Tarpeklį laikė vienu pavojingiausių pasaulyje, vėliau rekonstravo, ir dabar jis kasmet sulaukia šimtų tūkstančių bebaimių sielų iš viso pasaulio.

Takas karaliui

Taką per tarpeklį El Caminito del Ray pastatė 1901–1905 m., kad darbininkai turėtų priėjimą prie naujos regiono hidroelektrinės infrastruktūros, išsiraičiusios per įspūdingą Gaitanes tarpeklį. Greitai taku ėmė vaikščioti vietiniai kaimo gyventojai ir vaikai, nes tai buvo trumpesnis kelias iki mokyklos ir kaimyninių gyvenviečių, nei takas aplink kalną.

1921 m. per oficialų tako atidarymą juo perėjo Ispanijos karalius Alfonsas XIII, todėl kažkas pavadino jį El Caminito del Ray – Karaliaus takeliu. Šis pavadinimas ir prigijo.

Bėgant lakui El Caminito del Rey tapo vis mažiau naudojamas. Neprižiūrimi metaliniai turėklai nukrito, išbyrėjo dideli gabalai betoninio pagrindo, liko tik atraminės sijos.

Trokštantys adrenalino ir ekstremalių pojūčių dažnai atvykdavo iki tarpeklio ir, suintriguoti apgriuvusio tako, imdavo lipti palei jį. Bet takas buvo apgriuvęs ir vis daugiau iro, todėl nemažai keliautojų susižalodavo, kai kuriuos netgi ištikdavo mirtis. 1999–2000 m. El Caminito del Ray takas tapo mirties vieta penkiems žmonėms. Po to Ispanijos valdžia taką uždarė, buvo nugriauti visi į jį vedantys pastoliai.

El Caminito del Ray

Turizmo atgimimas

Laikui bėgant valstybės pareigūnai suprato, kad takas gali tapti labai populiaria turistų atrakcija. 2015 m. El Caminito del Rey taką vėl atidarė. Buvo atlikta didelė rekonstrukcija – pastatyti turėklai išilgai visą taką, ištrupėjęs betono pagrindas pakeistas medinėmis lentomis. Ši tako rekonstrukcija pelnė „Europa Nostra“ apdovanojimą už paveldo saugojimą.

Šiuo metu El Caminito del Ray tako ilgis – 7,7 km. Jį sudaro priėjimai ir du lentiniai takai, vedantys į miško takus. Lentiniai takai, pastatyti virš originalaus tako, dažnai nutiesti tiesiai virš Guadalhorce upės ir apie 1,5 km vingiuoja per tarpeklio kalkakmenio uolas. Lentiniai takai daugelyje vietų yra apie metro pločio, jie turi apsauginius turėklus ir tvorą išorinėje pusėje.

El Caminito del Ray

Įprastai žmogus įveikia El Caminito del Ray per tris–keturias valandas. Eidami taku pamatysite Ispanijos kalnų ožių, europietiškų grifų, čia augančių kedrinių pušų, eukaliptų ir kitokių augalų. Čia dar matosi ir senų namų, darbininkų naudotų tiltelių griuvėsių, sena užtvanka. Pabaigoje takas eina per besisupantį lieptą, jungiantį abi tarpeklio puses.

Susidomėjote? Tada atsiminkite, kad dėl saugumo ir rūpinantis aplinka per metus čia įleidžiama tik 300 000 turistų. Iš anksto parduodamus bilietus greitai išperka. Ir vis tik verta pasistengti gauti bilietus, nes maža pasaulyje tokių unikalių takų, nuo kurių atsivertų neįtikėtino grožio vaizdai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)