Tiems, kuriems Turkija, Egiptas ir kitos dažnos atostogų kryptys nebedomina, vertėtų išbandyti šį tą naujo – Sakartvelo pietvakariuose esantį Batumio miestą. Batumis – svarbus naftos, mašinų gamybos, maisto pramonės centras. Čia fasuojama apylinkėse užauginta arbata. Batumis gali pasigirti vaisių eksportu ir sulčių gamyba.

Batumis, Gruzija

Batumyje veikia oro uostas, jūrų uostas, per kurį eksportuojama nafta. Išvystyta naftos perdirbimo, laivų statybos, medžio apdirbimo, baldų, avalynės, siuvimo, poligrafijos, maisto pramonė. Svarbus mokslo ir švietimo centras – veikia Sakartvelo Mokslų akademijos centras, universitetas, jūrų ir policijos akademijos, keli institutai, konservatorija. Yra Adžarijos muziejus, delfinariumas, operos ir baleto, dramos teatrai, cirkas, į šiaurę nuo miesto – didelis botanikos sodas, įkurtas 1912 m. Batumis nuo seno garsėja kaip klimatinis kurortas prie Juodosios jūros. Šiauriau miesto veikia dar keli kurortai – Machindžauri, Čakvi, Cichisdziri, Kobuletis, piečiau – antikinio miesto Apsaro tvirtovės muziejus rezervatas. Miestas yra apie 20 km nuo Turkijos sienos

Į jau minėtą Batumio oro uostą skrenda lėktuvai ir iš Baltijos šalių. Latvijos oro linijos „Airbaltic“ gegužės mėnesį atsidarė naują kryptį Ryga – Batumis, todėl ir lietuviams šį regioną pasiekti tapo daug lengviau. Skrydžiai vykdomi kelis kartus per savaitę.

Ką veikti Batumyje? Vasarą, žinoma, mėgautis nuostabiu oru ir Juodąja jūra. Vietiniai gyventojai paprastai jau gegužės mėnesį atidaro maudynių sezoną, tačiau šiemet, jų teigimu, šiluma Sakartvelą aplankė kiek vėliau nei įprasta, todėl tikėtina, kad jūra maudynėms bus tinkama birželį. Tiesa, mėgstantiems smėlėtus paplūdimius, gali tekti nusivilti. Batumio pliažas akmenuotas, tad reiktų pasirūpinti tinkama avalyne ir pasivaikčiojimams prie jūros, ir pačioms maudynėms. Jeigu vis dėlto smėlis jūsų atostogoms būtinas, galima jo ieškoti Batumio apylinkėse: maždaug už valandos kelio esančiose gyvenvietėse yra smėlėto paplūdimio ruoželis, tačiau čia gali būti problemų susirasti komfortišką nakvynę.

Batumis

Dėl nakvynės pačiame Batumyje problemų tikrai nebus. Čia savo viešbučius turi garsiausi pasaulio viešbučių tinklai, tokie kaip „Radisson“, „Hilton“, „Sheraton“ ir kiti. Tiesa, čia jūsų poilsis bus itin prabangus, kambariai – su vaizdu į jūrą arba Batumio senamiestį. Reiktų paminėti, kad kainos šiuose viešbučiuose didesnės, tačiau ne tokios didelės kaip jų tinkluose kitose šalyse. Pavyzdžiui, viena naktis „Radisson Blu“ čia kainuoja apie 170 eurų. Tačiau kitame, taip pat gana prabangiame viešbutyje nakvynę galima įsigyti ir už 54 eurus („The Admiral“).

Batumis

Jeigu vis tik jums norisi daugiau autentikos, mažiau prabangos, galite ieškoti pigesnės nakvynės mažesniuose viešbučiuose, hosteliuose arba nuomotis privačius apartamentus, kambarius. Pavyzdžiui, privačius apartamentus su vaizdu į jūrą galima išsinuomoti už 21 eurą.

Tiems, kam greitai atsibosta nieko neveikti, Batumyje yra daug alternatyvų. Šis miestas siūlo turistams ekskursijas su gidais ir be jų po senąją Batumio dalį, kurioje yra išlikusios dar praėjusio amžiaus architektūros pavyzdžių. Nors Batumis, kaip ir visas Sakartvelas, buvo ne kartą griaunamas, deginamas svetimų tautų, ir miestas, ir visa šalis išliko, atstatyta, restauruota didelė dalis šimtmečius menančios architektūros. Veikia ne vienas muziejus, kuriame galima praleisti dalį viešnagės mieste laiko.

Batumis

Jeigu vis tik jums patinka vandens pramogos, galite rinktis pasiplaukiojimą laivu. Tai nekainuoja brangiai: 40 minučių pasiplaukiojimas Juodojoje jūroje laivu vienam žmogui – apie 8,20 Eur. Tokia pramoga gali ypač patikti socialinių tinklų mylėtojams: per ilgiau nei pusvalandį galima pasidaryti daugybė labai gražių, egzotiškų nuotraukų socialiniams tinklams.

Praleidus dieną prie jūros, saulėlydį palydėjus laive, laikas keliauti išbandyti naktinio Batumio gyvenimo. Vietiniai gyventojai ypač didžiuojasi naująja Batumio dalimi, kurioje vienas po kito dygo išskirtinės architektūros dangoraižiai. Tokių Lietuvoje nepamatysime, todėl čia Sakartvelas, panašu, mus pralenkė. Batumis ypač gražus naktį, kai visi dangoraižiai ima šviesti skirtingomis spalvomis.

Pastatuose įsikūrę viešbučiai, restoranai, kavinės, barai, lošimo namai. Kai kuriuose dangoraižiuose įrengti atskiri apartamentai, kuriuos gali įsigyti kiekvienas norintis. Jų kainos, beje, tikrai patrauklios. Apie jas galite skaityti ČIA.

Batumio gyventojai didžiuojasi savo miesto naująja dalimi ir tikina, kad čia turistai gali rasti mažąjį Las Vegasą ar Dubajų. Išties, einant tomis gatvėmis, kurios apšviestos įvairiomis spalvomis, gali pajusti, kad esi ne Sakartvele, o JAV.

Batumis

Po naktinio Batumio gyvenimo išbandymo, kitą dieną galima pradėti nuo išskirtinės pramogos – pamatyti, kaip šis miestas atrodo iš paukščio skrydžio. Tam galite pasinaudoti keltuvu, kurio lynas nutiestas praktiškai per visą miestą. Kelionė keltuvu trunka apie 15-20 minučių, tad įspūdžių – per akis. Iš viršaus pamatysite ne tik patį miestą, bet ir Juodąją jūrą, šiek tiek Batumį supančių kalnų siluetų. Nuostabi pramoga, kuri kainuoja apie 10 eurų vienam žmogui (kaina aukštyn ir žemyn).

Batumis

Po tokios nuostabios dienos pradžios, būtina ją pratęsti dar įspūdingiau. Apsilankykite vietoje, kurią vietiniai gyventojai ir turistai vadina miesto perlu – Batumio botanikos sode. Čia apstu ne tik įvairių augalų rūšių, bet ir unikalių panoraminių vaizdų. Mat, šis sodas įkurtas ant kalno, jau nuolat kylant į jį grožiesi nepaprastais vaizdais, o kur dar unikalios panoraminės aikštelės, skirtos fotografuoti ir grožėtis Juodosios jūros peizažu. Kad būtų įmanoma apžiūrėti visą botanikos sodą, jame reikia praleisti visą dieną. Tad pasirūpinkite maistu iškylai, vandeniu. Ši viešnagė tikrai bus viena įsimintiniausių dienų Batumyje. Dienos bilietas suaugusiems į botanikos sodą kainuoja kiek daugiau nei 6 eurus, vaikams ir studentams taikoma didelė nuolaida.

Batumis

Jeigu jums kyla klausimas, kokia transporto priemonė labiausiai tinka Batumyje, vietiniai gyventojai rekomenduoja taksi paslaugas. Čia yra visų gerai žinoma ir patogi pavėžėjimo paslaugas teikianti „Bolt“ bendrovė. Kaina – 33 ct/km. Taip pat vertėtų pasinaudoti Sakartvele gana neblogai išvystyta geležinkelio infrastruktūra. Iš Batumio jūs galite keliauti į Tbilisį, Borjomi miestelį, Kutaisį. Jeigu jus domina šalys kaimynės – į Armėniją, Azerbaidžaną, greitai bus nutiesta geležinkelio jungtis į Turkiją.

Vienas didžiausių Sakartvelo kurortų yra arti ne tik Turkijos, bet ir Rusijos sienos. Kaip pasakoja vietiniai gyventojai, Rusijos piliečiams atvykti į Sakartvelą vizų ar leidimų nereikia, todėl, kai daugelis kitų šalių kurortų jų nepageidauja, jie masiškai ėmė važiuoti į Batumį. Nors skrydžiai čia iš Rusijos taip pat sustabdyti, į Batumį galima atvažiuoti autobusu, traukiniu ar nuosavu automobiliu. Dėl lengvo ir greito susisiekimo, rusai Batumyje pirko ir dabar dar labiau perka NT.

Batumis

Taigi, jei Turkija, Egiptas ir kiti gausiausiai lankomi kurortai jau nebeturi kuo jūsų nustebinti, Sakartvelas – puikus, nebrangus ir išskirtinis pasirinkimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)