Kada ir su kuo vykti į Tailandą?

Pažįstantieji Tailandą, ypač po jį keliaujantieji jau ne vienerius metus, sako, kad 50 proc. ar net didesnė dalis atostogų sėkmės priklauso nuo to, kaip kelionei pasiruošite dar būdami namuose. Jei planuojate vykti savarankiškai, pirma užduotis – nutarti, kuriuo metų laiku ryšitės nuotykiui, ir pradėti ieškoti lėktuvo bilietų, vėliau – apgyvendinimo paslaugų pasiūlymų. Jei planavimui daug laiko neturite ar nesate tikri, kaip sudėlioti maršrutą, kad per turimą laiką atsiskleistų kuo daugiau šalies paslapčių, pravartu naudotis kelionių agentūrų paslaugomis, rašoma pranešime spaudai.

„Tailandas – viena sparčiausiai populiarėjančių kelionių krypčių tarp poilsiautojų ir Lietuvos. Pastebime, kad išankstiniai kelionių užsakymai šia kryptimi, lyginant su 2017 metais, išaugo 25 proc. Tai nepamirštamų patirčių, laukinės gamtos, smaragdinės jūros, plačių paplūdimių ir azijietiškos gastronomijos rojus. Šioje šalyje keliautojai linkę praleisti nuo 12-os iki 14-os dienų. Keletą dienų pabuvę Bankoke, poilsiautojai išvyksta aplankyti vieną ar du kurortus, kad išvystų šalies įvairovę“, – poilsiautojų iš Lietuvos keliavimo įpročius trumpai apibūdina Tailando kelionių ekspertė, „Baltic Tours“ atstovė Ramunė Krivkaitė.

Dažniausiai atostogas Tailande poilsiautojai planuoja nuo spalio pabaigos iki kovo pabaigos. Tai laikas, kai šalyje iškrinta mažiausiai kritulių ir yra didžiausia tikimybė, kad visa išvyka bus paženklinta šiltų saulės spindulių. Kita vertus, kad ir kurį mėnesį pasirinksite keliauti, paprastai temperatūra nenukrinta žemiau 25 °C, tad keliautojams Tailando klimatas draugiškas ištisus metus.

Tailandas

R. Krivkaitės patirtimi, į Tailandą dažniausiai keliauja bičiulių kompanijos, poros ir šeimos su ūgtelėjusiais vaikais. Anot kelionių ekspertės, priklausomai nuo to, su kuo keliausite, reikės gerai pagalvoti, ką veikti ir kaip sudėlioti atostogų maršrutą. Jei skrendate smagiai praleisti laiką su draugais, tikriausiai norėsite, kad atostogos būtų aktyvios, netrūktų adrenalino. Puikus pasirinkimas – apsilankyti salose, išbandyti nardymo ir paviršinio nardymo (angl. snorkeling) atrakcijas, užsukti į Samujo salą, garsėjančią naktiniu gyvenimu. O gal nuspręsite keletui dienų nutolti nuo civilizacijos ir apsistosite tiesiog ant vandens plūduriuojančiuose džiunglių nameliuose Khao Sok nacionaliniame parke.

„Keliaujantieji su šeima svajoja apie šiek tiek ramesnes atostogas, ilgesniam laikui apsistoja vienoje ar keliose vietose, atranda saugius paplūdimius, kuriuose visiems šeimos nariams smagu šokinėti per bangas. Galbūt nuspręsite visa šeima drauge pasigaminti tailandietiškus pietus. Tokią paslaugą Puketo saloje siūlo talentingoji virtuvės šefė Pat. O kai norėsis aktyvesnių pramogų, galima leistis į vandens atrakcionų parkus ar zoologijos sodus, populiarūs – Bankoke esantys „Siam Park City“ ir „Dusit Zoo “, – pataria R. Krivkaitė.

Tailandas

Viza verčiau pasirūpinti iš anksto

Dar vienas svarbus namų darbas, kurį reikės atlikti prieš išvykstant atostogų, – pasirūpinti Tailando Karalystės viza. Ją gauti galima Vilniuje įsikūrusiame Tailando Karalystės garbės konsulate arba Bankoko tarptautiniame oro uoste. Tailando Karalystės garbės konsulo padėjėja Jurgita Semenauskienė, atsakinga už vizų skyriaus darbą, pataria viskuo pasirūpinti dar būnant Lietuvoje, likus maždaug mėnesiui ar dviem iki kelionės. Anot specialistės, turistinė viza, kurią gausite atvykę į Bankoko oro uostą, galios 15-a dienų, viza, kurią išduoda Konsulatas, galioja 60-imt dienų.

„Gyva žmonių eilė, kurioje sezono metu gali tekti laukti dvi ar tris valandas, yra nepatogumas, su kuriuo neretai susiduria norintieji gauti turistinę vizą Bankoko oro uoste. Tai labai aktualu keliautojams, kurių Bankoke laukia jungtinis skrydis, pavyzdžiui, į salas. Jei iki persėdimo į kitą lėktuvą turite tik valandą ar dvi, galite ir nespėti. Taip pat oro uoste skiriasi vizos mokestis. Konsulate ji kainuoja 30 Eur, oro uoste – 50 Eur“, – esminius skirtumus įvardija J. Semenauskienė.

Dokumentai, kuriuos reikia pateikti norint gauti turistinę vizą: galiojantis pasas (nuo įvažiavimo į Tailandą dienos jis turi galioti pusę metų), viena nuotrauka, lėktuvo bilietų kopija, taip pat reikės užpildyti specialią anketą. Viza konsulate išduodama per 5-ias darbo dienas. Tiesa, Tailando Karalystės garbės konsulo padėjėja atkreipia dėmesį, kad svarbu įvertinti, ar kelionėje jums pakaks vienkartinės vizos.

„Būna, kad į Tailandą nuvykę poilsiautojai sumano pirkti ekskursiją į Kambodžą, išvyksta į šią šalį ir sugrįžti į Tailandą su vienkartine viza jau nebegali. Taigi reikėtų žinoti, jums prireiks vienkartinio ar daugkartinio įvažiavimo į šalį“, – teigia specialistė.

Tailandas

Prieš atostogas – dar keli rebusai

Šiuo metų laiku termometro stulpelis Tailande apsistojęs ties 30 laipsnių šilumos, tad keletas porų marškinėlių trumpomis rankovėmis, šortų, kepurė nuo saulės ir basutės yra nepakeičiami atostogų atributai. Visgi, šalis tokia įvairialypė, kad ir lagamino turinio prireiks gerokai įvairesnio.

„Gatvėje vyrauja šiluma ir drėgmė, o prekybos centruose, traukiniuose, muziejuose dėl oro kondicionierių gali būti 10-imt laipsnių vėsiau. Todėl patartina turėti ir lengvų šiltesnių drabužių. Jei keliausite į žygį po džiungles – pravers patogūs sportbačiai, marškinėliai ilgomis rankovėmis.

Nepamirškite, kad į šventyklas negalima patekti su šortais, reikia pridengti kojas, pečius. Tiesa, jei kokį drabužį ir pamiršite įsidėti, ne bėda, viską, ko gali prireikti kelionėje, atrasite viename iš milžiniškų Tailando turgų. Kainos juose nesikandžioja, be to, dar galima ir pasiderėti“, – pataria kelionių ekspertė R. Krivkaitė.

Tailandas

Kalbant apie kainas, kelionių specialistės teigimu, naudinga žinoti, kad Tailande jos svyruoja priklausomai nuo sezono ir lankomos vietovės – kuo daugiau turistų, tuo norima prekė gali kainuoti brangiau. Daugiausia lėšų teks paskirti susisiekimo ir apgyvendinimo paslaugoms, tačiau kainos neturėtų sukelti šoko. Pavyzdžiui, kilometras važiavimo taksi kainuoja apie 30 euro centų, o nakvynė viešbutyje dviem asmenims – nuo 15 Eur. Vakarienė restorane dviem žmonėms vidutiniškai kainuos 15 Eur, masažas – šiek tiek daugiau nei 5 Eur. Išsikeisti Tailando batus patariama jau nuvykus į šalį, palankiausią kursą siūlo miestuose esančios valiutų keityklos.

„Tailandas – tolima, egzotiška, spalvinga ir nepamirštama šalis, kurią aplankius norisi sugrįžti ir dar kartą. Tiesa, mūsų kultūrai ji išties tolima, todėl natūraliai iškyla įvairiausių klausimų – nuo reikalingų dokumentų iki tinkamos aprangos. Atlikus visus namų darbus ir atsakius į kylančius klausimus, kelionė bus maloni, sklandi ir be nemalonių netikėtumų“, – tikina R. Krivkaitė.

Tailandas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt