Žiema nesuteikė deramo atokvėpio. Kadangi iškrito rekordiškai mažai kritulių ir vyravo šilti orai, slidinėjimo kurortai neveikė, o garsieji kanalai išsausėjo, rašo euronews.com.

Tuos, kurie pragyvena iš turizmo, tokia situacija privertė kaip reikiant sunerimti, o turistus nuteikė pagalvoti, kas laukia mūsų šylančios planetos.

Vienas iš visus dabar dominančių klausimų yra susijęs su Europai prognozuojamais orais. Žmonės baugiai smalsauja, ar ir vėl nusimato karščiai, o jeigu taip, tai kaip galėtų atrodyti jų atostogos.

Taigi, kokį poveikį šilta Europos žiema padarė tiems, kurie planavo poilsines keliones?

Europos slidinėjimo kurortams ši žiema neįkvėpė optimizmo: Šveicarijoje ir Prancūzijoje esantys žiemos sporto centrai priverstinai neveikė, kadangi kalnų šlaitai liko pliki.

Prancūzija 2022-uosius pabaigė šilčiausiais orais per 25-erių metų laikotarpį. Sausį, t. y. per patį sezono įkarštį, prancūzų slidinėjimo kurortas „Ax 3 Domaines“ visai neveikė, o „Le Gets“ ir „Morzine“, esantys poilsiautojų pamėgtoje „Portes de Soleil“ teritorijoje, veikė, galima sakyti, tik simboliškai.

Rekordiškai aukšta temperatūra Naujuosius metus taip pat pasitiko Lietuva, Latvija, Lenkija, Baltarusija, Čekijos Respublika, Danija, Vokietija, Nyderlandai, Ispanija ir Šveicarija.

„Niekada gyvenime nemačiau taip atrodančio miško, – socialiniame tinkle parašė NASA klimatologas Ryanas Staufferis. – Klimato ženklus sunku ignoruoti.“

Kai kuriuose Čekijos Respublikos regionuose termometro stulpelis pakilo iki 19 laipsnių aukščiau nulio, nors taip paprastai nutinka tik pavasarį, na, o šiaurinius Ispanijos regionus „pradžiugino“ kone 25 laipsnių šiluma.

Žiemos sporto bazėmis garsėjančios vietovės jau skuba keisti kryptį, kad nesumažėtų lankytojų. Kadangi dėl klimato kaitos iki 2035-ųjų Prancūzijos slidinėjimo kurortas „Metabief“ nebebus tinkamas žiemos sportui, svečiams jau dabar siūlomos naujos pramogos: nusileidimas specializuotomis rogių trasomis, žiemos dviračių sportas kalnų keliais, apsilankymas olose ir ekskursijos raitomis.

Kai kuriais atvejais iki 2023-iųjų išsilaikęs šiltas oras davė impulsą tarpsezoniniam turizmui.

Dėl sausrų nulemto pažemėjusio vandens lygio San Bjadžo salelė Gardos ežere Italijoje tapo pasiekiama siauru keliuku. Mėgėjai vaikščioti pėsčiomis ir dviratininkai suskubo pasinaudoti šiuo reiškiniu, nors artėjant prie kelionių piko sezono užsitęsęs sausas oras neabejotinai gali padaryti neigiamą poveikį ežerui.

Kitur žemas vandens lygis jau dabar neigiamai veikia turizmo sektorių. Dėl potvynių ir kritulių stygiaus ir toliau senka Venecijos kanalai.

Nors tokį reiškinį tenka stebėti kiekvienais metais, dėl užsitęsusio aukšto slėgio laikotarpio šį kartą jis trunka ilgiau. Veikiausiai tai lems mažesnį pasiplaukiojimo gondolomis prieinamumą, be to, turistams teks pasidomėti, kaip laviruoti sekliuose vandenyse.

Ar vasaros atostogų planus sujauks dar drastiškesnės karščio bangos?

2022-ųjų vasarą itin aukšta temperatūra smogė šiauriniams ir vakariniams Europos regionams. Mažų mažiausiai, karšti orai sukėlė begalę nepatogumų – tiek vietiniams, tiek turistams.

Visgi yra ir liūdnesnių padarinių. Tai sausros, miškų gaisrai ir sumenkęs derlius.

Minėtina, kad turizmo sąlygos kai kuriose vietovėse tapo netgi pavojingos. Pavyzdžiui, Dolomitinėse Alpėse dėl rekordiškai aukštos temperatūros liepos mėnesį įvyko sniego griūtis, pareikalavusi 11-os alpinistų gyvybių. Dar 8 per nelaimę patyrė sužalojimų.

Kita vertus, įprastas normas peržengianti temperatūra nulėmė naujų pramogų pasiūlą. Tokios keistenybės, kaip vikingų ginklai Norvegijoje arba bado akmenys Vokietijoje, viliojo turistus prie džiūstančių Europos upių.

Deja, 2023-ieji, remiantis prognozėmis, bus dar karštesni.

Tokią tikimybę ypač didina tai, kad trejetą metų trukęs vėsesnį orą lėmęs reiškinys artėja prie pabaigos. Nevalia pamiršti ir apie šiltnamio efektą sukeliančias dujas, dėl kurių, kaip praneša Jungtinės Karalystės meteorologijos tarnyba („Met Office“), temperatūra tik kyla.

Į ką atsižvelgti planuojant atostogas?

Jeigu šią vasarą planuojate kur nors nuvykti, pasidomėkite karščio bangų ir sausrų tendencijomis ir įsiskaitykite į teikiamus įspėjimus. Aišku, didžiausi šansai išvengti ekstremalių temperatūrų žadami pavasarį.

Nepamirškite, kad vandens stygius gali pakeisti baseinų, fontanų ir ežerų vaizdą. Taip pat atminkite, kad prekės, kurių tiekimas priklauso nuo kritulių, gali būti brangesnės arba ne taip laisvai įsigyjamos.

Jei pasirinksite ekologišką keliavimo būdą, galite prisidėti prie pamėgtų atostogų vietų išsaugojimo, todėl, užuot skraidę lėktuvais, turėtumėte keliauti traukiniais. Kaip paskatą rinktis traukinius slidinėjimo kurortas „Morzine“ ir įmonė „Montagne Verte“ siūlo nuolaidas visiems traukiniais atvykusiems svečiams. Nuolaidos gali būti taikomos slidinėjimo abonementams, maistui, gėrimams ir įvairioms prekėms.

Jei norite, kad per atostogas leidžiami pinigai praturtintų vietos bendruomenę, rinkitės vietines apgyvendinimo, maitinimo ir apsipirkimo paslaugas siūlančias įmones, o ne pasaulines kompanijas.

Prioritetą teikite mažiau žinomoms vietovėms: tokioms, kurios mažiau nualintos plūstančių turistų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją