Skirtingai nei politinė Izraelio sostinė Jeruzalė, Tel Avivas yra pasaulietinis ir atviras miestas, traukiantis lankytojus iš viso pasaulio savo puikiais paplūdimiais, maisto įvairove ir beprotišku naktiniu gyvenimu. Tai vienas iš tų miestų, kurį reikia ne pamatyti, bet pajusti: pasivaikščioti po skirtingas Tel Avivo apylinkes, prisėsti vienoje iš daugelio kavinių, pasimėgauti izraelietišku maistu ar praleisti dieną viename iš daugelio Tel Avivo paplūdimių.

Ką verta pamatyti Tel Avive?

Paplūdimiai. Nedaug pasaulyje didmiesčių, kurie gali pasigirti ir puikiais paplūdimiais – bet Tel Avivas būtent toks. Mieste skaičiuojama 16 paplūdimių ir visi, išskyrus vieną (Tzuk paplūdimys) yra nemokami. Daugelyje paplūdimių už papildomą mokestį galima išsinuomoti gultus ir/ar skėčius. Populiariausi ir didžiausi paplūdimiai – Gordon, Frishman ir Bograshov, kur visada verda gyvenimas: žaidžiamas tinklinis, galima paplaukioti irklentėmis ar banglentėmis ar pasėdėti šalia esančiose kavinėse. Kiti paplūdimiai, kuriuose verta apsilankyti: Hilton paplūdimys (populiari vieta plaukioti baidarėmis ir irklentėmis, šalia – gražus ir ramus parkas), Banana paplūdimys (populiarus tarp vietinių), Alma paplūdimys (visai šalia Jaffos, ramesnis ir populiaresnis tarp vietinių).

Bauhaus architektūra. Tel Avivas garsėja į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktais Bauhaus stiliaus pastatais, dar vadinamais „Baltuoju miestu“. Šį architektūros stilių 1930-ame dešimtmetyje atvežė iš Vokietijos į Tel Avivą pradėję keltis žydai, o šiandien mieste skaičiuojama apie 4000 Bauhaus stiliaus pastatų.
 Tel Avivo savivaldybė kiekvieną šeštadienį 11:00 val. organizuoja nemokamus turus anglų kalba po Baltąjį miestą (susitikimo vieta – Rothschild Blvd. 46). Mokamus turus kitomis kalbomis organizuoja Tel Avivo Bauhaus centras.



Saronos kvartalas. Šiandien Saronoje įsikūrę vieni prabangiausių restoranų Tel Avive, meno galerijos, butikai ir didžiulis modernus turgus, tačiau ši vieta turi ir be galo įdomią istoriją. Sarona 1871 m. buvo įkurta iš Vokietijos atvykusių protestantų sektos, save vadinusių tamplieriais. Kelių šimtų žmonių bendruomenė buvo pirmoji, į tuometinę Palestinos teritoriją atvežusi modernios agrokultūros tradicijas.
 Šiuo metu Saronoje yra išlikę 33 renovuoti pastatai, įskaitant ir vyno rūsius bei juos jungiančius požeminius tunelius.
 Saronoje esantis lankytojų centras organizuoja ekskursijas po vietovę. Kiekvieną penktadienį 11:00 val. yra organizuojamas nemokamas turas anglų kalba.

Tel Avivo meno muziejus. Meno mėgėjams tikrai verta apsilankyti Tel Avivo meno muziejuje, kuris buvo įkurtas 1932 m., net anksčiau, nei buvo įkurta pati Izraelio valstybė. Tai didžiausias meno muziejus Izraelyje ir vienas įdomiausių meno muziejų pasaulyje. Nuolatinėje ekspozicijoje rasite tokių menininkų kaip Dali, Monet, Picasso, Henri Moore, Klimt, Kandinsky ir kitų darbus, taip pat čia nuolatos eksponuojamos ir besikeičiančios įvairių šiuolaikinių Izraelio ir viso pasaulio menininkų kolekcijos.
 Muziejus veikia kasdien, išskyrus sekmadienius, o lankytojo bilietas kainuoja 50 NIS (12,5 Eur).

Tel Avivas

Jaffa uostas. Apsilankymas Tel Avive nebus išbaigtas, jeigu neužsuksite į netoliese esantį senovinį uostą – Jaffą. Tel Avivas ir Jaffa (arba Yafo) dabar yra apjungtas į vieną miestą, o juos jungia romantiška Viduržemio jūros pakrante nutiesta promenada – Jaffą pasieksite nuo Tel Avivo pasukę į pietus. Jaffa laikomas vienu seniausių miestų pasaulyje. Nuo seno tai buvo svarbus arabų uostas, o šiandien – meniškas Tel Avivo rajonas, kurio siaurose senovinėse gatvelėse rasite daugybę meno galerijų, vakarais – nemokamų koncertų, o išalkę galėsite mėgautis nuostabiu maistu.
Nemokami turai anglų kalba po Jaffą (tačiau po turo gidui reikėtų palikti arbatpinigių) vyksta kiekvieną dieną 11:00 ir 15:00 val.

Turgūs. Tel Avivo turguose apsilankyti verta net jei ir neketinate nieko pirkti – tai tiesiog labai įdomi patirtis ir galimybė išbandyti savo derėjimosi įgūdžius. Žymiausias ir populiariausias – Carmel turgus (Shuk HaCarmel), kur rasite viską nuo prieskonių, vaisių, daržovių, saldumynų, iki įvairių suvenyrų, drabužių ir elektronikos prekių. Levinsky turgus Florentine daugiausiai žinomas dėl prieskonių, arbatos, džiovintų vaisių ir riešutų, bei įdomių kavinių, barų ir restoranų. Jaffos blusų turguje (Shuk HaPishpushim) rasite įvairių sendaikčių, antikvarinių dirbinių, baldų ir drabužių, o Nachlat Binyamin turguje – įvairių rankų darbo dirbinių, kuriuos parduoda patys menininkai. Taip pat verta apsilankyti Saronoje esančiame turguje, kuris labiau primena prekybos centrą, tačiau čia rasite įvairių prieskonių, mėsos, sūrio, chalvos, saldumynų ir kitokių delikatesų, bei Namal maisto turguje (Shuk HaNamal), kur rasite daugybę madingų kavinių, restoranų ir dizainerių parduotuvių.

Tel Avivas

Kur ir ką pavalgyti?

Tel Avive maisto įvairovė labai didelė: čia rasite ne tik izraelietiško maisto, bet ir daugybės įvairių pasaulio virtuvių restoranų. Be to, Tel Avivas tituluojamas pasaulio veganų/vegetarų sostine – gero veganiško maisto rasite beveik kiekviename restorane.

Tikrai verta paragauti tradicinio izraelietiško maisto, kuris yra gana pigus ir labai skanus: falafelių, humuso ar šavarmos užkandinių rasite ant kiekvieno kampo. Į Jaffą vykti verta paragauti šviežių jūros gėrybių ir geriausio pasaulyje humuso (bent taip sako vietos gyventojai) – jo rasite mažyčiame Abu Hassan restoranėlyje.

Keletas pasiūlymų, kur verta pavalgyti Tel Avive: Sabih Frishman (tituluojamas vienu geriausių sabihų Izraelyje); Dabush (puikus šavarmos užkandinių tinklas); Miznon (įvairiausi prašmatnūs patiekalai, patiekiami pitoje); Falafel HaKosem (puikūs falafeliai).

Tel Avivas

Kur apsipirkti?

Suvenyrus ir lauktuves namiškiams geriausia pirkti mano jau minėtuose turguose. Daug parduotuvių rasite aplink Carmel turgų esančiose gatvėse, ypač Shenkin gatvėje; taip pat galite pasižvalgyti po Dizengoff gatvėje esančias parduotuves. Ieškantiems kažko ypatingo siūlyčiau apsilankyti viename seniausių ir gražiausių Tel Avivo kvartalų – Neve Tzedek. Čia rasite įvairių butikų, drabužių, meno dirbinių, papuošalų, baldų parduotuvių, tiesa, kainos gali pasirodyti didokos.

Populiariausi prekybos centrai Tel Avive: Dizengoff centras (didelis ir šiek tiek painus, bet turi šimtus įvairiausių parduotuvių, du kino teatrus, sporto klubus ir vaikų žaidimų aikšteles); Azrieli prekybos centras (3 aukštai parduotuvių ir restoranų, kino teatras); Tel Aviv Fashion Mall (daugiausiai prabangios parduotuvės, kokių nerasite kitur mieste); Gan Ha‘Ir prekybos centras (pusiau atviras prekybos centras su fontanu viduryje, daug įvairių parduotuvių ir restoranų).

Atkreipkite dėmesį, kad dauguma turgų penktadieniais dirba trumpiau, o šeštadieniais – nedirba. Prekybos centrai dažniausiai užsidaro anksčiau penktadieniais ir vėl atsidaro šeštadienio vakarą.

Tel Avivas

Kur pasilinksminti?

Tel Avivas ne veltui yra tituluojamas niekada nemiegančiu miestu: barai, kavinės, restoranai čia pilni bet kuriuo metu ir bet kurią savaitės dieną. Pasilinksminimo vietų Tel Avive tikrai daug, tad bet kurioje miesto vietoje ką nors atrasite.

Tel Avivas

Transportas

Iš oro uosto. Pigiausias ir gana patogus būdas iš oro uosto pasiekti miestą – traukiniu. Bilietas nuo oro uosto iki centrinės traukinių stoties kainuoja 13,50 NIS (3,2 Eur) o traukiniai – nauji ir modernūs. Tačiau traukiniai nevažinėja naktinis ir per šabą – nuo penktadienio vakaro iki šeštadienio vakaro. Nuo traukinių stoties, priklausomai nuo to, kur gyvensite, galite važiuoti autobusu arba taksi.


Jeigu norite būti nuvežti tiesiai į viešbutį arba kitą vietą, kur apsistosite, galite iš anksto užsisakyti pervežimo paslaugą (shuttle), kuri kainuoja 65 NIS (apie 15 Eur). Šie autobusiukai vyksta bet kuriuo metu, tad labai patogu ir naktį ir per šabą. 
Na ir aišku, bet kada galite pasiimti taksi, tačiau tai pats brangiausias būdas, o kaina priklauso dar ir nuo to, kuriuo metu vyksite, nuo žmonių ir lagaminų skaičiaus.

Mieste. Pačiame mieste gana patogu važinėti autobusais – bilietukas kainuoja 6 NIS (1,5 Eur), o jį dažniausiai galite nusipirkti iš vairuotojo. Atkreipkite dėmesį, kad kai kuriuose autobusuose bilietą pirkti reikia iš automato, kuris mokant grynais grąžos neduoda (bet galima mokėti ir kortele). Autobusų maršrutus patogiausia tikrinti moovit programėlėje, kurią galite parsisiųsti į telefoną.


Autobusai nevažinėja per šabą, tačiau tuomet galima naudotis taksi arba maršrutiniais taksi (sherut). Taksi galima išsikviesti per Gett (GetTaxi) programėlę. Tel Avive yra ir dviračių tinklas (panašių kaip oranžiniai dviračiai Vilniuje) – dienos narystę galima nusipirkti terminale (17 NIS/4 Eur), tiesiog reikia turėti kredito kortelę.