pasienio kontrolės punktus ir valiutą (Padniestrės rublį). Nors sprendimas skelbti nepriklausomybę priimtas dar 2006 m. surengtame referendume, Padniestrė vis dar laukia, kada galės išskleisti sparnus. Vis tik laiko nepaliesti sovietiniai pastatai, įspūdinga Benderų tvirtovė ir vietinis brendis „Kvint“ – tai jau mažiausiai trys svarios priežastys čia būtinai apsilankyti.

24 val. trukmės neviršijančioms kelionėms į šią šalį jokių papildomų dokumentų nereikia – pakanka tik paso ir registracijos pasienyje.

Padniestrė

Sylandas

Spėjama, kad būtent Sylandas tapo paskata naujai pseudovalstybių virtinei atsirasti. Dauguma tokių darinių tėra simboliniai protestai ar tušti pareiškimai. 1967 m. apie savo egzistavimą paskelbęs Sylandas – tai 12 kilometrų nuo Anglijos rytinės pakrantės nutolusi jūrinė platforma.

Jei nuspręsite apsilankyti Sylande, susisiekite su šios pseudovalstybės atstovais iš anksto, kad jums būtų suteiktas leidimas pasinaudoti sraigtasparnių kilimo ir leidimosi aikštele.

Sylandas

Seborga

Dėl dokumentuose įsivėlusios klaidos ši Italijos provincija tapo nepriklausoma. Kadangi 1729 m. šios provincijos pardavimo sandoris nebuvo įregistruotas, ji liko nepaminėta 1861 m. Italijos suvienijimo akte. Dėl šios priežasties ten gyvenantis Giorgio Carbone’as pasiskelbė Seborgos princu.

Seborga įsikūrusi netoli nuo Prancūziją ir Italiją skiriančio pasienio, o artimiausias oro uostas yra Nicoje.

Seborga

Užupis

Menininkai anksčiau aptriušusiu buvusį Vilniaus Užupio kvartalą pavertė klestinčiu bohemiška dvasia alsuojančiu rajonu, 1997 m. paskelbusiu savo nepriklausomybę, turinčiu savo vėliavą, prezidentą ir 11 asmenų kariuomenę.

Vaikštinėdami Vilniaus senamiesčiu būtinai užsukite į Užupį, į kurį pateksite perėję Išganytojo gatvėje esantį tiltelį.

Užupis

Huto upės kunigaikštystė

Susidraugauti su karališkųjų šeimų atstovais paprasčiau, nei manote: Vakarų Australijoje esančioje Huto upės kunigaikštystėje ekskursijas rengia princai Leonardas ir Graeme’as. Ši kunigaikštystė – tai teritorija, dydžiu prilygstanti Honkongui. Joje gyvena vos 23 žmonės, neskaitant 14 000 po visą pasaulį išsibarsčiusių Huto upės kunigaikštystės piliečių.

Į Huto upės kunigaikštystę pateksite įsigiję 4 Australijos dolerius (2,69 euro) kainuojančią vizą.

Huto upės kunigaikštystė

Končo respublika

Kivesto pusiau juokais, pusiau rimtai paskelbto atsiskyrimo nuo JAV šaknys – protestas dėl pasienio kontrolės punktų blokavimo. Įdomu pastebėti, kad Končo pasai ir nepriklausomybės šventės iš tiesų pasižymi dideliu populiarumu. Už Floridos valstijos ribų Končas turi keturias diplomatines atstovybes.

Norėdami apsilankyti Konče lėktuvu atvykite į Kivesto tarptautinį oro uostą arba automobiliu važiuokite į pietus nuo Majamio.

Končo respublika

Ladonija

Kai Kullaberg nacionalinio parko vadovybė pareikalavo menininko Larso Vilkso pašalinti iš į krantą išmestos medienos ir akmenų padarytas skulptūras, jis užuot taip pasielgęs pietvakarinėje Švedijos pakrantėje įkūrė Ladonijos pseudovalstybę.

Prašymą suteikti Ladonijos pilietybę galima pateikti internetu.

Ladonija

Kristijanija

Tai laisva ir savarankiška teritorija, susiformavusi 1971 m. hipiams užėmus senuosius karinius barakus. Kristijanija garsėja laisva minčių raiška, spalvingais piešiniais ant sienų ir ore tvyrančiu marihuanos kvapu.

2 kilometrus nuo Tivoli sodų nutolusią Kristijaniją pasieksite pėsčiomis – tereikia sekti fotografuoti draudžiančius ženklus.

Kristijanija

Molosija

1999 m. Kevinas Baughas paskelbė įkuriantis nepriklausomą Molosijos šalį ir tapo jos prezidentu.

Molosiją pasieksite įveikę 55 kilometrų atstumą nuo Nevados valstijoje esančio Ryno miesto pietryčių kryptimi.

Molosija

Sožė

Norėdami užsidirbti papildomų pinigų šio Prancūzijos miesto gyventojai juokais sugalvojo Sožė respubliką. Nors ši istorija pradėta juokais, Sožė mieste vis tik renkamas prezidentas, nors gyventojų bendruomenė nė neketina reikalauti tikros nepriklausomybės.

Sožė miestas įsikūręs rytinėje Prancūzijos dalyje, netoli nuo Du departamento, o pasienio kirtimo sistema pasižymi lankstumu.

Sožė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)