Vieta, kur gyvenimas sustoja

Pasirodo, poilsiautojų iš Lietuvos taip pamėgtoje Turkijoje yra ir dar neatrastų, mažai kam žinomų vietų, rašoma pranešime spaudai. Viena jų – populiariausių Bodrumo ir Marmario kurortų pašonėje esanti Akyaka – visiška priešingybė likusiai šalies dalies. Iki 1970-ųjų buvęs nedidelis žvejų kaimelis, vėliau Akyaka tapo turkų mėgiama atostogų vieta, kur įkvėpimo semdavosi net menininkai.

Savo autentiškumo Akyaka neprarado dar ir šiandien. Kiek daugiau nei du tūkstančius gyventojų turintis pajūrio miestelis yra vienas iš devynių Turkijos miestų, prisijungusių prie tarptautinio judėjimo „Lėtas miestas“ („Cittaslow“) ir tapusio viena iš nedaugelio vietų, kur vykstama norint pasislėpti nuo miesto šurmulio.

„Tai ideali vieta norintiems atitrūkti nuo greito gyvenimo tempo, atsikvėpti, mat čia nerasite kitoms turistinėms vietoms įprasto triukšmo, didžiulių prekybos centrų ar automobilių spūsčių. Atvirkščiai, čia gausu žalių erdvių ir natūralios gamtos, pėsčiųjų zonų, dominuoja šeimos verslai, kuriuose puoselėjamos iš kartos į kartą perduodamos tradicijos ir svetingai sutinkamas kiekvienas atvykęs. Visa tai šiai krypčiai suteikia dar daugiau unikalumo“, – tikina E. Martinėlis.

Nuo jėgos aitvarų iki laipiojimo uolomis

Iš vienos pusės apsupta pušimis apaugusių kalnų, iš kitos – Egėjo jūros bangų skalaujama Akyaka yra tikras atradimas tiek ieškantiems ramybės, tiek ekstremalių potyrių.

Buriavimas, plaukimas baidarėmis ar plaustais, laipiojimas uolomis, žygiai dviračiais ar pėsčiomis, skrydžiai parasparniais – tai tik dalis aktyvių veiklų, kurias galima išbandyti šioje Turkijos dalyje. Taip pat dėl savo geografinės padėties ir nekaprizingo vėjo Akyaka yra kryptis numeris vienas Europoje jėgos aitvarų mėgėjams.

„Gokovos įlankai, šalia kurios yra įsikūrusi Akyaka, būdingi pastovūs terminiai vėjai, palaipsniui gilėjanti 3 km ilgio gana plati ir sekli pakrantė. Taip pat čia nėra nei aukštų medžių ar pastatų, nei kitų kliūčių, o tai sukuria idealias sąlygas užsiimti vandens sportu net ir ankščiau to nebandžiusiems“, – pasakoja sezoninės jėgos aitvarų mokyklos „WindTrain“ įkūrėjas.

E. Martinėlio teigimu, Akyaką jau spėjo įvertinti tiek profesionalai, kurie čia rengia pasaulinio lygio čempionatus, tiek pavieniai keliautojai ar grupės, atvykstantys prasitęsti jėgos aitvarų sezoną iš viso pasaulio, taip pat ir Lietuvos.

Autentika ir architektūroje, ir lėkštėje

Į Akyaką verta keliauti ir vertinantiems gero maisto skonį. Pasak E. Martinėlio, šis pajūrio miestelis gali pasigirti daugybe jaukių restoranų, kuriuose galima paragauti visada šviežios žuvies, jūros gėrybių, o visi patiekalai gaminami tik iš ekologiškų produktų, ant stalo atkeliaujančių tiesiai iš vietinių ūkių.

Taip pat abejingų nepalieka ir dar daugiau žavesio šiam miesteliui suteikia autentiška architektūra – aštuonkampiai nameliai su įmantriais medžio raižiniais dekoruotais balkonais ir langinėmis. Jais grožėtis galima vaikštinėjant ramiomis senamiesčio gatvelėmis, mat automobilių eismas šioje miestelio dalyje – draudžiamas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt