Vietiniams – tai ideali vieta atsipūsti po darbo, o keliautojams – pasistiprinti prieš kopiant į Pincio kalvą stebėti, kaip leidžiasi saulė Šv. Petro bazilikos kupolo fone. Mėnesių mėnesiais „Canova“ stūksojo tylus. Dabar toks pulsuojantis gyvybe vaizdas daugumai italų gerokai primirštas.

Nuo praėjusių metų kovo įprastas Amžinojo miesto ritmas buvo kardinaliai sutrikdytas. Nors pats miestas nenukentėjo taip drastiškai kaip pietiniai šalies regionai, kur atvejų skaičiai vienam gyventojui buvo daug didesni, jo restoranai ir barai nuo pat ankstyvo rudens užsidarydavo šeštą valandą vakaro, faktiškai nesulaukus vakarienės. Žiemą ištisas savaites aptarnavimas prie stalelių buvo uždraustas, nes vyriausybė, gesindama COVID židinius, periodiškai griežtindavo ribojimus.

Bet tai jau praeityje. Balandžio 21 dieną šalies premjeras Mario Draghis pirmą kartą paskelbė, kad suvaržymai galėtų būti atlaisvinti šalies mastu, ir Italija, jau po kelių dienų, pradėjo atsiverti.
M. Draghis, buvęs Europos centrinio banko (ECB) vadovas, kuris tapo premjeru 2021 metų kovą, kai ėmė sparčiai plisti nerimą keliančios atmainos, taip ženkliai paspartino vangiai vykdomą vakcinaciją, jog balandžio pabaigoje per dieną buvo paskiepijama apie 500 000 žmonių. Šiuo metu apie 40 proc. italų yra paskiepyti bent viena vakcinos doze, ir tokia optimistinė žinia įkvėpė M. Draghį nuo gegužės 14 dinos atverti sienas turistams iš Europos Sąjungos, Jungtinės Karalystės, Izraelio ar kitų Šengeno erdvės šalių – su sąlyga, jei atvykstantieji yra paskiepyti, pasveikę nuo koronaviruso ar turi neigiamą testą. Dabar į šį sąrašą įtraukti ir amerikiečių keliautojai.

Tačiau gyvenimas toli gražu neprimena „įprasto“ ikikovidinio, todėl svarbu, kad lankytojai atitinkamai pakoreguotų savo lūkesčius. Aperityvo valandėlė dažnai virsta neįprastai ankstyva vakariene, žmonės savo bendravimo poreikį stengiasi patenkinti iki vienuoliktos vakaro, kai policininkai ima raginti užsisėdėjusius suskubti grįžti namo iki komendanto valandos. (Birželio septintą komendanto valanda buvo pavėlinta iki vidurnakčio, o nuo birželio 21 d. ji turėtų būti visiškai atšaukta.)

Ir net jei Romos gyventojai, kaip ir visi italai, entuziastingai mėgaujasi savo naujai atrasta laisve, neturėtų būti labai sudėtinga rasti laisvą staliuką be išankstinės rezervacijos, - vos prieš dvejus metus daugumoje gerų restoranų tai būtų buvusi misija neįmanoma. Regis, tai netruks ilgai, bet bent jau šiuo metu yra taip.

Vilioja grįžti? Štai keletas pastebėjimų, kaip šiuo metu atrodo vietinių gyvenimas – geras, blogas, trykštantis džiaugsmu.

Vakarienės scena

Restoranai ir barai atviri – daugelis jų išnaudojo priverstines atostogas renovacijoms ir pertvarkoms, o nuo birželio 1-osios jau galima lankytis ir jų viduje. Tačiau pasisėdėjimai miesto lauko kavinėse dabar ypač malonūs. Medinės terasos, daug kur įrengtos ant šaligatvių, sumažino srautus automobilių, pavojingai zujančių palei pėsčiųjų minias ir užstojančių gražius gatvės vaizdus. Jos ypač praverčia gyvenamuosiuose, bet ir turistų nestokojančiuose kvartaluose, tokiuose kaip Garbatela, Pinjeto ar Testačio, kur daug daugiau vairuojančių gyventojų nei miesto centre.

Kadangi restoranai daug mėnesių veikė itin ribotais pajėgumais, išsilaikyti jiems vis dar nėra lengva. Norint tokioms verslovėms sudurti galą su galu po itin sudėtingų metų, apyvartos čia yra gyvybiškai svarbios, o daugelis jų vis dar svirduliuoja ties uždarymo riba. O tai reiškia, kad kai kurios kavinės ir barai drausmingiau laikosi fizinio atstumo taisyklių nei kitos. Tradicinės itin populiarios aperityvų vietelės, įsikūrusios Trasteverės rajone Trilusos aikštėje, pavyzdžiui, „Freni e Frizioni“ baras, tokios gyvos ir triukšmingos, jog net primena ikipandeminius 2019-uosius; daug ramesnis variantas – šalia „Viale Libia“ metro stoties esantis „Enoteca 20e20“ restoranas, siūlantis vietiniams vyno ir nuostabiuosius „baccalá fritters“, sūdytą menkę tešloje.

Kultūriniai objektai sugrįžta

Roma vis dar yra sukrėsta ir iš pandemijos atsigauna iš lėto. Bet štai keletas idėjų, kaip praleisti čia kelias dienas, priklausomai nuo to, ar jūs vis dar jaučiatės atsargūs dėl galimų COVID grėsmių ar pasirengę šėlti kaip 2019-aisiais.

Jeigu vis dar nerimaujate dėl kovido: Forumas, Palatino kalva, Koliziejus – tai keli geriausi muziejai po atviru dangumi pasaulyje. Prie jų dar pridėkite Pincio terasą romėnų parke „Villa Borghese“, su nuostabiausiu vaizdu virš Popolo, arba Liaudies, aikštės; erdvų Akveduko parką pietrytiniame miesto kampe, su vingiuojančiais pasivaikščiojimo takais, besidriekiančiaiss palei aukštai iškilusias akmenines struktūras; ir Apijaus kelią, arba Via Appia Antica, senovinę magistralę, kažkada jungiančią Amžinąjį miestą su Adrijos jūra, o dabar apjuostą didingų medžių ir ankstyvųjų krikščioniškų bažnyčių. Visa tai idealiai tinka tiems, kas vis dar neatsikrato pandeminio drebulio.

Be to, lauke vyksta ir metinis kino festivalis, kurį rengia „Piccolo America“, nedidelė kino bendrovė, visą vasarą rodanti kino filmų studijos „Cinecittà“ hitus, kaip ir užsienio kino juostas, trijose atvirose aikštelėse.

Jeigu norite atsargiai grįžti į uždaras erdves: muziejai su dengtomis galerijomis šiuo metu riboja lankytojų skaičių - kiekvienas individualiai, daugelis jų įsileidžia tik 25 proc. įprasto lankytojų srauto. Tai suteikia palaimingas, kone asmenines patirtis tokiose ikoninėse įstaigose kaip Borgezių, arba Borgezės, galerija, Vatikano muziejus, Masimo kolonų rūmai, kur galima susipažinti su didžiule kolekcija senovės liekanų. (Įprastai gali kainuoti dešimtis tūkstančių privatizuoti Siksto koplyčią, bet šiais laikais panašia patirtimi galite pasimėgauti viso labo už bilieto kainą.) Savaitgaliui būtina pasirūpinti rezervacija bent jau prieš dieną; darbo dienomis šiuo metu to nebūtina daryti, bet augant turistų srautams, vertėtų užsisakyti bilietus iš anksto, jeigu apsisprendėte dėl konkrečios dienos ar laiko.

Paminėtinos dvi ypatingo dėmesio vertos modernaus meno parodos: naujoji Damineo Hirsto ekspozicija Borgezių galerijoje, vaizduojanti monumentalias ir nedideles skulptūras, taip pat seriją „spalvinių dėmių paveikslų“, ir Banksio retrospektyva arkadų juosiamame „Chiostro del Bramante“ muziejuje, kuriame eksponuojami 250 slapiojo gatvės menininko darbų.

Jeigu norite apsimesti, kad pandemijos nė nebuvo: Italija vis dar bando nusipurtyti kovido, tad nesitikėkite sausakimšų klubų. Tačiau sporto stadionai vėl veikia 25 proc. pajėgumu. „UEFA Euro 2020“ turnyrui prasidėjus (po metų) vienuolikoje miestų, įskaitant Romą, galite būti tikri, kad sirgalių tribūnos bus pilnos kaip visada. O jeigu nepavyks gauti bilieto, galėsite stebėti rungtynes per didelį ekraną vadinamajame futbolo kaimelyje Popolo aikštėje.

Kaip patekti

Nors po Romą galima vaikštinėti be galo be krašto, miestą galima apžiūrėti ir kitais būdais, ir saugiai. Įvairios elektrinių skuterių ir dviračių bendrovės siūlo galimybę išsinuomoti transporto priemonę daugelyje miesto vietų. Bet vietoje daugybės įkeliamų partnerių programėlių, galite per „Uber“ išsinuomoti elektrinį „Lime-e“ dviratį – vieną iš sparčiausių ir lengviausių būdų keliauti po miestą.
Daugelyje taksi automobilių tarp vairuotojo ir keleivio įrengta plastikinė pertvara. (Nepasisekė, jei susidūrėte su išimtimi.) Nors autobusuose turėtų būti ribojamas vežamų keleivių skaičius, reikalavimų laikytis atstumo dažnai nepaisoma piko valandomis. O metro traukiniai dažną dieną būna apytuščiai, nes trys metropoliteno linijos sujungtos tik su keliomis įžymiomis lankytinomis miesto vietomis.

Užsitęsęs COVID etiketas

Italijos palaipsnio atvėrimo plane sužymėti skirtingų spalvų kodai, tad išsiaiškinkite, prieš atvykdami, ką kiekvienas jų reiškia. Raudonas ir oranžinis kodai rodo aukščiausią rizikos lygį ir reikalauja, kad tuose rajonuose dauguma verslų būtų uždaryta, bet šiuo metu tokių nebėra. Didžioji šalies dalis, įskaitant Romos Lazio regioną, šiuo metu galioja geltonasis kodas, o tai reiškia vidutinę riziką. Kai kur atsiranda balti, žemos rizikos regionai, žadantys įprasto, ikikovidinio gyvenimo ritmą. (Tam, kad regionai būtų įtraukti į baltojo kodo sąrašą, juose tris savaites iš eilės turi būti registruojama mažiau nei 50 COVID-19 atvejų 100 000 gyventojų.)

Jeigu norite išvykti į dienos ekskursiją, pavyzdžiui, į Florenciją ar Neapolį, galite drąsiai keliauti, - bet jeigu tik vieno iš šių regionų statusas staiga nukristų iš geltonojo iki oranžinio ar raudonojo, judėjimas ir vėl būtų apribotas. Jūsų gali būti paprašyta pateikti vakcinacijos įrodymą arba neigiamą testą, kertant regionų sienas, bet tai nutinka ne taip dažnai.

Nepamirškite laikytis pagrindinių taisyklių. Veido kaukės išlieka privalomos, net lauke. Žmonės ims piktai šnairuoti į jus, jei pamiršite kauke užsidengti veidą, bet ten, kur mažiau žmonių, Romos gyventojai jau vis dažniau nusitraukia kaukę. Restoranuose nuolat jų galima nedėvėti, bet visur, kur tik beeisite, matysite rankų dezinfekcinį skystį (ir nepamirškite jo naudoti). Daugelis Romos gyventojų vis dar nerimauja, kad jų taip sunkiai išsikovotas grįžimas į įprastą gyvenimą tebėra labai trapus.