aA
Žinau, kad rašydama šį straipsnį ir prisipažindama, kad sąmoningai nusprendžiau apsilankyti Šiaurės Korėjos režimui priklausančiame restorane Bankoke, rizikuoju užsitraukti daug piktų komentarų, kategoriškų nuomonių ar net viešo smerkimo. Tačiau aš, kaip keliautoja, stengiuosi atskirti šalį ir jos žmones nuo valstybės valdymo ir politikos.
Restoranas „Pyongyang Okryu“ Bankoke
© Viktorijos Panovaitės nuotr.

Taigi, kai sužinojau, kad kitoje pusėje gatvės nuo mano namų Bankoke yra Šiaurės Korėjos valdžiai priklausantis restoranas, nusprendžiau jame apsilankyti. Noriu pabrėžti, kad tai padariau ne remdama režimą ar pritardama jų vykdomai vidaus ir užsienio politikai, o norėdama bent šiek tiek pažinti šią mistinę ir dažniausiai, deja, tik neigiamame kontekste minimą šalį. Aš į šį apsilankymą restorane žiūriu kaip į žurnalistinį tyrimą, keliautojos smalsumo patenkinimą ir galimybę sulaužyti keletą stereotipų.

Š. Korėjos restoranai užsienyje – būdas paremti valstybę?

Š. Korėjai priklausančių restoranų visame pasaulyje yra apie 100, du iš jų yra Bankoke, kiti – Malaizijoje, Laose, Kambodžoje, Nepale ir kitose šalyse. Aš apsilankiau restorane „Pyongyang Okryu“, esančiame Sukhumvit gatvėje, pačiame jos centre. Čia jis persikėlė visai neseniai, anksčiau restoraną buvo galima rasti atokesniame Ekkamai rajone.

Nors kelionių straipsniuose internete buvo rašoma, kad tai yra itin slaptas restoranas, apie kurį niekas nekalba, nustebau, nes jis perkeltas tiesiai į pagrindinės Bankoko gatvės centrą. Pro langus matyti restorano vidus, todėl jokio perdėto slaptumo nepastebėjau. Tiesa, iškabose rašoma, kad tai Korėjos restoranas, nedetalizuojant, kurios – Šiaurės ar Pietų.

Restoranas „Pyongyang Okryu“ Bankoke
Restoranas „Pyongyang Okryu“ Bankoke
© Astraveland.lt nuotr.


Teko skaityti, kad šie restoranai yra būdas paremti Š. Korėjos režimą, mat uždirbti pinigai siunčiami atgal į šalį. Personalas, kuris dirba šiuose restoranuose, yra kruopščiai atrenkamas – pagal išvaizdą ir anglų kalbos žinias. Restorane dirbusios padavėjos buvo labai malonios, šypsojosi, o elgesys niekuo nesiskyrė nuo tajų padavėjų.

Taip pat komentaruose buvo pabrėžiama, kad visuose restoranuose draudžiama fotografuoti. Neaišku, dėl ko, tačiau, matyt, taip siekiama sukurti atmosferą, panašią į esančią Š. Korėjoje. Taip, fotografuoti draudžiantį ženklą mačiau ir aš, tačiau padavėjos paklausus, ar galiu fotografuoti maistą, ši maloniai davė leidimą ir mes netrukdomos fotografavome ne tik maistą, bet ir pačios save.

Restorano Bankoke aplinka – kukli, šiek tiek kičinė. Šypseną kėlė kalėdinės blizgančios girliandos, kabančios prie įėjimo. Vakarais padavėjos šoka į blizgias ryškiaspalves sukneles ir prasideda karaokės vakaras. Jei nenorite sulaukti daug dėmesio, restorane apsilankykite vakarop, kai žmonių bus daugiau. Dienos metu mes buvome vienintelės klientės.

Š. Korėjos virtuvė – kokia ji?

Tiems, kurie mano feisbuke tyčiojosi, kad Š. Korėjos maistas bus tik ryžiai, kad aš neturėsiu, ką ten valgyti, noriu pasakyti, kad restorane ragautas maistas buvo netikėtai skanus. Mes užsisakėme aštraus kimči (fermentuoti kopūstai, būdinti Š. Korėjos virtuvei, kurie yra įtraukti į Jungtinių Tautų kultūrinio paveldo sąrašą) sriubą ir jūros gėrybių troškinį su rice cake. Nors toks maistas gali būti per aštrus nepratusiam, mūsų lėkštės liko tuščios.

Restoranas „Pyongyang Okryu“ Bankoke
Restoranas „Pyongyang Okryu“ Bankoke
© Astraveland.lt nuotr.

Beje, kimči Š. Korėjoje patiekiamas beveik prie kiekvieno patiekalo, todėl ir mes jo gavome ne tik sriuboje, bet ir prie sriubos. Meniu matėme šaltų makaronų su įvairiais priedais patiekalų ir karių su kiaulienos papilve. Už savo maistą sumokėjome 536,40 THB (13,75 EUR).

Turiu pripažinti, kad apsilankymas „Pyongyang Okryu“ restorane sukelia dviprasmiškus jausmus. Nors ir valgiau skanų maistą, buvau maloniai aptarnauta, sunku negalvoti apie režimą Š. Korėjoje ir jo keliamą grėsmę pasauliui. Vis dėlto nesigailiu, kad nuėjau ten papietauti, nes dabar, kalbėdama apie šią šalį, turėsiu argumentų ir patirties, kurią išbandžiau pati, o ne perskaičiau internete.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Banko kasininkė per klaidą išmokėjo 10 kartų daugiau: pinigus gavęs klientas – įkalintas (79)

Viename Vilniuje esančio banko skyriuje JAV dolerius į eurus išsikeisti panoręs Lenkijos pilietis...

Pigios sodybos lietuvių nebedomina: kokios ir už kiek labiausiai graibstomos? (20)

Artėjant vasarai, susidomėjimas sodybomis vėl ima augti. Daugelį lietuvių labai vilioja mintis...

Garsus Trumpo administracijos ekonomistas lygina prekybos karus su kova prieš skorbutą (2)

Garsus JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos ekonomistas įžiūri naują analogiją...

Po pralaimėto ketvirtfinalio – Šaro pokalbis su „Cavaliers“ vadovu (59)

Eurolygos ketvirtfinalio tarp Kauno „Žalgirio“ ir Stambulo „Fenerbahče “ ketvirtosiose...

Juozaitis demonstratyviai išėjo iš LRT debatų (1749)

Kandidatas į Prezidento postą Arvydas Juozaitis nusprendė pasitraukti iš prezidentinių LRT...

Monika Šedžiuvienė apie naują savo šeimą, meilę ir Šedžiaus santykius su Erdvile: juokinga, kai slepia tai, kas akivaizdu (17)

Neseniai vykusiame Vilniaus „Akropolyje“ esančios „Guess“ parduotuvės pristatyme su...

Sėkmė Kaune Obradovičiui – su šaukštu deguto: dabar labiausiai norėčiau sveikų žaidėjų

„ŽalGIRIŠ“ – taip Kauno ekipos pavadinimą ketvirtadienį perrašė Stambulo „Fenerbahče...

Pavojingam reiškiniui traukiantis – staigus perspėjimas: jau netrukus viskas keisis (11)

Likusią šios savaitės dalį Lietuvos orus lems žemesnio slėgio laukas.

Didžiausią pamoką ir širdgėlą įvardinęs Jasikevičius prisipažino tikėjęsis daugiau (72)

Kaip beurgztų Kauno „Žalgiris“ , gamtos neapgausi – Lietuvos čempionai sutiko už save...

„Žalgirio“ sezonas Eurolygoje baigtas: finalo ketverte – fantastiškai atakavusi „Fenerbahče“ (929)

Kauno „Žalgiris“ ketvirtadienį stojo į paskutinę kovą Eurolygoje: atkrintamųjų...