Po ketverių metų darbo su turistų grupėmis iš Lietuvos ir bendravimo su keliautojais iš kitų šalių nusprendžiau dar kartą paminėti etiketo reikalavimus, galiojančius Tailande. Taip, ši šalis yra vadinama šypsenų šalimi, vietiniai yra draugiški ir paslaugūs, tačiau buvusioje Siamo karalystėje galioja griežtesnės taisyklės nei mes esame įpratę Vakaruose. Kad netektų patirti svetimos gėdos ir raudonuoti, perskaitykite šį straipsnį ir nenumokite į jį ranka. Tajai tikrai įvertins jūsų pastangas ir taip jums atsivers daugiau durų, pro kurias įžengsite į tikrą Tailandą, o ne į tą, kurį matote interneto paveiksliukuose.

TAIP:

Nusiaukite batus kiekvieną kartą, kai įžengiate į vietinio namus. Taip pat, pasitikrinkite, ar nereikia nusiauti batų, kai įeinate į vietines parduotuves ir šventyklas.

Vilkėkite padorius ir švarius drabužius, kadangi šioje šalyje socialinis statusas yra pabrėžiamas apranga. Tai reiškia, kad po visos dienos ekskursijos Bankoke vakarieniauti neikite su tais pačiais prakaituotais marškinėliais. Tajai, net gyvendami tokiame karštame klimate, visuomet yra švarūs ir neatsiduoda prakaitu, ko nepasakyčiau apie didelę dalį turistų.

Į vietinį kreipkitės vardu. Jei norite tai padaryti pagarbiau, pridėkite žodelį Khun, kuris yra panašus į kreipinį „pone“ ir vartojamas tiek kreipiantis į moterį, tiek į vyrą.

Gerbkite karališkąją šeimą. Už jos įžeidimą tiek vietiniams, tiek užsieniečiams gresia kalėjimas nuo 3 iki 15 metų. Kiekvieną dieną 8 valandą ryto ir 18 valandą vakaro visose viešose vietose yra grojamas šalies himnas, per kurį rekomenduojama pagarbiai sustoti. Taip pat, neužminkite ant pinigų, ant kurių pavaizduotas karaliaus atvaizdas.

Lankydamiesi šventyklose vilkėkite drabužius, kurie dengia pečius ir kelius. Eidami į Karališkuosius rūmus Bankoke, mūvėkite ilgas kelnes ar segėkite ilgą sijoną.

Prasilenkdami su kitais žmonėmis ar juos aplenkdami, šiek tiek pasilenkite į priekį ir nuleiskite galvą.
visuomet šypsokitės.

Palikite arbatpinigių kavinėse, masažo salonuose, viešbučių patarnautojams ar dirbantiems turizmo srityje.

NE:

Nedemonstruokite savo pėdų, nekelkite kojų aukščiau nei kito žmogaus galva, nenukreipkite pėdų į Budos atvaizdą ir tajus.

Nelieskite vienuolių, ypač, jei esate moteris. Vienuoliams yra draudžiama turėti bet kokį fizinį kontaktą su moterimis ir to griežtai paisoma.

Nelieskite kito žmogaus galvos.

Nedemonstruokite savo jausmų viešumoje. Bučiniai ir apsikabinimai viešumoje yra traktuojami kaip nepadorus elgesys.

Nevilkėkite itin atvirų, trumpų ir pernelyg seksualių drabužių. Maudymosi kostiumėliai ir kiti itin atviri drabužiai, kaip mini šortai, yra tinkami tik paplūdimyje.

Tailande nėra nudistų paplūdimių, todėl moterų deginimasis be viršutinės maudymosi kostiumėlio dalies yra nepadorus ir gali įžeisti vietinius.

Sveikinantis nėra įprasta liesti vienas kito. Tajai sveikinasi sudėdami rankas, kas yra vadinama Wai. Jei vietinis su jumis taip pasisveikino, jūs jam irgi atsakykite tuo pačiu, tačiau, jei nesate tikri, kokiame aukštyje laikyti rankas (yra specialios taisyklės, kokiame aukštyje turi būti laikomos rankos, kai sveikinamasi su skirtingo socialinio sluoksnio žmonėmis), tiesiog linktelkite galva.

Nebaksnokite pirštu į kitą žmogų, tai laikoma itin nemandagiu elgesiu, ypač Tailande.

Nepraraskite veido ir neatimkite jo iš vietinio. Tai reiškia, kad viešumoje negalite kelti balso, piktai kalbėti ar įžeisti kito žmogaus. Nemaloniose situacijose jus išgelbės šypsena ir humoras.

Nesinaudokite sekso paslaugomis. Prostitucija Tailande yra nelegali, rizikuojate ne tik savo laisve, bet ir sveikata.

Nevartokite narkotinių medžiagų, už jų turėjimą ir vartojimą gresia mirties bausmė ar kalėjimas iki gyvos galvos.

Neįsivelkite į azartinius žaidimus, nes Tailande jie yra draudžiami.

Neįsižeiskite, jei mažai pažįstamas vietinis pradės klausinėti apie jūsų amžių, ar esate vedęs, kiek uždirbate. Yra įprasta užduoti tokius klausimus per pirmą susitikimą.

Budos atvaizdas (paveikslas, statula) yra šventas ir gerbtinas dalykas, o ne suvenyras, todėl yra draudžiama juos išvežti iš šalies. Ir visai nesvarbu, kad juos pardavinėja kiekvienoje turistinėje vietoje.

Nešūkaukite, net, jei kalbatės tarpusavyje.