Australijos etiketo mokyklos direktorė Zarife Hardy teigia, kad egzistuoja nemažai elgesio ypatumų, kurie šios šalies gyventojus išskiria iš kitų. Pirmiausia tai mitybos įpročiai prie pietų stalo. „Mes neraugėjame ir nespjaudome priešais kitus, kas kai kuriose kultūrose yra laikoma norma“, – aiškina Z. Hardy.

Pasak „Huffington Post“, jeigu Kinijoje atsirūgote po valgio, reiškia, kad jums maistas patiko. Panašiai ir Japonijoje, jeigu siurbčiojate, vadinasi, jums skanu.

Labai skiriasi ir australų pasisveikinimo bei atsisveikinimo būdas. Jeigu Europos šalyse žmonės pasisveikindami ir atsisveikindami bučiuoja vienas kitam į skruostus, Australijoje tai nėra įprasta.

„Pakanka paprasčiausiai paspausti ranką, ypač jeigu su žmogumi susitinkate pirmą kartą. Socialinėje aplinkoje arba kai su žmogumi susipažįstate geriau, pakštelėjimas į skruostą tampa priimtinas tarp priešingos lyties atstovų“, – aiškina Z. Hardy.

Ir nors rankos paspaudimas Australijoje laikomas įprastu dalyku, kitose šalyse šis veiksmas gali būti laikomas „grubiu“. Pasak „Mental Floss“, Rusijoje žmonės spaudžia rankas tik verslo aplinkoje ir niekada rankos nespaudžia priešingos lyties atstovui. Tradicinėje aplinkoje tai laikoma nemandagumu, mat vyras sveikindamasis turėtų pabučiuoti moteriai ranką.

Taip pat nemandagu spausti ranką žmogui ir Tailande, mat čia sveikinantis delnai sudedami krūtinės lygyje ir nusilenkiama.

O štai etiketo ekspertė Anna Musson iš „The Good Manners Company“ leidiniui „Domain“ sakė, kad nuo kitų šalių skiriasi ir australų bendravimas namų aplinkoje. „Pavyzdžiui, čia nepriimtina ateiti į svečius su šlepetėmis ar išeiti paskutiniam ir nepasiūlyti padėti sutvarkyti“, – sako A. Musson.

Kitas dalykas, ko nevalia daryti Australijoje – nepastebėti užuominų, kad jau metas išeiti. Pasak etiketo ekspertės, niekada pietums neliekama ilgiau nei keturias valandas.


Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt