Viso pasaulio romantikai svajoja apie Paryžių. Didžiausias jų noras nuvykti prie garsiojo Eifelio bokšto ir tiesiai po juo pasidaryti pikniką su skaniausiais valgiais. DELFI Kelionių ambasadorius Orijus Gasanovas pasakoja kaip tai vyksta, kiek kainuoja, ir ką svarbu žinoti kiekvienam.

Nėra geresnio laiko Prancūzijos sostinei nei ruduo. Prieš keletą metų tokį savo pastebėjimą man išsakė čia gyvenanti pensininkė iš Lietuvos, ponia Stanislava. „Vasarą visi išsiplikina iki šortų ir maikučių, vaikšto net su tapkėm... Argi čia tikrasis Paryžiaus veidas? Pradingsta visas šio miesto žavesys. Pats grožis atsiskleidžia vėlyvą rudenį, štai, kada Paryžius parodo tikrąjį save. Tokį, apie kokį rodo filmuose ir rašo knygose“, - man tuomet patarė mūsų tautietė.

Ji gyventi ir dirbti vaikų aukle į šį romantikos miestą atvyko nemokėdama nei angliškai, nei prancūziškai. Visiškai viena, be jokio užnugario. Dirbo pas lietuvių šeimą, todėl kažkaip vertėsi. Bet kai ateidavo vakaras, kai baigdavosi Stanislavos darbai, ji tyrinėdavo miestą. Ir štai čia - pati gražiausia jos istorijos dalis.

Žinote, kaip geriausia susipažinti su Paryžiumi? Stanislava tiesiog važinėdavo metro, be jokio tikslo, ir išlipdavo tik tose stotelėse, kurių pavadinimai jai gražiai skambėjo. Alexandre Dumas, Cardinal Lemoine, Hôtel de Ville, Bastille, La Chapelle, Blanche, tai tik keletas iš jų. Iškišdavo galvą iš metro požemių ir vaikščiodavo po tuos rajonus, fotografuodavo ir užsirašydavo, ką įdomaus pamatė. Taip pensininkė iš Lietuvos pažino Paryžių.

Savotiškas, bet tikrai nuostabus būdas. Dabar ji jau supranta prancūziškai, o vakarais eina šokti į apžvalgos aikštelę prie Eifelio bokšto. Kelis kartus per savaitę ten renkasi entuziastai.

Grįžkime prie rudens, kuris yra svarbiausias Paryžiaus metų laikas. Geltonuojant medžių lapams visas miestas tampa tarsi auksiniu. Žaviosios prancūzaitės ima vilkėti šilkines pirštinaites, o kaklus puošia vėjyje plazdančiais šalikėliais. Galantiškieji prancūzai ima puoštis paltais ir skrybėlėmis. Prie Senos upės, žinoma, groja ūsuoti akordeonistai. Širdis virpina net tiems, kuriuos pykina nuo žodžio „romantika“. Paryžius toks jau yra, jis paliečia iki sielos gelmių.

Iškyla Paryžiuje

Vėstant orams itin brangus miestas tampa pigesniu. Liepa ir rugpjūtis yra tas laikas, kai į Paryžių keliauja milijonai amerikiečių, azijiečių, australų. Todėl viešbučių kainos šokteli kone dvigubai. Rasti padorų kambarį būna itin sudėtinga, o štai nuo rugsėjo iki gruodžio – viskas daug paprasčiau ir tikrai pigiau. Gruodį jau vėl kita istorija – prasideda Kalėdų sezonas, tada vėl išsprogsta kainos.

Labai paprastas pavyzdys: tas pats viešbučio kambarys liepą kainuoja 250, spalį 140, o gruodį 200 eurų už naktį. Ir čia nėra jokios suktybės, tik verslininkai prisitaiko prie aplinkybių.

Todėl nuvykau į meilės miestą pačioje rugsėjo pabaigoje. Gal net sakyčiau vos per anksti, dienomis karštis kartais vis dar laikosi iki 25 ir daugiau laipsnių.

Skrydis iš Vilniaus į pagrindinį Paryžiaus Šarlio de Golio oro uostą, esantį visai šalia miesto, tokiu metų laiku irgi pigesnis. Aviakompanijos „Airbaltic“ tinklapyje spalio ir lapkričio mėnesiams galima rasti skrydžių už 38, 58 ir 66 eurus, priklauso nuo dienos, kada planuojate skristi. 



Vienas iš mano kelionės tikslų – pasidaryti romantiškiausią pasaulyje pikniką, jeigu tik norite, galima jį pavadinti „pasimatymu“. Visuotinai pripažįstama, kad tam skirta vieta yra Marso laukai, kurie yra tiesiai po Eifelio bokštu. Šitą dalyką sužinojau pavasarį, kai lankiausi Niujorke. Ten, ant vienos iš kelionių agentūrų langų pamačiau reklaminį plakatą „The most romantic date in the world“ (romantiškiausias pasaulyje pasimatymas – liet.). Patraukė akį tokia reklama ir tada sužinojau, kad Niujorke dviejų naktų kelionės paketą į pasaulio meilės sostinę parduoda beveik už 2000 dolerių. Kadangi tai itin brangu, daug kas ilgai taupo ir vadina Paryžių savo svajonių miestu. Trokšta labiau už bet kokį kurortą, labiau už bet kokią kitą sostinę. Visi nori Paryžiaus.

O aš pabandysiu įrodyti, kad mums, lietuviams, Paryžius visai nėra prabanga. Ir, kad jūsų gyvenimo piknikas gali būti visai pigus, jeigu tik protingai elgsitės. 



Iškyla Paryžiuje

Pirmiausia reikia žinoti, kad vieta Marso laukuose, ant pievutės, nėra mokama. Ten kartais ateina vaikinai su liemenėmis įsisegę kažkokį popiergalį prie krūtinės ir aiškina, kad jie yra šios vietos prižiūrėtojai. Jie tiesia ranką ir turistų prašo 5 eurų iš kiekvieno žmogaus. Bet jie yra aferistai ir pinigų jiems duoti tikrai nereikia. Rodykite špygą ar sakykite prancūzišką frazę „lachez-moi“ (reikia tarti maždaug taip: leši-mua), lietuviškai tai būtų „atstok nuo manęs“.

Mano draugė, su kuria kartu keliavome užsispyrė, kad piknikui reikia prabangaus patiesimo. Ji norėjo pirkti specialų pledą su visokiais romantiškais užrašais. Bet, kai pamatė kainą eilinėje turistų parduotuvėlėje kiek išsigando. Už patiesalą, ant kurio tilptų daugiausia 2 žmonės pardavėjai prašo... 80 eurų. Ir tai yra kvailystė. Dar galima pirkti kokią nors plačią siaurą skarą, tik užpakaliams pasidėti, už ją pardavėjai prašo maždaug 10-12 eurų, kai kur galima rasti ir vos pigesnių. Atkalbėjau ją nuo skaros, nes nei patogu, nei gražu.

Vieną gerą būdą kažkada man yra pasiūlęs piknikų darymo guru – lietuvis kulinarijos ekspertas Alfas Ivanauskas. Jis, dažnas Paryžiaus lankytojas, pastebėjo, kad vietiniai itin mėgsta laikraščius. Iki šiol juos pašėlusiai perka. Po du, tris skirtingus. Ir Alfas, derindamasis prie tokios skaitovų mados, pasiūlė laikraščius naudoti ir piknikams. Tereikia nueiti į artimiausią spaudos kioską, kurių Paryžiuje rasite ant kiekvieno kampo ir nusipirkti porą egzempliorių. „Le Figaro”, „Le Monde” kainuos vos kelis eurus. Ir dar yra nemokamas būdas juos gauti. Paprašykite savo viešbutyje, kuriame apsistosite, galbūt administratorė turi senų numerių, tikrai atiduos juos jums.

Iškyla Paryžiuje

Kaip išsirinkti vietą Marso laukuose? Daugelis mano, kad pats gražiausias vaizdas atsiveria atsisėdus per patį vidurį, kai Eifelis jums tiesiai už nugaros. Bet tai nėra geriausias variantas – man paaiškino patys paryžiečiai. Pirmiausia todėl, kad būtent viduryje esanti žolė labiausiai numindyta, ant jos daugiau šiukšlių, mažiau laisvos vietos, teks stumdytis su kitais iškylautojais. Ir, kai fotografuositės, greičiausiai į jūsų kadrą lys labai daug kitų, svetimų žmonių. O tai juk užknisa. Štai todėl rinkitės dešinįjį Marso laukų šoną. Jis yra mėgstamas vietinių, nes ten mažiau medžių, kurie užstoja bokštą. O kairė pusė labai apžėlusi.

Taip pat dešinėje pusėje visada būna mažiau žmonių, ten ramiau ir švariau. Ir nesklinda blogas kvapas iš viešųjų tualetų, kurių daugiausiai įrengta kairėje Marso laukų pusėje. Na, ir paskutinis privalumas: kai fotografuosite bokštą šonu – daugiau šansų išvengti kitų, nepageidaujamų pozuotojų.

Kur ir ką pirkti piknikui? Žinoma, jums būtinai reikia paragauti pagrindinio prancūzų valgio – kruasanų. Jų Paryžiuje yra pačių įvairiausių – nuo labai gerų iki tikrai prastų, net prastesnių nei mūsų parduotuvėse Lietuvoje. Atminkite – pigiausia nereiškia blogiausia, o brangiausia tikrai nereiškia geriausia. Visko pasitaiko, bet aš jums rekomenduosiu tas vietas, kuriose tikrai yra gerai ir, palyginus, nebrangu.



Rinkitės kepyklėlę „Boulangerie Pichard“ (adresu: 88 rue Cambronne, Paris), kuri yra 26 min. pėsčiomis nuo Eifelio bokšto. Anot paryžiečių būtent šioje vietoje yra geriausias skonio ir kainos santykis. Sviestinis, traškus kruasanas be įdaro kainuoja lygiai 1 eurą.

Daug toliau nuo pikniko vietos Eifelio bokšto galite aplankyti pačią populiariausią kruasanų kepyklėlę socialiniuose tinkluose. Jeigu esate prisiekę „Facebook“ ir „Instagram“ naudotojai – rinkitės “Du Pain et des Idées” kepyklėlę (adresu: 34 Rue Yves Toudic, 75010 Paris). Čia kruasanus moka iškepti taip, kad šie jūsų nuotraukose atrodytų itin efektingai. Jų skonis geras, bet niekuo neypatingas. Mokate už vaizdą ir vardą, juk visi garsiausi tinklaraštininkai čia važiuoja valgyti bandelių. Kruasano kaina šioje kepyklėlėje siekia net 1,60 eur.

Iškyla Paryžiuje

Romantiškiausiam gyvenime piknikui, žinoma, pirkite ir sūrio. Galite paimti vienos rūšies iš aplinkinių maisto prekių parduotuvių arba nužingsniuoti iki netoli Eifelio bokšto esančios specializuotos, prancūzų labai vertinamos sūrių parduotuvės „Laurent Dubois” (adresu: 2 Rue de Lourmel, 75015 Paris). Tai - vienas iš populiaraus sūrinių tinklo taškų.

Jeigu norisi pasilepinti ir patirti tikrą paryžietišką sūrio pirkimo dvasią ir skonį, tačiau apie sūrius išmanote nedaug, geriausia užeiti į parduotuvę ir pasikalbėti su sūrio pardavėju-konsultantu. Jie myli savo amatą ir su malonumu konsultuoja ir sukomponuoja specialią sūrio lėkštę pagal pirkėjo pomėgius. Būtinai paklauskite, kokio sūrio sezonas šiuo metu ir prašykite kiekvienos rūšies sūrių: brandinto, šviežio, avies, ožkos, karvės pieno. Galite pasakyti, kokią pinigų sumą norite skirti šiems delikatesams. Už tiek, kiek pasakysite, pardavėjas jums ir paruoš lauknešėlį. Parduotuvėje, esančioje šalia Eifelio bokšto, susikalbėti angliškai bus nesunku. Kituose taškuose – nebūtinai.

Iškyla Paryžiuje

Kitų piknikui reikalingų produktų radau tinklinėse maisto prekių parduotuvėse „Carrefour City“ ir „G20“ -jų aplink Marso laukus bent dešimt iš visų pusių. Visose rasite vienkartinių indų, tačiau pasirinkimas vakaro link būna nedidelis, per dieną šias prekes tiesiog iššluoja. Pavyzdžiui, skaidrių stiklinių jau neradau, buvo tik kartoniniai puodeliai.

Visas pirkinių krepšelis viename brangiausių Europos miestų kainavo vos 18 eurų. Už tiek puotavom dviese, tiesiai po įspūdinguoju Eifeliu. Vakaras, kuris prisiminimuose lieka amžinai. Palyginimui – vakarienė dviem paprastesniuose šio miesto restoranuose kainuoja apie 50-60 eurų užsisakant karštus patiekalus ir po taurę vyno.

Pats gražiausias metas piknikui prie Eifelio, žinoma, saulėlydis. Rudens laiku tai maždaug tarp 18-20 val. Kai ima gesti saulė, įsižiebia įspūdingasis bokšto apšvietimas, šiuo metu jis – auksinis. Be to kiekvienos valandos pradžioje visą vakarą vyksta tikras šviesų šou, kuris kartojasi kas valandą po dešimt minučių.

Iškyla Paryžiuje

Tas šou - tikrai ypatingas, ypač kai jį matai pirmąjį kartą. Tik štai, ką reikėtų žinoti – fotografuoti ar filmuoti vakarinio, žybsinčio Eifelio – negalima. Ir tai yra labai rimtas dalykas. Pažeidėjams numatytos net piniginės baudos. Kodėl? Štai paaiškinimas. Pats bokštas yra viešas objektas, todėl dieną turistai gali jį fotografuoti nesibaimindami pasekmių. Tačiau apšvietimo šou yra traktuojamas kaip atskiras meno kūrinys. Jo įamžinimas ir platinimas be specialaus leidimo yra griežtai draudžiamas. Net socialiniuose tinkluose to daryti negalima. Jeigu vis tik labai norisi, gal vien dėl to atvykote į Paryžių, iš anksto suderintus leidimus išduoda „Société d'Exploitation de la Tour Eiffel“ (už Eifelio bokšto priežiūrą atsakinga įmonė). Kreipkitės į juos ir tada jau prašom – fotografuokite.

Romantiškas akimirkas Marso laukuose gali kiek sudrumsti toje pievoje dirbantys pardavėjai. Jie yra savotiški šios vietos simboliai, apie kuriuos kuriami dokumentiniai filmai, net rašomos knygos.
Suvenyrinių Eifelio bokštų pardavėjai yra atvykėliai iš vakarų Afrikos. Jie būna dviejų rūšių – tie, kurie vaikšto aplink žmones ir siūlo įvairių dydžių Eifelius, ir tie, kurie laukia turistų pasitiesę skaras su savo prekėmis, tarsi turgelyje. Pastarieji neįkyrūs, ramybei ir romantikai stengiasi labai netrukdyti.

Yra ir vyno bei šampano pardavėjai. Jie beveik visada – indai ir pakistaniečiai. Verslo sferų pasidalijimas šiame versle labai rimtas. Nelegalūs alkoholinių gėrimų platintojai stipriai užsikelia kainas. Daugelį iškylautojų tai piktina, tačiau pravartu žinoti, kad dauguma pardavėjų kainą po derybų nuleidžia. Vis dėlto, visada sumokėsite daugiau nei parduotuvėje – juk tai šių žmonių pragyvenimo šaltinis, ir juos Marso laukuose galite pamatyti per pūgą, lietų, karštį ir sniegą.

Iškyla Paryžiuje

Žinoma, kaip ir daugelyje populiarių vietų pasaulyje, čia sutiksite ir rožių pardavėjus, priverčiančius vyrukus arba nupirkti damai gėlę, arba pasijusti nepatogiai atsisakius tai padaryti vienoje romantiškiausių vietų pasaulyje. Rožės kaina? 5 eurai už mažylę, kiek nupiepusią, ir 8 eurai už didesnę su stambesniu žiedu.

Kartais pardavėjai siūlo nusipirkti ir kvepalų bei juvelyrinių dirbinių. Net sužadėtuvių žiedų. Tai jie daro ne šiaip sau. Įdomus faktas: vienas iš 679 pasipiršimų pasaulyje yra atliekamas būtent prie Eifelio bokšto. Tokia statistika paremta išanalizavus su sužadėtuvėmis susijusias žymes „Instagram“ nuotraukose.

Jeigu idėja pasidaryti pikniką prie Eifelio jums atrodo nuvalkiota, bet į Paryžių vis tiek norisi. Štai dar kelios vietos, kur šiame mieste populiaru rengti iškylas.

Quai des Tournelles – vieta Senos pakrantėje, kasdien pritraukianti romantikos mėgėjus. Iš čia mėgaujantis pikniku galima grožėtis Paryžiaus Dievo Motinos Katedra. Čia piknikai rengiami ant asfalto, tad reikia pasirūpinti patogumu.

Jardin des Tuileries – labiau civilizuotam piknikui prie Luvro. Čia yra suolelių ir stalų, neretai čia valgantys žmonės pasidengia net baltas staltieses ir išsitraukia sidabrinius įrankius. Aplink fontaną yra kėdžių prisėsti, pasigrožėti stulbinančio grožio sodais ir atsipūsti.

Parc des Buttes Chaumont – stilingo jaunimo mėgstama vieta su dirbtiniais ežerais, daug žalumos ir dideliu plotu piknikams. Čia taip pat yra daug gražių vietų nuotraukoms.

Iškyla Paryžiuje

Kai į savo socialinius tinklus iš pikniko Marso laukuose įkėliau nuotrauką, kurioje matėsi vynas – iškart gavau klausimų, ar nepažeidžiu įstatymų. Juk Lietuvoje piknikas viešoje vietoje su vynu – draudžiamas dalykas. Prancūzijoje yra kitaip, tai leistina, tačiau kiekvienas šalies regionas ir net Paryžiaus rajonas, turi savų taisyklių ir įstatymų. Šio miesto gyventojai pataria nevartoti alkoholio parkuose po vidurnakčio, taip pat nekelti didelio triukšmo ir, žinoma, nepadauginti. Be to, verta iš anksto pasidomėti, ar taisyklės konkrečiame parke, kuriame iškylaujate, leidžia vartoti vyną ar šampaną. Bauda gali kaip reikiant apkartinti atostogas.

Taip pat patariama apsidairyti, ar jūsų išsirinktame parke galima sėdėti ir valgyti ant žolės. Kai kuriose vietose tai draudžiama.

Mėgaukitės gyvenimu – būkite romantiški. Keliaukite į Paryžių. Jeigu ne su antra puse, tai su geriausiu draugu ar šeimos nariu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)