Atsisakė verslo ir atvyko į salą

Daugelis Tailando keliautojų lankosi Bankoke, Puketo ar Krabio salose, tačiau retas yra girdėjęs apie Siamo įlankoje stūksančią Koh Talu salą, rašoma pranešime spaudai. Vietiniai salą vadina „Destination of sea“ (liet. Kelionės tikslas – jūra), o ją tyrinėjusi kelionių ekspertų „Baltic Tours“ komandos narė, kūrybininkė ir tinklaraštininkė Snieguolė Valiaugaitė praminė „Gyvybės sala“.

„Kur akis užmato čia plaukioja spalvingos žuvys, kalmarai, medžiuose siautėja nenuoramos beždžionės ir girdisi džiunglių paukščių giesmės“, – įspūdžius prisimena kelionių specialistė.

Koh Talu salą ir jos gyvūniją vietiniai labai saugo, tad nieko keista, kad turistai apie ją beveik nieko nežino. Salos istorija atskleidžia, kad iki Pirmojo pasaulinio karo joje gyveno tajai ir augino kokoso palmes. Žvejams Koh Talu apylinkės buvo neišsemiamas žuvies šaltinis. Deja, dėl nekontroliuojamos žvejybos ištekliai labai greitai išseko. Naujienų portalo „Bangkok Post“ žiniomis, vienas iš dabartinių salos savininkų – ponas Preeda Charoenpak (Preeda) taip pat turėjo sėkmingą žvejybos verslą. Tačiau pamatęs, kokią žalą tai daro jūrai, nusprendė jo atsisakyti.

Pardavęs žvejybos laivus P. Charoenpak įkūrė poilsiavietę „Ban Maprao Koh Thalu Resort“ ir savo veiklą nusprendė paskirti paieškoms, kaip atkurti ir išsaugoti vandenyno turtus. Šis žmogus ir sala šiandien žinomi visame Tailande, tačiau keliautojų tai vis dar neatrasta vieta.

Koh Talu sala

Sodina koralus ir rūpinasi vėžliais

Pasak saloje viešėjusios S. Valiaugaitės, Koh Talu siūlomos veiklos gerokai skiriasi nuo tų, kurias rasite populiariausiuose Tailando kurortuose. Užsiėmimai skirti ne vien siekiant patenkinti turistų poreikius, bet ir suteikiant jiems galimybę prisidėti prie salos gerovės.

„Saloje išbandėme paviršinį nardymą, stebėjome vandens augmeniją bei gyvūniją ir mokėmės sodinti koralus. Koralo šakelės sodinamos į tam tikrus indus specialiuose rėmuose, kurie vėliau per 10 minučių turi būti panardinti į jūrą. Vietiniai šį augmenijos atstatymo procesą kasdien atlieka po keletą kartų. Jie sako, kad koralai kasmet paauga apie 4 centimetrus“, – pasakoja šią salą pažinusi kelionių ekspertė.

Koh Talu yra viena iš nedaugelio Tailando salų, kurią dėti kiaušinius pasirinko jūros vėžlių patelės. Sakoma, kad tai įrodymas, jog ponui P. Charoenpak pavyko išsaugoti natūralią salos ekosistemą. Besąlygiško gerumo vietiniai rūpinasi, kad vėžlių populiacija didėtų. Saloje veikia vėžlių slaugymo centras „Siam Marine Rehabilitation Foundation“. Koh Talu saloje vėžliai auginami, maitinami, gydomi, prausiami ir kai tampa pakankamai stiprūs, kad galėtų apsiginti ir savarankiškai išgyventi, paleidžiami į jūrą. Salos gyventojai sako, kad taip aktyviai prižiūrint vėžliukus, kasmet jų skaičius išauga net iki 3 kartų.

„Tūkstančius vėžliukų šioje saloje „slaugo“ ponas Bunloet Phueak Tong (Bunloet), tačiau jam talkina ir turistai. Mes taip pat jauniklius maitinome, prausėme, o vieną jų, pavadinę Baltic’a, paleidome į jūrą“, – įspūdžiais dalijasi S. Valiaugaitė.

Koh Talu sala

Jausmas – lyg nuosavoje saloje

Koh Talu – beveik privati sala. Ji priklauso ponui P. Charoenpak ir jo sūnui, ponui Paopipat Charoenpak (Pow). Vietovę kartu su Latvijos ir Estijos žiniasklaidos atstovėmis pagal „Amazing Thailand“ ir „Finnair“ inicijuotą projektą „Thailand Media Fam Trip“ lankiusi S. Valiaugaitė pastebėjo, kad poilsiautojų visai nedaug, todėl kiekvienas gali pasijausti tarsi salos savininkas. Paskutinę rugsėjo savaitę be Baltijos šalių komandos Koh Talu taip pat svečiavosi viena iš Kinijos atkeliavusi trijų asmenų šeima. Kelionių specialistės nuomone, ši vietovė pakerės, jei jus vilioja ramybė ir privatumas, o atostogų metu svajojate įsitraukti į aktyvias veiklas, kurias neabejotinai išbandysite pirmą kartą.

Koh Talu sala

„Jei oro sąlygos tinkamos, Koh Talu saloje smagu buriuoti, plaukioti irklente arba sėsti į kanoją ir išplaukti stebėti saulėlydžio. Vakarėjant galima pagauti kalmarų ir čia pat, ant plausto, ragauti juos ką tik paruoštus. Ši atrakcija pavadinta saulėlydžio kruizu. Sutemus smagu keliauti į paplūdimį stebėti migruojančių krabų ir galvoti norus leidžiant dangaus žibintus. Beje, manasis – jau išsipildė!“ – pasakoja S. Valiaugaitė.

S. Valiaugaitė saloje praleido 2 dienas, anot jos, tiek laiko Koh Talu visiškai pakanka, nes įspūdžių parsivežta daugybė. Dar vienas salos pranašumas – ją nesudėtinga pasiekti iš šalies sostinės Bankoko.

Koh Talu sala

Važiuojant privačiu autobusu arba taksi, kelionė iki salos uosto gali atsieiti maždaug 3800 batų – apie 100 Eur. Iki uosto galima keliauti ir viešuoju transportu, įprastai, su sustojimu Hua Hin regione. Kelionė autobusu ar traukiniu kainuos dvigubai pigiau, tačiau užtruks ilgiau. O štai norintiesiems keliauti nuomotu automobiliu bus suteiktos visos galimybės palikti transportą specialioje uosto aikštelėje. Iki Koh Talu salos iš uosto plaukiama greitaeigiu kateriu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt