1. Sukarti 500–700 km ir savaitgaliui atvykti iš Tomsko ar Novosibirsko į Altajaus kraštą? Mielai. Sibiro gyventojams tolimi atstumai – kasdienybė. Jie po 300 km važinėja į svečius taip dažnai, kaip mes – į kurį nors savo miesto rajoną.

2. Jei susitinka ar susiskambina skirtingų Sibiro sričių gyventojai, jie beveik visada pradeda kalbėtis apie orą – kieno srityje oro sąlygos prastesnės, tas ir laimi. Toks mandagumo ritualas.

3. Gliaudyti saulėgrąžas mėgsta Rusijos pietų gyventojai, o Sibire gliaudo kedro riešutus. Žinoma, ne visur, o ten, kur už poros žingsnių nuo namų prasideda taiga. Dideliuose miestuose kedro riešutai pardavinėjami parduotuvėse ir kainuoja brangiai – kaip ir visur.

4. Sibiriečiai skirsto vieni kitus į tikruosius sibiriečius ir ne visai tikrus. Tie, kurie gyvena dideliuose miestuose, – netikri, o tie, kurie – aplink Baikalą ir amžinojo įšalo zonoje, – tikrieji.

5. Sibire – daugiau depresija sergančių žmonių, nei visoje likusioje Rusijoje. Taip yra dėl klimato – mažai saulės, ilgos žiemos. Tiesa, iš šalies nepasakysi – niekas neliūdi, nesiskundžia. Tikrasis sibirietis tylomis, kantriai įveikia sunkumus ir sprendžia įvairias gyvenimiškas užduotis.

6. Manoma, kad su Krasnojarsko, Irkutsko ar Omsko gyventojais geriau nekonfliktuoti. Jie – tiesmuki žmonės, taigi ilgai nediskutuos ir pereis prie veiksmų, taip parodydami, kur jūs neteisus.

7. Daugelis Sibiro gyventojų nėra buvę Maskvoje, Sankt Peterburge, užtai ne kartą yra lankęsi Kinijoje, Tailande, Japonijoje, Vietname. Nieko keisto, juk šios šalys – netoli. Užtai kelionė į Europą jiems – tolimas skrydis į kitą pasaulio pusę.

8. Sibiriečiai laiko save autonomine tauta, didžiuodamiesi apie tai kalba. Beje, mokslo srityje jau seniai diskutuojama, ar priskirti juos atskirai subetninei rusų grupei.

9. Sibiro gyventojai aktyviai palaiko apie juos egzistuojančius stereotipus ir mielai pripasakos jų patikliam svečiui. O paskui tarpusavyje nepiktai pasišaipys iš maskviečių reakcijos, Beje, daugelis jų iki šiol tiki, kad per metus kiekvienas Sibiro gyventojas suvalgo vidutiniškai po 1,4 lokio.

10. Sibiro gyventojams Baikalo ežeras – unikali, netgi šventa vieta. Šį giliausią pasaulyje ežerą jie pagarbiai vadina jūra. Tai – praktiškai kultas, prie kurio pereina net ir neseniai į regioną atvykę gyventi žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)