– Paula, ką šiuo metu veiki? Kokiu tikslu nusprendei išvykti į Australiją ir kuo tave patraukė ši šalis?

– Esu verslo mokslų kolegijos studentė ir studijuoju projektų valdymą. Taip pat dirbu padavėja restorane. Jau nuo vaikystės labai mėgstu keliones. Pirmosios mano kelionės buvo po Europą, teko pagyventi JAV ir visai neseniai pusę metų gyvenau Kanadoje.

Kalnuotas Kanados miestelis Banfas yra labai pamėgtas australų, turbūt dėl pasiilgto sniego ir svarbiausia – slidinėjimo. Todėl nemažai teko bendrauti su australais. Ten būdama jau kūriau planus apie apsilankymą Australijoje.

Mane sužavėjo jų požiūris į gyvenimą. Visi jie yra be galo laimingi žmonės. Iš kiekvieno australo lūpų dažnai išgirsdavau frazę: „Gyvenimą reikia švęsti”, taip ir susigundžiau aplankyti kitą pasaulio pusę, taip pat man labai padėjo kelionių agentūra „Jaunimo kelionės”. Ji atsakė į užduotus klausimus, sutvarkė visus studijų ir vizų dokumentus, todėl po apsilankymo Kanadoje atvykau į šią agentūrą dar kartą ir paprašiusi papasakoti apie studijas bei keliones Australijoje, apsisprendžiau visu 100 procentų, kad šiuos metus praleisiu tik ten!

– Kiek jau laiko esi čia įsikūrusi? Ar sutinki lietuvių?

– Čia atvykau tik prieš mėnesį. Vos išvydusi Gold Kousto palmes ir šviečiančią saulę – įsimylėjau šį kraštą! Mano studijos tęsis 1 metus ir 2 mėnesius, todėl tiek laiko ir planuoju čia praleisti, nes vizą gauti, kaip ir JAV ar Kanadoje, yra labai sudėtinga.

Taip, lietuvių čia yra! Prieš atvažiuojant susirašinėjau su viena mergina, kuri su savo vaikinu čia gyvena keturis mėnesius. Jis viską man papasakojo apie šį miestą ir padėjo įsikurti. Susipažinau su dar keliais lietuviais, kurie atvyko panašiu metu kaip ir aš. Kurorte labai daug užsieniečių, daugiausiai brazilų.

Australijos kurorte įsikūrusi Paula Montvydaitė

– Kuo Gold Koustas tau išsiskiria nuo kitų pasaulio kurortų, kuriuos esi aplankiusi?

– Na, visų pirma, mane labiausiai sužavėjo paplūdimiai. Nors miestas ir nėra labai didelis, bet paplūdimių įvairovė tikrai plati. Rajone, kuriame gyvenu aš, yra pačių vietinių australų pamėgtas paplūdimys Burleigh Heads. Ten nuo pat ankstaus ryto pilna banglentininkų ir šis paplūdimys yra vadinamas banglentininkų rojumi (angl. Surfers Paradise). Tiesiai iš paplūdimio matosi įspūdingas dangoraižių vaizdas!

Taip pat mane šiame mieste labai žavi gamta. Parkus, džiungles čia gali rasti ant kiekvieno kampo. Be proto didelė įvairovė medžių, krūmynų ir žydinčių gėlių. Medžių šakos čia išsiraizgiusios lygiai taip pat, kaip ir tos pačios australiškos gyvatės! Parkuose, ypač savaitgaliais, pilna iškylaujančių australų. Klausant muzikos ar grojant gitarai, jie kepa dešreles, kukurūzus.

Australijos kurorte įsikūrusi Paula Montvydaitė

– Kaip pasikeitė tavo gyvenimas, kai įsikūrei Australijoje? Papasakok gyvenimo skirtumus Lietuvoje ir Australijoje.

– Gyvenimas pasidarė šiltesnis. Čia juk kiaurus metus vasara! Esu iš tų žmonių, kuriems žiemos prireikia tik per Kalėdas, todėl buvo labai keista per „Skype“ su seserimi šnekėtis apie tai, kokį ji žieminį paltą nusipirko ir tuo pat metu, kokią aš vasarinę suknelę įsigijau. Esu čia tik mėnesį, todėl pagrindiniai pasikeitimai buvo naujo darbo susiradimas, pirmoji savaitė koledže, naujas būstas, nauji kambariokai, pažįstami, draugai, todėl viskas dar nauja ir šviežia. O gyvenimas čia yra labai panašus, tiesiog žmonės labiau atsipalaidavę, bet kaip ir Lietuvoje, būnant protingu ir užsispyrusiu – viską galima pasiekti ir gyvenimas bus mielas, malonus!

– Papasakok apie šios vietos klimatą, ar tiesa, kad jis lėmė tavo pasirinkimą renkantis kelionės kryptį?

– Australiją rinkausi ne vien dėl to, bet nesibaigianti vasara tikrai viliojo. Vis dėlto ir čia būna šiokių tokių orų pasikeitimų.

Gruodis, sausis ir vasaris čia – karčiausi mėnesiai. Iš žmonių girdėjau, kad tokiu metų laiku karštis tiesiog nežmoniškas. Be kepurės ir apsauginio kremo nuo saulės eiti į miestą tikrai nepatartina. Vasarą čia – audrų sezonas, daug lyja, bet vis tiek labai karšta.

Kovą-gegužę – vis dar šilta, bet jau panašiau į lietuvišką vasarą, o birželį-rugpjūtį – žiema. Lyja mažiau, temperatūra siekia apie 20 laipsnių karščio, todėl galima vadinti lietuviška vasara.
Visais metų laikais banglentininkų sportas yra labai populiarus. Paplūdimiuose gali matyti dar visai mažus vaikučius su tėveliais gaudant bangas. Gold Kouste yra labai geros sąlygos mokytis šio sporto. Čia yra labai daug mokyklų su profesionaliais treneriais, kurie gali tave išmokyti „pagauti” tą australišką bangą. O jos čia tikrai nemažos. Kiek esu keliavusi, dar nemačiau tokių didelių bangų.

Australijos kurorte įsikūrusi Paula Montvydaitė

– Kurorte yra labai gerai išvystytos turistinės paslaugos. Ką galima nuveikti šiame mieste ir kokių pramogų lietuviai galbūt net nežino? Kiek tai kainuoja?

– Gold Koustas yra turistinis miestas. Vasarą jis pilnas turistų, nes sąlygos čia atostogauti tikrai palankios. Čia yra atrakcionų parkų, taip pat nacionalinių parkų, kurių gamta įspūdinga. Yra parkų, kuriuose galima rankose palaikyti koalą ar pamaitinti kengūrą. Miesto centre pilna nuostabių restoranų, kuriuose galima skaniai pavakarieniauti ir išbandyti įvairiausių virtuvių maistą. Tačiau viskas čia yra daug brangiau nei Lietuvoje. Parkas, kuriame gali maitinti ir glostyti gyvūnus kainuoja 50AUD (32 EUR).

Australijos kurorte įsikūrusi Paula Montvydaitė

– Kiek kainuoja vakarienė kavinėje, gėrimai bare? Kiek šiame kurortiniame mieste kainuoja nakvynė, viešasis transportas, taksi?

– Alaus bokalas bare kainuoja apie 6 – 7 AUD (4 – 5 EUR), o kokteiliai 12 – 14 AUD (8 – 9 EUR). Restoranuose vakarienės tikrai brangesnės negu Lietuvoje. Mėsainis su gėrimu jums kainuotų 30 – 40 AUD (19 – 26 EUR). Beje, čia populiariau eiti valgyti pusryčių nei pietų ar vakarienės. Mieste yra labai daug restoranėlių, kurie dirba tik iki 15 valandos ir juose tiekiami tik pusryčiai, kurie yra be proto skanūs! O kalbant apie jų kainą, pavyzdžiui, Benedikto kiaušiniai gali kainuoti apie 18 AUD (12 EUR).

Viešasis transportas taip pat nepigus, bet kadangi esu studentė, turiu 50% nuolaidą. Gold Koste nėra tokios „Vilniečio kortelės”, kurią pasipildęs gali važinėtis mėnesį. Čia už kiekvieną kelionę moki atskirai, pinigus įsidedi į kortelę, o kelionės pabaigoje pinigai yra nuskaitomi pagal kelionės trukmę. Dažniausiai be nuolaidos kelionės kaina yra 3 – 4 AUD (2 – 3,50 EUR), o per savaitę transportui išleidžiu maždaug 20 AUD (13 EUR).

Taksi čia nėra labai populiarus, nes visi naudoja „Uber“, kuris yra žymiai pigesnis. Kaina priklausys nuo kelionės atstumo. Už 10 minučių kelio esu sumokėjusi apie 20 AUD (13 EUR).

O kalbant apie nakvynę, vieno kambario butas savaitei kainuoja 200 eurų. Už tokią kainą galima gauti labai modernų kambarį su baseinu kiemelyje! Dauguma butų čia yra naujos statybos ir juose įrengta naujausių technologijų įranga. Galima nuotolinio valdymo būdu, prilietus ekraną įjungti arba išjungti šviesas skirtinguose kambariuose. Nemačiau tik balsu valdomos įrangos.

Australijos kurorte įsikūrusi Paula Montvydaitė

– Ar teko savo akimis išvysti ryklius, delfinus? Ar esi laukinėje gamtoje sutikusi kengūrų, krokodilų, nuodingų vorų ir gyvačių?

– Australijoje ryklių dar neteko sutikti, bet tikiuosi ir neteks, nes jų čia yra tikrai nemažai, o banginius nors ir iš toli, bet mačiau! Juos pamačiau tik atvykusi į Gold Koustą, kai svečiavausi pas savo draugę, kuri gyvena prie pat jūros kranto daugiaaukštyje. Iš jos balkono dažnai galima pamatyti šokinėjančius banginius, buvo labai įdomu pamatyti tokį vaizdą!

Vaikštinėdama nacionaliniame parke esu sutikusi driežą, bet kol kas nesutikau gyvačių. Mano kolegos australai turi aibę vaizdo įrašų su gatvėje ar net kambaryje įsirangiusiomis gyvatėmis ar gigantiškais vorais!

Esu čia dar trumpai, todėl australiškųjų kengūrų taip pat dar nemačiau… Bet jau netolimoje ateityje planuoju nuvykti į visai netoliese esantį laukinės gamtos parką, kuriame knibžda laukinių kengūrų. Jeigu pasiseks – medyje galima rasti įsikūrusią koalą.

– Ar tiesa, kad Australijoje labai daug tarakonų?




– Na, žinau tik tiek, kad kuo didesnis tarakonas, tuo didesnė galimybė, kad jis gali skraidyti! Tarakonų čia tikrai labai daug ir nesvarbu, koks tvarkingas tu esi, bet jų neišvengsi. Čia net naujausių statybų ar pačiuose prabangiausiuose namuose jų gali būti daugiau nei apleistame name Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt