Tą naktį Ulrika miegojo prastai, vis vartėsi nuo šono, ant šono, ją persekiojo keisti garsai: grąžtų zyzimas, viena ant kitos statomų plytų klaksėjimas, tiesiamos vielos cypimas. „Gal nuo karščio“, pagalvojo, „visgi rugpjūtis“. Ir ta nepatogi spyruoklinė babunios Klementinos lova svetimuose namuose ramybės nepridėjo.

Rugpjūčio 14-oji išaušo graži: debesys išsisklaidė ir saulė mirgėdama žaidė spygliuotos vielos raizginiuose, vielos, daugeliui metų atskyrusios Ulriką nuo Hanso ir vaikų, išaugusios į betoninę sieną, akylai saugomą bokštuose kėpsančių sargybinių su automatais, didžiaakių prožektorių, aštriadančių šunų – niekas negalėjo įveikti mirties juostos. Ir niekas negalėjo įžiebti šypsnio Ulrikos veide – atrodė, kad siena iškilo ir jos širdyje.

Šiandien Mauerpark (Sienos parkas) – berlyniečiams ypatinga vieta, kuri yra gyvas įrodymas, kad po tamsos visada išaušta nauja diena, o mylinčių širdžių negali atskirti jokios sienos. Tuo metu, kai Berlynas buvo padalintas, parko vietoje tęsėsi Berlyno sienos pasienio juosta. Po Vokietijų suvienijimo niekam nepriklausiusi žemė tapo viešuoju parku. Berlyno sienos trasa eina tiesiai per parką, tapusį populiariu bėgikų ir dviratininkų maršrutu. 800 m ilgio betoninės sienos juosta vis dar stovi parke kaip paminklas ir yra grafiti menininkų mėgstama vieta savo darbams eksponuoti.

Šis istorinis parkas yra viena mylimiausių savaitgalio iškylos idėjų šeimoms su vaikais, jaunimui, hipsteriams, iš madingo Prenzlauer Berg rajono, vintažo ir išskirtinių daiktų mėgėjams. Čia galima pasižvalgyti po sendaikčių turgaus įdomybes, įsigyti vietos menininkų darbų, užkasti viename iš daugelio egzotiško maisto vagonėlių, sudainuoti karaokė, o gal tiesiog padrybsoti ant vejos, skaičiuojant debesis. Juk pats geriausias pasaulyje jausmas yra laisvė: laisvė gyventi, mylėti, kurti, kalbėti – laisvė kvėpuoti.

Mauerpark‘o sendaikčių turguje susirenka prekiauti daugiau vietinių žmonių ir menininkų nei profesionalių pardavėjų. Galbūt nerasite brangių antikvarinių daiktų, tačiau čia apstu dėvėtų drabužių, vintažinių rankinių, namų apyvokos daiktų, drabužių, muzikos instrumentų ir dviračių, senų įrašų plokštelėse. Taip pat vietinių menininkų darbų: autorinių marškinėlių, paveikslų, plakatų, juvelyrikos, keramikos.

Žinoma, pats malonumas parke lankytis šiltaisiais metų mėnesiais, kai žydi vyšnios, ar kai galima išsitiesti ant žolės, tačiau sendaikčių turgus veikia ištisus metus. Net ir šaltą vasarį, kai stiprus vėjo gūsis gali nunešti visas tavo prekes, tiesiai į purvo balą (taip nutiko vienam prekiautojui drabužiais mums besilankant turguje – į balą suvirto ne tik paltai, bet ir kaliniai), bet toks tas gyvenimas. Juk taip gimsta naujos istorijos: kaip Ulrika, apsivilkusi rusvu vilnoniu paltu, pačią tamsiausią naktį bandė perbėgti į kitą sienos pusę – gal dėl to tas paltas su amžina dėme.

Adresas: Bernauer Straße 63, 10435 Berlynas
Veikia kiekvieną sekmadienį 09:00 - 18:00 val.

Kur apsistoti: visas parkas kaip ant delno iš šalia esančio puikaus viešbučio H+ Hotel 4Youth, Bernauer Straße 45/46, 10435 Berlynas

Kur pavalgyti: viename iš egzotišku maistu prekiaujančių vagonėlių parke

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt