Indonezijos parlamentas vienbalsiai priėmė šalies Baudžiamojo kodekso pataisas, kriminalizuojančias nesantuokinius seksualinius santykius, ši nuostata taikoma tiek šalies piliečiams, tiek užsieniečiams.

Įstatymo pataisomis draudžiama reklamuoti kontraceptines priemones, kaip antai, prezervatyvus, taip pat – šmeižti prezidentą ir valstybines institucijas. Nauji įstatymai įsigalios per trejus metus.

Žmogaus teisių gynimo institucijos tyrėjas Andreasas Harsono teigia, kad tokie įstatymai atbaidys turistus.

„Tokie diktatoriški įstatymai pavojingi ne dėl to, kad bus plačiai taikomi, o dėl to, kad atsiranda erdvės selektyviam jų taikymui“, – teigė jis.

Pasak tyrėjo, daugelis viešbučių, taip pat ir turistų pamėgtame Balyje bei sostinėje Džakartoje, rizikuoja netekti lankytojų.

Balis

„Tokie įstatymai sudarys policijai galimybes imti kyšius, o politikai bus kaltinami šmeižtu“, – sakė A. Harsono.

Baudžiamojo kodekso pataisoje skelbiama, kad už nesantuokinius seksualinius santykius baudžiama vienais metais kalėjime. Apie nesantuokinius seksualinius ryšius pranešus sutuoktiniui, tėvams ar vaikams, policija turi pateikti pranešimą, tada kaltininkams bus pateikti kaltinimai svetimavimu.

Šios įstatymų pataisos – griežtas žmogaus teisių suvaržymas Indonezijoje.

Pvz., įstatymuose numatyta, kad už priklausymą marksistinės ir leninistinės ideologijos organizacijoms gresia iki 10 metų kalėjimą, o už komunizmo idėjų skleidimą – iki ketverių metų kalėjimo.

Žmogaus teisių gynimo grupės kritikuoja įstatymų pataisas, kad šios yra pernelyg abstrakčios, neaiškios, ir įspėja – jų taikymas kriminalizuos įprastas veiklas ir kels grėsmę teisei į saviraišką ir į privatumą.

Balis

Kilus prieštaravimų bangai, parlamentarai galiausiai sutiko nepatvirtinti islamo grupuočių siūlyto įstatymo straipsnio, pagal kurį homoseksualių asmenų seksualiniai santykiai būtų laikomi neteisėtais.

Įstatymų pataisos draudžia įžeidinėti esamą prezidentą, viceprezidentą, valstybines institucijas ir nacionalinę ideologiją. Pats prezidentas turi pranešti apie įžeidinėjimus jo adresu, o už juos gresia iki trejų metų kalėjimo.

Manoma, kad Indonezijos prezidentas Joko Widodo pasirašys įstatymą, o jis palaipsniui įsigalios per trejus metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)