Antradienio rytą traukiniu iš Minsko į Lietuvą grįžta ekstremalią ir varginančią ekspediciją į pirmųjų trėmimo aukų kraštus vykdę keliautojai iš Lietuvos.
Ekspedicija „Lapteviečių pėdomis”
© Ekspedicijos „Lapteviečių pėdomis” dalyviai

Daugiau kaip 600 km per Sibiro taigą įveikę tik pėsčiomis ir pripučiamomis kanojomis, keturi patyrę žygeiviai iš Lietuvos grįžta antradienio rytą, 10:30 į Vilniaus Geležinkelio stotį. Ekspedicijos „Lapteviečių pėdomis“ tikslas buvo pagerbti tremtinių atminimą ne tik apsilankant trėmimų vietose, bet ir sutvarkant atminimo paminklus Tit-Arų saloje. Pastarieji paminklai buvo užmiršti po 1989m. ekspedicijos, kurios metu jie ir buvo pastatyti.

Šios ekspedicijos metu keturi žygeiviai – Gediminas Andriukaitis, Darius Vilkišius, Vigimantas Girnys ir Viktoras Šiurgotas – ne tik sėkmingai kirto negyvenamus Verchojansko kalnagūbrio slėnius, aplankė vieną iš užmirštų Lietuvos gyventojų tremties vietų – Kiusiūro kaimą, bet ir pasiekė Tit-Arų salą, kur rankomis sunešė apie 20 tonų smėlio ir 2 tonas velėnos, skirtus paminklo atnaujinimui.

„Prie paminklo dirbome beveik 5-ias dienas. Sukalėme du rentinius, kurių pagalba suformavome smėlio pylimą. Į pylimą sukalėme kuolus ir apypinėme vytelėmis, kaip mūsų kopose. Į suformuotą tinklą sudėjome velėną. Išėjo žaliuojanti kalva, tikėsimes, laikysianti lakų smėlį ne vienerius metus“, - apie užmiršto paminklo atnaujinimo darbą pasakoja ekspedicijos iniciatorius, lapteviečio sūnus G. Andriukaitis.

Kaip rašoma pranešime spaudai, apie tremtinius išgyvenusius atšiaurų Lenos deltos ir Laptevų jūros klimatą bei apie ekspediciją „Lapteviečių pėdomis“ šiuo metu kuriamas dokumentinis multimedijų pasakojimas. Jį rengia šiuolaikinių medijų žurnalistikos agentūra „Nanook“ (www.nanook.lt). Interaktyvi istorija pasakos ne tik apie tremtinius ir jų atsiminimus, bet ir įdomiai pateiks žygeivių parvežtus įspūdžius iš ekspedicijos.

Ekspedicijos dalyvių GPS telefonu siųstas žinutes ir kitas pačios ekspedicijos naujienas galite rasti „Nanook“ kuriamame interaktyviame žemėlapyje: http://nanook.lt/laptevieciu-pedomis/.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Šiurpi vienos šeimos istorija: išžudė šeimą ir apsigyveno su seserimi (195)

Stropus ir gabus abiturientas iš darbščios ūkininkų šeimos, tačiau kartu – ir negailestingas,...

Apie Lietuvą kalbėjo su ašaromis akyse: kodėl kai kurie emigrantai negrįžta (163)

„Jūs neįsivaizduojate, kaip pasiilgstame Lietuvos. Visi, kad ir ką sakytų, visi visu 100...

Dar 12 nacionalinės „Eurovizijos“ dalyvių rungėsi dėl jūsų simpatijų: pusei jau užtrenktos durys (315)

Pirmasis eurovizinių atrankų etapas jau praeityje – iš pusšimčio dalyvių liko vos 24....

Klaipėdoje minios žmonių susirinko į miesto aikštes ir skverus (89)

Pagrindinis šalies uostamiestis šeštadienį ūžia. Čia tęsiasi ketvirtasis „ Šviesų...

Naktinis reidas Vilniuje: didžiausi pažeidėjai – BMW ir „Audi“ vairuotojai (13)

Sekmadienio naktį Vilniuje kelių policija vėl surengė reidą . Vidurnaktį jis prasidėjo žiede...

Orai: paspaus šaltukas, sulauksime ir snaigių (2)

Ši savaitė baigsis palyginti ramiai, tačiau kitos savaitės antroje pusėje prognozuojami didesni...

16 metų tikro košmaro: ryte kūnai būdavo ištempiami lauk (99)

Po metų, kai jos tėvas su dviem jo broliais buvo rasti nušauti, sovietų valdžia atėjo Jevgenijos...

Amžinos vasaros kurortas vilioja atostogomis ant Raudonosios jūros kranto (25)

Eilate, Izraelio pietiniame kurorte prie Raudonosios jūros, jau turbūt yra pabuvoję nemaža dalis...

Atidžiai peržvelgusi vaikų vadovėlius tiesiog nustėro: tai – realus atvejis (713)

Viešai pristatyta nepanorusi būti filologė, humanitarinių mokslų daktarė, šiuo metu auginanti...

Deivydas Praspaliauskas atskleidė tobulos sriubos virimo būdą (85)

DELFI Maistas svečiavosi pas šefą Deivydą Praspaliauską restorane „Amandus“, kur virtuvės...