Pakitus sienai, pasikeitė ir Italijos turistinės bazės, statytos 1984 m. ant uolėto iškyšulio, vieta. Dabar du trečdaliai pastato su dalimi lovų ir restoranu, yra jau Šveicarijoje.

Siena tarp Italijos ir Šveicarijos šioje vietoje eina per Alpių ledynus ir per drenažo sistemos liniją. Tirpdamas Theodul ledynas nuo 1973 iki 2010 m. prarado ketvirtadalį savo masės ir drenažo linija stipriai pakito.

Kai dalis italų turistinės bazės pakeitė vietą, kilo ginčų dėl teritorijos, nors tai tėra 100 kvadratinių metrų žemės plotas. Kol kas neaišku, kaip baigsis sienos peržiūrėjimas, tiesa, turistinės bazės direktorius neoficialiai pranešė, kad bazė liks Italijos teritorijoje. „Mes visada buvome italai. Itališkas meniu, itališkas vynas, mokesčiai itališki“, – sakė jis.

Daugelį metų vykstant deryboms dėl sienos peržiūrėjimo, buvo atidedamas ir bazės remontas, kadangi abiejų šalių savivaldos atstovai negalėjo išduoti leidimo statyboms. Imtis pastato restauravimo bus galima tik tada, kai sprendimą patvirtins Šveicarijos vyriausybė – ne anksčiau nei 2023 m.

Įdomu tai, kad anksčiau dažnai vykdavo sienos koregavimai, juos greitai patvirtindavo, sulyginus geodezininkų iš abiejų šalių parodymus, politikų dalyvavimo neprireikdavo. Šveicarijos nacionalinės kartografijos agentūros „Swisstopo“ vyriausiasis pareigūnas Alainas Wichtas pabrėžė, kad šalys „ginčijasi dėl teritorijos, kuri nieko neverta“.

Jo teigimu, problema ta, kad Šveicarijos teritorijoje staiga atsirado „ekonominės vertės pastatas“. Šalys negalėjo susitarti todėl, kad Šveicarija nesuinteresuota gauti ledyno dalį, o italai nenori kompensuoti kaimynams prarastą teritoriją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją