Visgi, po negatyviu vakarų medijos šydu besislepiantis Iranas – neįtikėtino grožio, turistų beveik nepaliesta šalis.

Turbūt labiausiai paslaugūs pasaulyje žmonės

Pradėkime nuo to, kas ypač puošia šalį – tai žmonės. Persai (taip, niekada daugiau nemaišykite jų su arabais) puikiai supranta, koks įvaizdis yra formuojamas apie jų šalį užsienio spaudoje. Išties pergyvendami, jie nuoširdžiai bando parodyti, jog Iranas yra svetingas visiems. Todėl vietiniai jus visuomet užkalbins, pasidomės iš kur atvykote, o persimetus keliais sakiniais jau kvies į namus užkąsti.

Ir Lietuvą žino visi! Atsitiktinis taksistas net atvirutes iš Lietuvos mums dalino. Galbūt dėl to, jog dauguma jaunų žmonių labai išsilavinę. Tik gaila, jog protingiausieji išvyksta į užsienį – net Lietuvoje turime gydytoją iš Irano.

Džiugina tai, jog čia nerasite įkyrių pardavėjų griebiančių už rankų tam, kad ką nors įsiūlytų. Priešingai, dažnai sulauksite mandagaus klausimo: „Ar galėčiau su jumis susipažinti?“ Turbūt todėl, kad šalis dar nėra išlepinta turistų. Jų visoje šalyje beveik nesutiksite (ypač po naujai įvestų sankcijų).

Įstatymų apipinta šalis

Galbūt žmonių gėris kyla iš to, jog alkoholis šalyje visiškai uždraustas? Net hašišo ar marihuanos turėjimas susilaukia lengvesnių bausmių nei alkoholio vartojimas. O griežtų bausmių čia apstu. Už tos pačios lyties santykius – mirties bausmė. Apskritai, lytiniai santykiai iki vestuvių yra nelegalūs. Už tai moteris gali būti išplakta. Šalyje galioja ir griežtos aprangos normos. Visos merginos viešose vietose turi nešioti skaras, dengiančias plaukus. Šortai taip pat uždrausti. Pastebėjome, jog žmonės, pamatę mūsų praplyšusius kelius, žiūrėjo į mus lyg būtume nuogi. Gatvėse nepriimtinas ir artimesnis kontaktas – jokio laikymosi už rankų, bučiavimosi ar apsikabinimų. Už tai galima sulaukti dorovės policijos dėmesio.

Iranas

Tačiau visi griežtieji įstatymai galioja tik „ant popieriaus“. Mūsų sutiktas jaunimas pasakojo, jog dauguma randa būdų kaip pasilinksminti. Jie turi antrąsias puses (dažniausiai slaptai nuo tėvų), švenčia gimtadienius su vakarietiška muzika ir alkoholiu (kartais net ir egzotiškuose dykumų vakarėliuose). Nors yra supančioti valdžios įstatymais, dauguma rūko žolę ar hašišą – nuobaudos už tai yra juokingos. Nors Facebook, Youtube, Spotify ar kitos vakarietiškos programėlės yra užblokuotos, dauguma apeina šiuos įstatymus naudodami VPN.

Ko neapeisi, tai griežtų sankcijų iš Vakarų. Tarptautinės korteles čia neveikia – teks vežtis vien grynuosius. Po apsilankymo Irane taip pat gali tekti paplušėti norint nuvykti į Ameriką – apie vizitą reikės pasiaiškinti ambasadoje. Tiesa, į Iraną patekti irgi nėra lengviausia. Prieš kelionę mes turėjome keisti pasus dėl juose esančių Izraelio štampų. O atvykus į šalį, draugiškai nusiteikęs muitinės vyrukas per kelias valandas visą informaciją apie mus iškapstė internete ir jau įleisdamas į šalį puikiai žinojo, kas mes tokie. Gal ir gerai – šalyje dėl to iš tiesų saugu.

Iranas

Daugiausia turistų vyksta pamatyti miestus

Kad ir kiek mažai šalyje būtų turistų, dauguma jų renkasi klasikinį maršrutą po pagrindinius miestus. Mažai planavę, mes padarėme ta patį. Miestų grožis – išskirtinis. Mozaikomis išpaišytos mečetės, didelės aikštės, žmonių pripildytos gatvelės, turgūs... Visa tai užburia ir įtraukia. Tiesa, aplankius kelis didžiuosius miestus (Širazą, Isfahaną, Jezdą) – viskas pasidaro panašu. Laimei užsukome ir į mažuosius miestelius, kurių gatvelės tokios siauros, kad juos apžiūrėti galima šokinėjant stogais!

Geriausia miestuose – maistas

Net ir gražiausiose vietose netinkamas maistas gali viską sugadinti. Tik ne Irane! Aišku jeigu esate vegetaras(-ė), šalyje jums bus sunku. Čia vyrauja mėsiški patiekalai pagardinti įvairiomis žolelėmis. Salose galite surasti ir gausybę jūros gėrybių (krabai, rykliai, aštuonkojai ir pan.). Populiariausi gėrimai – šviežių morkų ar granatų sultys, kurias rasite ant kiekvieno kampo. Lietuviams tai puiki dviejų savaičių reabilitacija be alkoholio. Aišku, jeigu labai reikia – paklausinėjus vietinių, nesunkiai rasite jo už prekystalio. Tik, pasak jų, nuo tokio alkoholio nesunkiai galima apakti arba numirti. Tad galbūt verta pakentėti?

Iranas

Didžiausias pliusas keliaujant – čia pigiau nei Lietuvoje!

Pigių šalių galima nesunkiai surasti – nuo Ukrainos iki pietryčių Azijos. Tačiau tokių kainų kaip Irane dar neteko matyti. Įsivaizduokite – pilnas kuro bakas kainuoja 4 eurus! Todėl visur, nesukant galvos, galima keliauti su privačiu taksi. Kalbant apie maistą, torto gabaliukas ar sumuštinis su falafeliais – tik 10-20 ct! Tokioje šalyje kiekvienas turistas pagaliau gali netaupyti. Net ir valgant geriausiuose restoranuose piniginės tikrai nepaploninsite. Užsisakę ryklį, krabų, keptos žuvies, kalmarų ir daug kitų gerybių keturiese sumokėjome apie 20 EUR.

Aišku, kol mes džiaugiamės, vietiniai verčiasi per galvą. Dėl įvairių sankcijų jų valiuta per pastaruosius metus nuvertėjo net 3 kartus. Dar visai neseniai uždirbę kelis tūkstančius dolerių amerikietiškose įmonėse, jie dabar sukrapšto tik po kelis šimtus. Kad ir kaip bebūtų, jei norite pagaliau pasijusti turtingais – važiuokite į Iraną!

Iranas

Visgi labiausiai Irane užburia gamta

Kaip vietiniai sako: „Irane galite surasti gamtos iš visų kontinentų“. Nuo žalumos pripildytos šiaurės iki augalų neturinčių salų pietuose. Kiekvienas gamtos gerbėjas ras tai, kas labiausiai patinka.

Turistus dažniausiai vilioja dykumos. Gal jau išlepome, bet tiesa ta, kad jos niekuo nesiskiria nuo dykumų Maroke ar kitose šalyse. Dėl to mes patraukėme į magišką Hormuzo salą. Juodi, balti, žali žmonių nepaliesti kalnai, slaptos uolos, atsiveriančios vaivorykštės spalvomis, raudono smėlio paplūdimiai, šviečiantys planktonai Persijos įlankoje, laukiniai delfinai ar rykliai – viską galite rasti šioje saloje. Nors planavome čia būti tik vieną dieną, likome keturioms. Sala visiškai užbūrė savo kraštovaizdžiais ir spalvomis.

Iranas

Apie Iraną ir jo subtilybes galima rašyti išties daug. Tačiau tokios šalies neperteiksi žodžiais – turite viską pamatyti savo akimis. Tuo labiau, kad 2 savaičių kelionė asmeniui mums atsiėjo tik apie 800 EUR. Tad kam savo atostogoms rinktis Turkiją, jei galite vykti čia? Iranas tikrai nepaliks jūsų abejingų.

Daugiau įspūdžių – Instagrame (@pauliusju, @kondrackis). Jei reikia patarimų – nedvejokite rašyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt