Kaip pranešė „The Independent“, kampanija #EnjoyRespectVenezia apima tokias taisykles, kaip: nestovyklauti miesto ribose, nešiukšlinti, nevažinėti dviračiu istoriniame miesto centre ir kitas. Tačiau keletas jų skamba gana keistai. Pavyzdžiui, negalima vaikščioti mieste su maudymosi kostiumu (pažeidėjų laukia 230 JAV dolerių bauda) ar per ilgai užlaikyti einančius pėsčiuosius.

Įdomiausia tai, jog nuo šiol yra draudžiama „stovėti be pagrindo“. Vaikštinėti Venecijos tilteliais ir pagrindiniais turistų takais teks kuo trumpiau, o pusės valandos sustojimus nusifotografuoti judriausiose šio vandens miesto vietose veikiausiai teks pamiršti. Tiesa, miesto savivalda kol kas nenustatė jokių konkrečių stovėjimo vietoje apribojimų laiko prasme, palikdami turistams apie teisingą laiko trukmę spręsti savo nuožiūra. Skamba juokingai? Tačiau tokia realybė.

Po to, kai liepos mėnesį grupė paauglių belgų paryčiais nušoko nuo populiaraus Santiago Caltrava tilto, jungiančio Didžiojo kanalo krantus, ir neblaivaus Naujosios Zelandijos piliečio šuolio, pasibaigusio kaulų lūžiais ir įvairiais sunkiais sužalojimais, taip pat pabrėžta, kad šokinėti nuo Venecijos tiltų yra draudžiama. Plaukiojimas kanalu arba šokinėjimas į jį atsieis bauda nuo 500 dolerių. Miesto valdžia įtraukė ir taisyklę, draudžiančią turistams valgyti gatvės maistą viešose erdvėse. Tokiu būdu siekiama sumažinti grūstis tokiose vietose kaip populiariojoje Šv. Morkaus aikštėje.

Prieš perpildytas gatves ir kanalus Venecija kovoja jau keletą metų, kontroliuodami turistų kiekį ir ribodami apgyvendinimo paslaugų teikimą turistams. Tačiau šis Italijos miestas nėra vienintelis, kuris siekdamas išsaugoti savo istorinę praeitį ir architektūrą, taiko apribojimus turistams. Pavyzdžiui, kitas Italijos miestas – Florencija, paskelbė, jog išjungs visus savo fontanus, kad atbaidytų turistus nuo pasisėdėjimų ir užkandžiavimo. Tuo tarpu Romoje draudžiama valgyti prie žymių fontanų ir gerti viešose vietose.

Plakatas Venecijoje