Net ir žiemą Egiptas užtikrintai pirmauja tarp keliautojų pasirenkamų krypčių, nes čia poilsis ne toks brangus kaip Maldyvuose, oras daug šiltesnis nei daugelyje Europos kurortų, o žmonių mažiau nei įprasta sezono metu. Dar vienas pliusas – vasario mėnesį gerokai sumažintos kainos nakvynei, maistui, pramogoms. Ekspertai prognozuoja, jog kelionių kainos į Egiptą pradės kilti nuo kovo vidurio, todėl dabar pats metas pailsėti ir sutaupyti.

Oro temperatūra dieną būna apie +22 °C, vanduo įšyla iki +20 °C, ir nors mažai kas nori maudytis vėsiame vandenyje, Baltijos jūros užgrūdintiems lietuviams tai ne bėda. Be to, viešbučių teritorijose apstu baseinų, o dauguma jų yra šildomi. Naktys, žinoma, pastebimai vėsta, tačiau užteks megztinio ar plonos striukės. Žiemos naktimis žvaigždės būna itin ryškios, todėl galima jomis grožėtis neaptingstant nuo nakties tvankumo.

Dar vienas Egipto pranašumas yra palyginti trumpas skrydis ir nesudėtingos atvykimo sąlygos. Keliautojams reikia neigiamo PGR tyrimo, atlikto likus 72 valandoms iki kelionės, arba pilno skiepijimo pažymėjimo (nuo antrosios dozės turi būti praėję mažiausiai 14 dienų).

Dalinė izoliacija (anglų k. lockdown), kuri buvo taikoma dėl koronaviruso pandemijos, atšaukta visoje šalyje. Prekybos centrų, restoranų, kavinių, barų, teatrų ir kitų pramogų įstaigų veikla darbo dienomis leidžiama nuo 7.00 val. iki 23.00 val. Sporto klubai privalo užsidaryti 23.00 val. Medicinines kaukes būtina dėvėti vyriausybinėse įstaigose, bankuose, parduotuvėse, viešajame transporte ir visose viešose vietose.

Kurį kurortą pasirinkti

Geriausias variantas atostogoms gruodžio-kovo mėnesiais yra Šarm el Šeichas, kadangi jis yra apsuptas kalnų ir apsaugotas nuo pagrindinės žiemos problemos Egipte – stipraus vėjo. Hurgadoje taip pat galite puikiai pailsėti žiemos mėnesiais, ypač jei neplanuojate daug laiko praleisti atvirose vietose ir esate pasirengę tenkintis viešbučių siūlomomis pramogomis.

Dalykai, kuriuos reikia padaryti

Būtent žiema laikoma tinkamiausiu laiku susipažinti su Egipto senove: netrukdo karštis, o ir ilgą kelią iki įžymybių lengviau ištverti.

Žiemą verta planuoti ekskursijas pamatyti piramides, Didįjį Sfinksą, Luksoro šventyklas ir Karalių slėnį. Tačiau keliones į dykumą geriau atidėti dėl galimo stipraus vėjo.

Žiemos mėnesiai puikiai tinka aplankyti Spalvotąjį kanjoną ir kopti į šventąjį Sinajaus kalną. Prieš pat eidami ten, turite atidžiai išstudijuoti prognozę, kad viršuje jūsų neužkluptų blogas oras.

Pažintis su povandeniniu Egipto pasauliu žiemą taip pat paliks malonų įspūdį: nardymo mokyklose ir nardymo vietose mažiau žmonių, vanduo vėsesnis, bet daugeliui vis tiek patogiau nei vasarą, o patys rifai – gražus kaip visada.

Įspūdingiausios ekskursijos žiemą:

Spalvotasis kanjonas. Sinajaus pusiasalyje pasigrožėti gamtos sukurtu kraštovaizdžiu ir pamiklinti kojas kviečia Spalvotasis Nuvaros kanjonas. Tai 40 m aukščio labirintas, kurio nugludintų akmens uolų struktūra pasižymi įvairiais atspalviais – čia susilieja rausva, raudona, violetinė ir geltona spalvos. Kanjoną galima pasiekti automobiliu ar privačiais turais vykstant per Sinajaus dykumą, kol kalnų serpantinas atveda prie siauro uolų tarpeklio.

Banginių slėnis. Kita turistams mažai žinoma, bet neišdildomą įspūdį paliekanti vieta – Banginių slėnis (Wadi el Hitan), esantis šiaurinėje Egipto dalyje, Fajumo oazėje. Maždaug už 150 kilometrų į pietvakarius nuo Kairo esanti paleontologinė radimvietė svarbi dėl čia randamų senovinių ankstyvųjų banginių formų fosilijų. Tokie radiniai byloja, jog praeityje dalis Egipto buvo jūros dugne. Prieš daugiau nei šimtmetį atrastos fosilijos sudomino ne tik paleontologus, bet ir turistus, nors ekskursijos į šį slėnį yra ribojamos – per metus šią vietą aplanko vos tūkstantis lankytojų. Nuo 2005 metų Banginių slėnis yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Pavojingoji Melynoji duobė. Sinajaus pusiasalis gerai žinomas ekstremalių pojūčių mėgėjams. Čia juos traukia Mėlynoji duobė (angl. „Blue hole“) – povandeninė smegduobė, kurioje nardytojai bando atrasti tunelį tarp koralinių rifų. Tiesa, čia reikėtų būti ir itin atsargiems – Mėlynoji duobė yra net tik įspūdingai graži vieta ir viena garsiausių nardymo vietų visame pasaulyje, tačiau kartu ir pavojinga. Dėl sudėtingų sąlygų Egipto valdžios institucijos čia nardyti leidžia tik kvalifikuotiems narams. Viena pavojingiausių nardymo vietų laikoma Mėlynoji duobė į Raudonosios jūros pakrantę dėl šio unikalus gamtos objekto pritraukia ir tuos turistus, kurie nesidomi nardymu.

Žaliasis Luksoras. Keliautojams patariama apsilankyti ir Luksore – senovės Egipto sostinėje, kur įspūdingos šventyklos ir obeliskai primena faraonų laikus. Čia galima pamatyti Karnako ir Luksoro šventyklas, sfinksų alėją, iš granito ir kvarco pastatytus faraono Ramzio II laikų obeliskus ir statulas, faraonės Hačepsutos šventyklą ir Karalių slėnį – paslaptingą vietą kalnuose, kur kapuose koridoriuose buvo laidojami Vidurinės ir Naujosios karalystės faraonai.

Šarm El Naga. Tai yra gyvas koralų rifas, kurį drąsiai galima vadinti viena unikaliausių nardymo vietų pasaulyje. Palmės, patogūs gultai ir smulkus kvarcinis smėlis leidžia išbandyti ne tik paviršinį nardymą, bet ir poilsį paplūdimyje. Didelis koralų rifas prasideda iš karto nuo pakrantės, tad nereiks bijoti staigaus gylio, besitaškančių bangų ir daug žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)