Nepailstantis keliautojas ekspediciją į atšiaurų žemyną planavo ir įsigijo dar prieš pandemiją, tačiau pasaulį sukaustęs virusas vyro planus nuvykti į paskutinį neaplankytą žemyną atidėjo keleriems metams. Iš pradžių Vytautas mėgino susigrąžinti sumokėtus pinigus, bet buvo patikintas, kad kelionė anksčiau ar vėliau įvyks. Ir iš tiesų – pasibaigus pandemijai ekspedicijos į baltąjį žemyną buvo atnaujintos, o prieš kelias savaites lietuvis Naujuosius metus sutiko Antarktidoje.

Kelionė į Antarktidą prasideda nuo labiausiai patinkančio kelionės maršruto pasirinkimo. Ekspedicijas į ledinį žemyną rengia įvairūs kelionių organizatoriai, kurie turi pasaulinės organizacijos IAATO (International Association of Antarctica Tours Operators) leidimus. Organizacija reguliuoja turistų bei ekspedicijų srautus į įdomiausias ir labiausiai lankomas Antarktidos vietas.

Turai į Antarktidą vyksta nuo lapkričio iki balandžio mėnesio, o kada šią kelionę įmanoma įsigyti už geriausią kainą, auksinės taisyklės nėra. Kaip pasakoja Vytautas, 11 dienų ir 10 naktų ekspedicija į Antarktidą kainavo beveik 8000 dolerių žmogui, pasirinkus dvivietę kajutę su dviem lovomis. „Kai kurie keleiviai prasisuko pigiau pirkdami bilietus iš agentūros likus 1–2 dienom, – sumokėjo po 4600 dolerių“, – pasakoja su mama Sigute keliavęs vyras ir priduria, kad reikia nepamiršti pridėti ir išlaidų skrydžio bilietams į Argentiną ir atgal.

Atstumas nuo piečiausio pasaulio miesto Ušuajos (Argentina) iki Antarktidos – virš 1000 km, tad pusę ekspedicijos laiko užtrunka kelionė pirmyn ir atgal. Laivas plaukia 14–22 km/h greičiu, todėl pasiekti tikslą užtrunka bent dvi paras priklausomai nuo oro sąlygų. Keliautojams didžiausią siaubą kelia Dreiko sąsiauris, o kaip jame seksis – loterija, sako keliautojas.

„Niekada nežinai, kada sąlygos taps nepakeliamos, bet mums pavyko jį įveikti gana nesunkiai, nors vienu metu bangos siekė 6–7 metrus. Su jūros liga nesusidūrėme. Gal dėl to, kad „apšėrė“ tabletėmis nuo ligos ir bent jau mes buvome ramūs. Galbūt padėjo ir tai, kad mūsų kambarys buvo laivo apačioje, tad siūbavimas į šonus mažesnis nei kajutėje viršuje. Mačiau keletą iškritusių, tai jie apie sąsiaurį turbūt kitokios nuomonės“, – kelionės ypatumais dalijasi Vytautas.

Anot jo, laivo kontingentas labai įvairus, kelionės metu jame buvo 21 tautos žmonių. „Dauguma jų pasaulio matę, turintys didžiulį norą keliauti. Amžiaus vidurkis, manau, buvo apie 40. Taip pat keliavo 13 studentų iš Mičigano universiteto, du dėstytojai. Keli žmonės – iš Ispanijos, Izraelio, Nyderlandų ir iš kitur, taip pat mes dviese iš Lietuvos. Laivas nedidelis, tad 80 žmonių 11 dienų nuolat zuja kartu. Tiesa, visa kelionė – be interneto. Pradžioje nesupratau, kas čia ne taip, kodėl toks didelis triukšmas ir tiek daug šnekų“, – sako keliautojas ir patikslina, kad internetas laive yra, bet jis labai brangus (250 Mb kainuoja 10 dolerių), taigi noras juo naudotis greitai išblėsta.

Pasakodamas apie veiklas laive, Vytautas tikina, kad jų pasirinkimas nėra didelis – arba sėdi savo kambariuke, arba eini į bendrą erdvę. „Kai nebanguoja, išleidžia į lauką. Dienos metu tarp valgymų vyksta paskaitos apie Antarktidą, gyvūnus ir t. t.“

Keliautojas neslepia, kad plaukiant iki Antarktidos didžiausia pramoga keleiviams tampa laive esantis baras, o susigundžiusius tokia kelione įspėja – papildomų kilogramų išvengti greičiausiai nepavyks.

„Būkite pasiruošę priaugti kilogramų. 11 dienų laive ir maitinimas tris kartus per dieną plius užkandžiai tarp jų. 8 val. – pusryčiai, 12 val. – pietūs, 19 val. – vakarienė. Judėjimo per visas dienas, galima sakyti, nulis. Maisto yra ir vegetarams, ir nevalgantiems žuvų ar pan. Pasistengs, kad būtum ne pavalgęs, o nuolat mintantis.“

Pasiekus tikslą prasideda antroji ekspedicijos dalis – išsilaipinama Antarktidos salose arba pačiame žemyne. Taip pat galima pasiplaukioti įlankose. „Kiekvienas išėjimas iš laivo trunka maždaug valandą ar pusantros. Žygių distancijos trumpos. Negalima ant sniego dėti daiktų, turėti maisto, sėdėti. Šio krašto registruoti gyventojai – pingvinai, ruoniai ir banginiai, jie čia šeimininkai. Įspūdingą vaizdą sukuria kalnai su neįtikėtinu kiekiu sniego. Taip pat nesuvokiamo dydžio ledkalniai vandenyje, retkarčiais pasirodantys banginiai ir besimaudantys pingvinai“, – susižavėjimo neslepia Vytautas.

Anot jo, aukščiausia viešnagės šiame žemyne nata tapo maudynės Antarktidos vandenyse: „Vanduo žiauriai gelia, sega kaip bitė!“


Paklaustas apie tinkamiausius drabužius tokiai kelionei, Vytautas sako, kad yra galimybė išvis nieko neturėti ir neprisipirkti rūbų, kurių nežinia kada dar prireiks.

„Vienos agentūros duoda visą aprangą, kitos nuomoja už 400 dolerių. Turint šiltą striukę, šaliką, kepurę, pirštines ir šiltas kelnes galima prasisukti. Botus duoda. Temperatūra svyravo pliusinė. Tiesa, jei diena saulėta, kremas ir akiniai – privalomi“, – sako šiuo metu Čilėje esantis keliautojas, kuriam tai jau 133 aplankyta valstybė.

Daugiau apie Vytauto keliones galite pamatyti jo „Youtube“ kanale „Pravalturas“.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją