Išskirtinių kelionių organizatoriaus „Boutique Travel“ įkūrėja Aja sako, kad naująjį laivą, kuris turistus nuo 2021 metų plukdys į ekspedicijas po Arktį ir Antarktidą, pasaulio turizmo žiniasklaida vadina nauja poliarinio turizmo era.

Bent kartą gyvenime

Nukeliauti toliausiai kiek tik įmanoma, pamatyti Žemės pabaigą Antarktidą ar pastovėti ant Šiaurės poliaus – tai svajonės, gimusios skaitant geografijos vadovėlius. Kažkada čia lankėsi tik mokslininkai, tačiau pastaraisiais dešimtmečiais į šias kvapą gniaužiančias keliones, lydimas milžiniškų vėjų, pavojingų ledkalnių ar įspūdingų banginių uodegų mostų vyksta ir ekstremalių nuotykių ištroškę keliautojai.

Poliarinių kelionių istorija prasidėjo vos 1991-aisiais, kai pirmą kartą pasaulyje branduoliniu ledlaužiu surengta pirmoji turistų kelionė į Šiaurės ašigalį. Tai padarė JAV įsikūrusi kompanija „Quark Expedition“, kuri yra tikra šių ekspedicijų pionierė: pirmoji pasiūlė nemokslinę ekspediciją į imperatoriškųjų pingvinų koloniją, pirmieji surengė kruizą aplink Antarktidą, o paskui – po Arkties vandenyną. Tarp jos septynių laivų – ir galingiausias pasaulyje branduolinis ledlaužis „50 metų pergalei“.

Laivas su dviem sraigtasparniais

199 vietų laivas „Ultramarine“ – visiška naujiena poliarinio turizmo pasaulyje, turėsiantis erdviausias pasaulyje poliarinių laivų kajutes, kurios bus net 26 kv.m., grindis siekiančius langus, balkonus. Laivas sukonstruotas taip, kad, kajutėje, gavus signalą iš įgulos, galima vos per kelias minutes atsidurti atvirame denyje. Klausiate, kodėl? Tikrai ne todėl, kad vandenyne audra, o todėl, kad prie laivo pastebėtas, pavyzdžiui, banginis, skylantis ledas, ar už borto – stulbinantis poliarinis saulėtekis.

Stulbinantis laivo privalumas – net du dviejų variklių sraigtasparniai ekspedicijos dalyviams, kad šie būtų nugabenti į unikalias vietas, kurias galima pasiekti tik oru. Dar laive – dvidešimt specialių valčių, vadinamų „zodiakais“ – būtent jomis keleiviai iš laivo priplaukia žemę, ledynus. Laivas turės ne tik restoraną, stebėjimo erdves, bet ir SPA, sauną, sporto klubą. Visi – su poliariniais vaizdais. Net sauna.

„Keleiviai ir įgula tokiose ekspedicijose sudaro vieną bendrą šeimą, keleivius lydi profesionalai, turintys gilias jūrų geologijos, istorijos, biologijos žinias, fotografai, mokslininkai, tyrinėtojai, kurie ne tik skaito paskaitas, bet kartu pietauja, gurkšnoja vyną ir leidžiasi į pasakojimus apie Arktį ar Antarktidą“, - pasakoja išskirtinių kelionių organizatorė Aja.

Kur plauks šis naujas poliarinis stebuklas?

Laivas plaukios Arktyje ir aplink Antarktidą priklausomai nuo sezono. Nuo spalio iki kovo – Antarktidoje, o nuo kovo iki spalio – Arktyje. Į ekspedicijas Arktyje laivas dažniausiai plauks iš Norvegijos, o į Antarktidą – iš Argentinos.

„Quark expedition“ jau pristatė 2021 – 2022 metų ekspedicijų sezoną. Poliariniai kruizai – būtent ta turizmo sfera, kai keliones reikia užsisakyti prieš metus ar dvejus. Pirmąsyk į kruizą „Ultaramarine“ išplauks 2021 gegužę, tai bus ekspedicija aplink Špicbergeną, atšiaurią Arkties vandenyno salą. Kruizas į Grenlandiją, didžiausią pasaulio salą, suteiks galimybę stebėti unikalią Šiaurės pašvaistę.

Ypatinga misija „Ultramarine“ laukia visiškai naujoje ekspedicijoje – Antarktidoje sutikti Naujuosius 2022-uosius ir pagerbti didžiojo Antarktidos tyrinėtojo sero Ernesto Shackletono mirties šimtąsias metines, kuris amžino poilsio atgulė Pietų Džordžijos saloje. Šis kruizas taip pat užsuks ir į atokiąsias Folklando salas, tas, kurias iš Argentinos atkovojo geležinė ledi Margaret Tečer.

„Planuojat kelionę po Argentiną, „Ultramarine“ siūlo kruizą į Patagoniją, patikėkite, plaukti per ją – dar didesnis nuotykis, nei skaityti apie ją Žiulio Verno romane“, - įsitikinusi pasakoja Aja.

Straipsnis buvo skelbtas žurnale „L“Officiel“.