Apie „Sero Walterio kavinę soduose“ („Sir Walter's Cafe in the Gardens” – angl.) svajojo šimtai visuomeninio maitinimo versle dirbančių Škotijos verslininkų. Ne tik patys vietiniai, bet ir italai, prancūzai, lenkai, daug kitų atvykėlių tikėjosi nugalėti Edinburgo savivaldybės paskelbtą konkursą ir tapti šios prestižinės maitinimo įstaigos valdytojais. Tačiau nosį visiems nušluostė du jauni uteniškiai Gintaras Jovaišas ir Paulius Bernotas. Sudalyvavę viešame miesto valdžios konkurse, draugai nugalėjo ir tapo pačioje Škotijos sostinės širdyje esančios kavinės valdytojais.

Kodėl tos kavinės norėjo visi? Todėl, kad geresnės vietos išgerti kavai ir valgyti užkandžius Edinburge nesugalvosi. Vieno gražiausių pasaulio miestų senamiestyje, pagrindinėje Princesės gatvėje su įspūdinga panorama į garsiąją šio miesto pilį ir istorinius UNESCO saugomus pastatus, kuriuos tikrai esate matę atvirukuose, dokumentiniuose filmuose arba kultiniame „Traukinių žymėjime“.

„Sir Walter's Cafe in the Gardens” – vadinama viena iš pagrindinių miesto kavinių, nes ji įsikūrusi centriniame Edinburgo parke, kurį vietiniai vadina „sodais“, prie garsiam rašytojui ir poetui Walteriui Scottui skirto paminklo.

Apie tai, kad kavinė priklauso lietuviams, žino daug kas, tačiau patys savininkai kuklūs žmonės. Gintaras ir Paulius nemėgsta viešintis ir girtis, jie stovi prie kavinukės baro, kaip ir jų pasamdyti darbuotojai, valo staliukus, gamina kavą, kepa sumuštinius. Šis verslas tapo jų gyvenimo aistra, nors atvykę į Škotiją nieko panašaus neplanavo. Gintaras dirbo reklamos agentūroje, techniniame skyriuje. O Paulius aptarnavimo sferoje.

Naujieji valdytojai Gintaras ir Paulius sako, kad kavinės administravimo konkursas vyksta kas penkerius metus. Išgirdę, kad jame gali dalyvauti kiekvienas atitinkantis savivaldybės iškeltas sąlygas – pernai jiedu nusprendė surizikuoti. „Reikėjo parašyti rimtą verslo planą, ką galime pasiūlyti, ką darysime, kad klientams pas mus patiktų. Vadovavomės ne tik nuojauta, bet ir tyrėme rinką, domėjomės, ko žmonėms gali reikėti parko kavinėje. Nepasiūlėme nieko stebuklingo, tiesiog pateikėme labiau europietiską ir nebrangų angliškojo “takeaway” modelį“, – sako Gintaras.

Prieš kelis metus ši kavinė buvo rožinė, tada ji priklausė škotams, kurie čia pardavinėjo kavą ir ledus. „Ryškią spalvą jie greičiausiai pasirinko norėdami atkreipti daugiau dėmesio į save“, - svarsto Gintaras. Tačiau pernai po savivaldybės konkurso viskas pasikeitė: lietuviai kioską nudažė solidžiau – rudai.

Keturių kvadratinių metrų kioskelyje lietuviai įrengė ne tik du barus, bet ir mažą virtuvėlę, kurioje kepa žuvį ir crepes, gamina mėsainius, dešrainius, taip pat parduoda įvairius nealkoholinius gėrimus bei ledus. Norėdami privilioti klientų jiems siūlo daugybe nemokamų priedų – padažų ir prieskonių.
Nors kainos čia didesnės nei tinkliniuose greito maitinimo restoranuose – klientai nesiskundžia. Pavyzdžiui, už mėsainį jie sumoka 6 svarus, nors kitoje gatvės pusėje „McDonald's“ restorane jį galima nusipirkti vos už 2.

„Už dvi dideles porcijas ledų sau ir sūnui sumokėjau 9 svarus, bet man tai neatrodo daug. Juk juos valgysiu tokioje svarbioje ir gražioje vietoje. Džiaugiuosi, kad už įėjimą čia nereikia susimokėti“, – vietinėmis kainomis liko patenkintas turistas iš Danijos, ponas Dagnar.

„Lengviausia dirbti su italais, ispanais ir lietuviais. Karts nuo karto net įdedu skelbimą į lietuvių feisbuko grupę, juk smagu, kai šalia yra tautiečių. O italai mane žavi savo sugebėjimu bendrauti su klientais, tuo mokėjimu prieiti prie kiekvieno ir vos keliais žodžiais apžavėti“

Visame pasaulyje populiarioje maitinimo vietų vertinimo sistemoje „TripAdvisor“ neseniai sukurtas šios kavinės profilis sulaukia vien tik gerų atsiliepimų ir yra vertinamas maksimaliai – net penkiomis žvaigždutėmis.

„Rekomenduoju šią vietą visiems, apsilankiusiems mieste. Labai profesionalus ir greitas aptarnavimas“, - rašo turistė Wirginija iš Oslo. O lietuvė Aurelija J. džiaugiasi, kad ten paragavo skaniausių tose apylinkėse blynelių. Beje, mūsų tautiečiai yra daugiausiai atsiliepimų paliekantys klientai.

„Sir Walter's Cafe in the Gardens” populiari ne tik tarp norinčių užkąsti, bet ir svajojančių užsidirbti Škotijoje. Kavinę valdantys lietuviai sako, kad dėl vienos laisvos darbo vietos sulaukia apie 80 pretendentų užklausų. Rinktis gali iš įvairiausių kandidatų – nuo jaunų studentų škotų iki pagyvenusių, patirtį restoranų versle turinčių lenkų.

Rinkdamasis darbuotojus savo kavinei Gintaras nuolankumo nejaučia jokiai tautai, tačiau paprašytas įvertinti savo darbuotojus, papasakojo, su kuo jam lengviausia rasti bendrą kalbą. „Lengviausia bendrauti su italais, ispanais ir lietuviais. Karts nuo karto net įdedu skelbimą į lietuvių feisbuko grupę, juk smagu, kai šalia yra tautiečių. O italai mane žavi savo sugebėjimu bendrauti su klientais, tuo mokėjimu prieiti prie kiekvieno ir vos keliais žodžiais apžavėti“, – aiškino kavinės valdytojas.

„Sir Walter's Cafe in the Gardens” personalas pats įvairiausias. Devynių žmonių komandoje galima sutikti daug merginų dėmesio sulaukiantį vyruką iš Bostvanos, hipį ispaną, merginą iš Sicilijos ir „X-Faktoriaus“ projekte išgarsėjusį lietuvį.

Šią ypatingą vietą lietuviai valdys iki 2021-ųjų metų, o tada bus skelbiamas naujas konkursas, kuriame jie vėl galės dalyvauti.

Kavinės savininkai sako, kad „Sir Walter's Cafe in the Gardens” veikia dešimt mėnesių per metus, išimtis tik sausis ir vasaris, kuomet beveik pusė miesto išsikrausto atostogauti į Ispaniją.

„Kada gražus oras, tai ir žmonių gana daug, bet Škotijoje saulėtos dienos yra reta išimtis. Būtent orai ir kelia mums didžiausią galvos skausmą - vos ne kiekvieną vakarą bandai atspėti, kiek gi žmonių kioskelyje reikės kitą dieną. Kartais gali užtekti ir dviejų, o gali reikėti ir šešių. Žinoma, pelningiausias laikas bus rugpjūtį, kai Edinburge vyks Fringe festivalis, bet kad ir koks geras tas vienas mėnuo bebūtų – norint dirbti pelningai, jo vieno nepakanka“, – sako Gintaras.