Mes lietuviai pastoviai mėgstame viskuo skųstis. Ieškome problemų net ten, kur jų, atrodo, neįmanoma rasti. Bet mes randame! Ir tada dėl jų patys nervinamės. Nereikia taip daryti, geriau pasimokyti iš švedų.

Stokholmas ideali kryptis žmonėms, kurie nori tiesiog atsipalaiduoti. Aš jums tuoj pabandysiu viską paaiškinti. Lietuvoje mus tėvai auklėdami visą laiką kartoja: būk geriausias, daugiausiai uždirbk, geriausiai atrodyk, turėk gražiausius namus, būk pirmūnas – žodžiu, programuoja būti lyderiu. O štai Švedijoje yra atvirkščiai. Pas juos yra sakoma: būk vidutiniokas, atsipalaiduok, nepersitempk, nereikia čia visų aplenkti. Tiesiog būk toks kaip visi.

Ir visai šiai švediškai vidutinybei jie turi tam skirtą žodį, tam skirtą terminą lagom. Lagom verčiama kaip „viskas su saiku“, „pakankamai“, reiškia pusiausvyrą, kuri tinka būtent jums. Kai nei per daug, nei per mažai. Nei per gražu, nei visai negražu. Nei per prabangu, nei per skurdu. Pats pats aukso viduriukas – lagom. Tai yra švediško gyvenimo būdo filosofija panaši į danų hygge.

Termino kilmė siekia VIII-XI amžius, kai vikingų lygybės įstatymas lagom leisdavo pasiimti maisto tiek kiek reikia, kad visi sąžiningai pasidalintų. Jie tai vadindavo sveiko proto teise. Šiandien skaičiuojame ne duonos kąsnius, o pinigus, namus ir automobilius. Esame taip intensyviai skatinami viso to geisti, kad pamirštame pagalvoti apie tikrąsias vertybes.

Švedai puikiai supranta, kad idealiai tobulai nebus niekas niekada. Todėl reikia džiaugtis tuo, ką aplink save turime, ir visai nesvarbu, kad tai ne pats gražiausias telefonas, ne pati galingiausia mašina. Nieko tokio.

Štai todėl Stokholme viskas labai paprasta. Pavyzdžiui, žmonės čia nepersistengia galvodami apie savo aprangą. Jie nesirenka labai prabangių dizainerių kūrinių už tūkstančius eurų. Jie renkasi sportinius drabužius kasdienai ar į darbą. Jie labai mėgsta žygiui skirtus drabužius, todėl aunasi patogią avalynę, patogias kelnes, megztinius, jie nesirenka labai ryškių spalvų. Jie mėgsta būti vidutiniškai paprasti.

Šiaip jau tikras menas vidutiniuose dalykuose įžvelgti gražiausius dalykus, bet tuo pačiu – tai nuostabu. Imi suprasti, kad tikrai visai nesvarbu nei ta nutriušusi kuprinė, nei penktus metus tampomi batai. Ne tame yra laimė.

O štai kaip jūs galite pritaikyti lagom atvykę į Stokholmą. Visiškai nereikia suspėti absoliučiai visko pamatyti, pabandyti ir paragauti ir taip toliau. Nereikia persistengti. Atsipalaiduokite ir leiskite laiką Stokholme ramiai. Kur spėsite, ten spėsite, o jeigu nespėsite, pabandysite, paragausite kitą kartą, kai atvažiuosite čia po metų ar po penkių.

Kai kurie turistai čia būtent to ir atvažiuoja – džiaugtis šia akimirka, kokia ji bebūtų. Aš juk sakiau, kad Stokholmas tai sanatorija nervams.

Atvykę į Stokholmą galite būti ramūs, kad čia niekada nepersitempsite. Ir ne tik dėl lagom, bet ir dėl dar vienos malonios tradicijos, kuri vadinasi fika. Verčiant į mūsų kalbą, fika yra pertraukėlė, bet ne šiaip sau pertraukėlė, kai atsisėdi ir nieko neveiki. Ne, fika yra pertraukėlė su kava ir pyragaičiu. Tai privalomi atributai. Visiškai nesvarbu kada – ar ryte, ar per pietus, ar vakare – tu skelbi fika. Tuomet ateini į mėgstamą kavinukę, užsisakai kavos, užsisakai pyragaitį, bandelę, tortuką – bet ką, ir atsipalaiduoji.

Sakoma, kad būtent dėka tokių trumpų ir saldžių pertraukėlių švedai atrodo nepersitempę ir laimingi. Jie niekada nelaukia kol jų vidinė lemputė paraudonuos, o tiesiog reguliariai visiems darbams, rūpesčiams ir reikalams pasako STOP.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)