Nors prie tokių kelionių populiarėjimo iš dalies prisidėjo pandemija, nepanašu, kad šis keliavimo būdas artimiausiu metu prislops.

„Google Trends“ duomenys rodo, kad per pastaruosius dvejus metus paieškų, susijusių su vairavimu Europoje, padaugėjo beveik 80 proc. Su tuo susijęs ir „gyvenimo furgone“ bumas, kuriam tenkančių paieškų kiekis nuo 2018 iki 2021 metų šoktelėjo 216 proc., rašo euronews.com

Jei planuojate automobiliu keliauti po Europą, vertėtų susipažinti su vietiniais vairavimo įstatymais – kai kurie iš jų gali jus nustebinti.

Vieno iš „Grand Prix Grand Tours“ steigėjų, kelionių eksperto ir prabangių kelionių automobiliu specialisto Simono Mawdlsey paprašėme papasakoti apie pačius netikėčiausius Europos šalių vairavimo įstatymus, kurių žmonės gali nežinoti.

9. Jokių vaikų priekinėje sėdynėje

Jei planuojate keliauti po Europą su mažais vaikais, turite žinoti kai kuriuos apribojimus.
Daugumoje šalių įprastoje sėdynėje, nenaudojant jokių pagalbinių priemonių, gali sėdėti tik aukštesni nei 1,35 m ūgio vaikai. Tačiau kai kuriose šalyse reikalaujama, kad vaikai būtų dar aukštesni. Pavyzdžiui, Vokietijoje ir Italijoje minimalus tokių vaikų ūgis turi siekti 1,50 m.

Tačiau reikia atsižvelgti ne tik į ūgį. Kai kuriose Europos šalyse vaikams leidžiama važiuoti priekyje, jeigu jie sėdi ant specialių paaukštinimo kėdučių, o kitose, pavyzdžiui, Ispanijoje, jaunesniems nei 18 metų asmenims apskritai draudžiama sėdėti priekinėje sėdynėje.

„Dažniausiai paaukštinimo kėdutės turi atitikti konkrečius ES reikalavimus, todėl prieš kelionę būtina įsitikinti, kad juos atitinkate – tai padės išvengti streso paskutinę minutę“, – patarė Simonas.

8. Jus nufotografuoti gali... šiukšlių dėžė

Niekas nenori atostogų metu gauti baudos už greičio viršijimą.
„Visose Europos šalyse greičio matuokliai atrodo skirtingai“, – sako Simonas.

„Pavyzdžiui, Italijoje greičio matavimo kameros gali būti didelės ir ryškiai oranžinės spalvos. Nors jos turėtų būti lengvai pastebimos, iš tikrųjų jas galima lengvai supainioti su pašto dėžutėmis ar net ryškiaspalvėmis šiukšlių dėžėmis kelio pakraščiuose“.

Prieš pradėdami kelionę pasidomėkite, su kokiais greičio matuokliais galite susidurti – tai padės išvengti streso, o gal net didelės baudos.

Kelionė automobiliu

7. Automobilyje turėkite atsarginius akinius

Galbūt nustebsite išgirdę, bet Prancūzijoje, Ispanijoje ir Šveicarijoje akinius nešiojantys asmenys, vairuodami automobilį, visuomet privalo turėti atsarginius akinius.

„Pasitaikė atvejų, kai žmonės buvo sustabdyti ir paprašyti parodyti atsarginius akinius, tačiau to nepadarę gavo baudą“, – teigė Simonas.

6. Į kelionę automobiliu įsidėkite gesintuvą ir gedimų šalinimo rinkinį

Belgijoje, Švedijoje, Danijoje ir Norvegijoje reikalaujama automobilyje visuomet turėti gesintuvą.
Kita vertus, Estijoje jūsų gali tykoti kitas netikėtumas – jei būtumėte sustabdytas šioje šalyje, pareigūnai gali paprašyti parodyti medinius ar plastikinius blokelius, kuriuos galima pakišti po ratais, kad automobilis neriedėtų atgal.

„Kai kuriose Europos šalyse taip pat reikalaujama turėti automobilio gedimų šalinimo rinkinius“, – priduria Simonas.

5. Jokio užkandžiavimo ar gurkšnojimo prie vairo

Esate įpratę vairuodami užkandžiauti ar šiek tiek atsigerti? Kipre už tai jums gali grėsti rimtos pasekmės.

Šioje šalyje vairuotojams griežtai draudžiama vairuojant valgyti ar gerti. Tai galioja net geriamam vandeniui, todėl, jei nesilaikysite kelių eismo taisyklių, jums grės didžiulė bauda.

Stogo bagažinė

4. Nevairuokite išgėrę

Visi žinome, kad vairuoti išgėrus negalima, tačiau įstatymais nustatytos ribos leidžia šiek tiek laviruoti.
Įvairiose Europos šalyse šios ribos labai skiriasi, o kai kuriose valstybėse reikalaujama visiškai nevartoti alkoholio, jei norite sėsti prie vairo.

Pavyzdžiui, Danijoje niekam neleidžiama vairuoti, jei alkoholio kiekis kraujyje viršija 0,2 promilės, o tiems, kurie surizikuoja vairuoti, gresia kur kas daugiau, negu bauda. Lenkijoje ši riba dar mažesnė – už 0,02 promilės alkoholio galima prarasti vairuotojo pažymėjimą ar net atsidurti kalėjime.

Tačiau Simonas atskleidė, jog kai kuriose šalyse laikomasi dar griežtesnės tvarkos. „Rytų Europoje alkoholis vairuojant apskritai netoleruojamas: Rumunijoje, Čekijoje ir Vengrijoje baudos arba bausmės skiriamos visiems, kurių kraujyje alkoholio kiekis bent kažkiek viršija nulį“.

Taigi, užuot manę, kad prieš grįždami į nakvynės vietą per vakarienę išlenksite nedidelę taurę ar bokalą alkoholinio gėrimo, verčiau tris kartus patikrinkite šalies, kurioje esate, leistinas alkoholio ribas.

3. Rūpinkitės automobilio švara

„Kai kuriose šalyse bėdų jums gali pridaryti paties automobilio būklė, – įspėja Simonas. – Kalbame ne tik apie sugedusius žibintus ar neveikiančius priekinio stiklo valytuvus“.

Bulgarijoje ir Baltarusijoje draudžiama vairuoti purviną automobilį. Ar purvini būtų jūsų valstybiniai numeriai, ar nešvarus priekinis stiklas, jei šios šalys yra jūsų lankytinų vietų sąraše, būtinai pasirūpinkite, kad jūsų automobilis būtų nuplautas.

Maža to, jei jus sustabdytų, gali būti, kad skirtingi eismo priežiūros pareigūnai skirtingai interpretuos šią taisyklę, todėl būkite pasiruošę tam, kad jūsų ir pareigūnų švaros samprata gali išsiskirti: tai, kas jums atrodys švaru, policininkui gali pasirodyti pavojingai purvina.

Kelionė automobiliu

2. Vairuodami nebūkite su ausinėmis

Kai kuriose Europos šalyse vairuojant draudžiama naudotis bet kokiomis ausinėmis.
Prancūzijoje 2015 metais buvo uždraustos visos laisvų rankų įrangos ausinės ir bet kokie garsą į ausį skleidžiantys prietaisai. Už tai gresia didelės baudos ir baudžiamieji taškai.

1. Patikrinkite, ar po automobiliu nėra vaikų

Nepaisant, to ar važiuojate kažkur netoli, ar leidžiatės į tolimesnę kelionę, Danijoje prieš kiekvieną išvykimą privaloma patikrinti savo transporto priemonės variklį. Taip siekiama užtikrinti, kad jūsų automobilis bus saugus.

Tiesą sakant, šioje šalyje galioja dar viena taisyklė, kuri gali jus nustebinti: prieš pajudėdami iš vietos jūs taip pat privalote patikrinti, ar po automobiliu nėra pasislėpusių gyvūnų ar vaikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją