San Marinas

San Marinas – neabejotinai didžiulį įspūdį kiekvienam paliksianti kelionės vieta. Ant trijų garsiojo Titano kalno viršukalnių stūkso įspūdingi įtvirtinimai – bokštai, nuo kurių atsiveria nuostabus vaizdas. Kažin ar visoje Europoje pavyktų rasti kitą tokią įstabią panoramą. San Marinas, kaip ir Vatikanas, yra Italijos teritorijoje, taigi čia išties patogu užsukti vienai dienai. Nepraleiskite progos pasienyje savo pasą papuošti antspaudu ir mėgaukitės vaikštinėdami siauromis vingiuotomis gatvelėmis!

Lichtenšteinas

Viešėdami tarp Austrijos ir Šveicarijos įsikūrusioje nykštukinėje šalyje, galėsite akis ilsinti žvelgdami į nuostabias Alpių panoramas. Jei domitės žiemos slidinėjimo kurortais, Lichtenšteinas – būtent ta vieta, į kurią turite atvykti: čia pigiau negu minėtose kaimyninėse šalyse, o kraštovaizdis – beveik nesiskiria (tiesa, viešbučių ir kitos pragyvenimo išlaidos, ko gero, bus panašios). Vasarą čia taip pat daugybė pramogų: galite keliauti dviračiais, išmėginti pėsčiųjų trasas ir t. t. Būtinai pravažiuokite kalnų keliais – net jei tai bus vienintelis dalykas, kurį per dieną nuveiksite Lichtenšteine, įspūdžių jums tikrai netrūks!

Lichtenšteinas

Malta

Malta – daugelio dar neatrastas Europos istorijos, architektūros ir kultūros brangakmenis. Maltos megalito šventyklos laikomos vienomis seniausių pasaulyje. Jei mėgstate vaikščioti po muziejus, sėdėti kavinėse ar linksmintis naktiniuose klubuose – čia tikrai visa tai rasite. Jei jus domina tik paplūdimiai, čia jų tokia gausybė, kad bus sunku išsirinkti. Kad ir ką nuspęstumėte veikti Maltoje, nepraleiskite progos pasigėrėti nuo Mdinos tvirtovės sienų atsiveriančiais vaizdais!

Andora

Pirėnų kalnų slėnyje įsikūrusi nykštukinė valstybė Andora bene labiausiai žinoma dėl savo slidinėjimo kurortų ir pėstiesiems skirtų maršrutų pasiūlos. Kadangi Andorą pasiekti nėra paprasta, čia viskas šiek tiek pigiau negu daugumoje didžiųjų Europos šalių. Taigi atvykti čia bent vienai dienai – išties puiki mintis. Pažymėtina, kad visa Andora priklauso bemuitei zonai, todėl net jei atostogaujate Ispanijoje ar Prancūzijoje, galbūt užsimanysite vienai dienai per sieną peršokti vien dėl pirkinių!

Andora

Liuksemburgas

Liuksemburgo sostinė ilgam pavergia dažno čia apsilankiusiojo širdį, ir tikrai ne be priežasties! Ypač jaukus – siaurų gatvelių išraizgytas senamiestis. Tačiau dėmesio vertos ir kitos šalies vietovės, kaip antai Viandenas su savo įspūdinga pilimi, daug kam primenančia Vokietijoje esančią Noišvanšteino pilį. Kita vertus, viešėdami Liuksemburge laiką galite leisti ragaudami patį įvairiausią vietos gamintojų vyną – Europos vyno pasiūloje jis anaiptol nėra iš prasčiausių!

Monakas

Monakas – antra pagal mažumą pasaulio šalis ir labai tinkama vieta trumpam apsilankymui. Jei negaila čia palikti šiek tiek pinigų, vadinasi, jums privalu užsukti į kazino. Net jei nieko nelaimėsite, turėsite puikią progą paganyti akis. Jei iš principo nesate azartiškas, pribloškianti prabanga, kurioje čia viskas skendi, nepaliks jūsų abejingo. Na, o jei pinigų čia palikti neplanuojate, tuomet jums patiks pasivaikščioti istorinėmis Monako sostinės gatvelėmis ar atsipūsti šalia Monte Karlo įrengtame nemokamame Larvoto paplūdimyje.

Monakas

Vatikanas

Vatikanas – turbūt lengviausiai pasiekiamas vienos dienos kelionės tikslas iš visų, esančių šiame sąraše. Istoriškai ir kultūriškai ši vieta svarbi kaip Katalikų Bažnyčios centras. Muziejuose čia galima praleisti nors ir visą dieną. Nors Vatikanas – mažiausia valstybė pasaulyje, laikas čia prabėga labai greitai, ypač atsižvelgiant į eiles prie bilietų ir pietų meto ypatumus.

Vis dėlto jei suplanavote čia praleisti tik dieną, susiaurinkite norimų pamatyti objektų sąrašą, o bilietus į populiariausias lankytinas vietas užsisakykite iš anksto. Ir nors dienai baigiantis jums tikriausiai jau suksis galva, savo apsilankymą Vatikane turite pabaigti jausdamasis pamatęs viską, ką reikia.

Šaltinis
www.lrt.lt