Tokį sprendimą valdžia priėmė siekdama atsikratyti „vienadienių“ turistų ir skatinti „lėtas“ keliones. Užsieniečiai į miestą galės atvykti tik užsisakę bilietą internetu už 5 eurus .

Turistų srautus stebės 500 kamerų, kurios jau pasirodė įvairiose Venecijos gatvėse. Policija taip pat galės atpažinti asmenis, naudodama mobiliųjų telefonų duomenis. Anot valdžios, naujos taisyklės netrukdys vietos gyventojų gyvenimui – priešingai, turėtų jį palengvinti.

Iki COVID-19 sukeltos pandemijos turistai į Veneciją plūdo sunkiai suvaldomais srautais. Atvykėlių knibždėdavo pagrindinėse gatvėse, jie grūsdavosi vandens autobusuose. Ko tik nesiėmė miesto valdžia, pradedant vietiniams skirtais vandens autobusų reisais ir baigiant turniketais, užtvaromis, leidžiančiomis vietinius atskirti nuo turistų, kai eismas ypač suintensyvėdavo. Planuotas įvažiavimo mokestis turėjo įsigalioti jau pernai, bet dėl pandemijos jo įvedimas nukeltas į 2022-ųjų sausį, nors kol kas nėra paskelbta galutinė sistemos pradžios data. Tačiau patvirtinta, kad vienkartinio bilieto kaina – 5 eurai.

Venecijoje kasdien apsilankydavo apie 100 000 turistų, užtvindančių siauras gatveles, kanalus ir aikštes. Tačiau dauguma jų atvyksta vos kelioms valandoms, o tai trikdo vietos gyvenimo tempą ir kultūrą. Būtent trumpam atvykstantys turistai laikomi keliančiais didžiausią grėsmę miestui. Neretai tai yra atvykėliai iš kitų Italijos regionų, pavyzdžiui, pakrantėje įsikūrusių kurortų, jei pasitaiko blogas oras. Venecijoje jie paprastai nieko neperka – net maistą turi savo ir ant tiltų arba pakrantėse surengia tikrus piknikus, nors to daryti ir negalima. Kadangi tokie žmonės niekur neapsistoja nakčiai, jų neįmanoma suskaičiuoti. Tiksliau, būtent taip buvo iki šiol.

„Siekiama atgrasyti nuo vienadienio turizmo, o vietoj to skatinti lėtesnį turizmą“, – miesto mero pavaduotoją Simone Venturini turizmui cituoja Euronews.

Gali atrodyti ironiška kovoti su dienos turizmu pasitelkus dienos bilietą, tačiau valdžia įsitikinusi, kad toks mokėjimas už atvykimą daugelį atgrasys nuo vienadienio pasivaikščiojimo ir taip sumažins nereikalingą žmonių susibūrimą.

Be to, valdžia nusprendė, kad vien registruoti, kiek svečių mieste apsistoja bent parai, neužtenka. Nutarta aiškintis ir begalę kitų dalykų, pavyzdžiui, kas konkrečiai atvyksta į Veneciją tik dienai ir kur konkrečiai vaikštinėja. Mieste įrengta šimtai kamerų, todėl būsite stebimi, kad ir kur eitumėte. Bus aišku, kada stabtelite, kada paspartinate, o kada sulėtinate žingsnį. Jie sužinos ir tai, kada atvyksite į miestą, o kada iš jo išvyksite.

Tai dar ne viskas. Bus stebimas ir jūsų telefonas, todėl jie galės tiksliai pasakyti, keik jūsų tėvynainių konkrečiu metu yra konkrečioje vietoje. Taigi, sveiki atvykę į postCOVID‘inę Veneciją!

Iš kur atvyksta žmonės į Venecija, miesto valdžia sužino pagal telefonų duomenis (kadangi informacija kaupiama automatiškai, jokie asmeniniai duomenys nenuskaitomi).

Šis Italijos miestas jau seniai kenčia nuo žalingų turizmo pasekmių, o miesto gyventojus ypač piktina netinkamas keliautojų elgesys. Jau prieš porą metų buvo Venecijoje buvo įvestos kelios neįprastos taisyklės turistams, kurios galioja iki šiol.

Pavyzdžiui, yra draudžiama vaikščioti be viršutinės aprangos dalies arba tik su maudymosi kostiumėliu. Taip pat – piknikauti istoriniame miesto centre, sėdėti ant paminklų ir kai kurių žymiausių tiltų laiptų. Pamirškite ir apie maudymąsi fontanuose ar kanaluose.

Nuo 8 val. ryto iki 20 val. vakaro taip pat draudžiama gatvėse vartoti alkoholinius gėrimus, o bernvakariai, mergvakariai ir kiti grupiniai vakarėliai gatvėse leidžiami tik dienos metu bei savaitgaliais.

Už nedidelius nusižengimus galima gauti baudą nuo 25 Eur, o rimtesni atneš net 500 Eur baudas. Jeigu taisyklės bus pažeidžiamos pakartotinai, asmuo bus išvytas iš miesto, ir jam uždrausta į jį grįžti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)