Gyvoji legenda

Pradėkim nuo keturių ratų, kuriems silpnybę jaučiu ir aš pats. Iš patirties žinau, kad yra daugybė būdų suderinti atostogas su kokiu nors automobilių fanams skirtu renginiu. Patys banaliausi, apie kuriuos nė neketinu kalbėti – GP Monte Karle, WRC Sardinijoje, ar F1 Barselonoje. Yra ir įdomesnių!

Kuo nuoširdžiausiai rekomenduoju Rally Legend ralį, vykstantį San Marine. Šiais metais jau 15-ąjį kartą organizuojamas ralis yra žymiai daugiau nei paprastos automobilių lenktynės. Tai pasaulinės reikšmės renginys, kuriame dalyvauja įvairiausių tautybių lenktynininkai su įvairiausių tipų ir laikotarpių automobiliais. Vis dar skamba neįtikinamai?

Šiais metais spalio 19-22 dienomis San Marine susirinks 15 pasaulio ralio čempionų, nuo Sandro Munari pravarde „drakonas“ iki Sebastian Loeb pravarde „kanibalas”; kiekvienas su būtent tuo automobiliu, kuriuo laimėjo pasaulio čempiono titulą. Galiu garantuoti, kad tokio žvaigždžių susirinkimo neišvysite jokio kitoje vietoje.

Beje, kiekvienais metais Rally Legend tema keičiasi, tad šie metai yra dedikuoti legendiniam ir neprilygstamam lenktyninikui Colin McRae. Jei žinote šį vardą, tuomet daugiau nieko pridurti ir nereikia. Žinoma, be lenktynininkų ir ypač retų automobilių galite apžiūrėti nykštukinį San Mariną (pačią seniausią pasaulio respubliką) ir Riminio pakrantę su puikiu maistu ir geru aptarnavimu. Mėgstantiems automobilius, įspūdingas vietas ir maistą – San Marinas ir Rally Legend yra puikus pasirinkimas.

Ekstremalios pramogos

„Žaliasis pragaras“

Jei žiūrėti į pro šalį švilpiančius lenktyninius automobilius jums ne prie širdies, tuomet būtinai turite aplankyti „The Green Hell“, žaliąjį pragarą. Keliaukite į Frankfurtą, paskui dar 175 kilometrus Belgijos link, o ten jau rasite reikiamą vietą sekdami motorų gausmą ir svylančios gumos kvapą. Nürburgring trasa buvo nutiesta 1927 metais ir laikoma pačia sudėtingiausia ir pavojingiausia pasaulyje. 22 kilometrų ilgio žaliose giriose paskendusioje trasoje yra net 172 posūkiai (po posūkį kas 128 metrus!), tampantys nelengvu išbandymu net patyrusiems pilotams; būtent čia lenktynininkas Niki Lauda pateko į didelę avariją.

Nürburgring trasa sutraukia tiek daug turistų iš viso pasaulio, kad kartais tam, kad patektumėt į trasa, turėsite laukti kelių valdų eilėje. Kodėl? Nes „žaliasis pragaras“ yra atviras visiems, norintiems išbandyti jėgas savo paties normaliu automobiliu (taip pat ir motociklu, skiriasi tik darbo valandos).

Sakoma, kad pasivažinėjimas pavojingiausia pasaulio trasa nepalieka abejingų, o ją įveikusieji būtinai papuošia automobilį specialiu lipduku – „žaliasis pragaras“ nepasiglemžė nei jų, nei jų automobilių.

Tiesa, ne viskas taip paprasta: jei įvaržiavimas į Nürburgring kainuoja nuo kelių dešimčių eurų, tai „išvažiavimas“ iš trasos (turiu omenyje nesuvaldytą automobilį) kainuoja žymiai daugiau. Autodromas už padarytą žalą trasai turi tarifus, pavyzdžiui, 1 metras sulankstyto apsauginio barjero (angl. guard rail) kainuoja 100 eurų, kiekvienos 10 minučių, kai tenka uždaryti trasą dėl jūsų kaltės, – 1000 eurų, ir t.t. Trumpai tariant, reikalas rimtas ir kiekvienas turi gerai įvertinti savo galimybes – tiek vairavimo, tiek finansines.

Aplink Nürburgring trasą įsikūrę automobilių ir motociklų nuomos punktai, tam atvejui, jei savos transporto priemonės būtų gaila. Siūloma išbandyti „Ring Taxi“ – tai lenktyniniai automobiliai, vairuojami profesionalų, kurie parodys jums, įsitaisiusiems keleivio sėdynėje, kaip atrodo pragariška kelionė. Na, o apylinkėse galima rasti ir kitokių pramogų – dvirašių takų, viešbučių su spa, muziejų ir t.t.

Ekstremalios pramogos


Svaiginantys viražai

Naujausios technologijos, greitis ir iššūkiai. Šių trijų komponentų suma – susižavėjimą ir pagarbą keliančios aviacijos šventės, kurių metu geriausių orlaivių pilotai demonstruoja pribloškiančius akrobatinius triukus įvairių tipų lėktuvais.

Pasaulyje vyksta daugybė tokių šou, tačiau pats seniausias ir vienas įspūdingiausių – Paris Air Show, pradėtas rengti 1909 m., t.y. praėjus vos keleriems metams nuo pirmojo brolių Wrightų skrydžio. Iki šiandien Paris Air Show yra svarbiausias civilinės ir ne tik aviacijos renginys pasaulyje.

Jame pristatomi naujausi lėktuvai (tiek keleiviniai, tiek kariniai), atliekami patys neįtikėčiausi akrobatiniai triukai, atliekami įvairiausių tipų lėktuvais – nuo specialių akrobatinių (čia turiu paminėti nepakartojamą Jurgį Kairį) iki modernių karinių Eurofighter Typhoon ir visko, kas atsiplėšia nuo žemės ir skraido.

Paryžiuje aviacijos šventė vyksta kas du metus (metais, kai Paryžiuje nevyksta, rengiama Farnborough Airshow Jungtinėje Karalystėje). Kiek teko girdėti, didelio skirtumo tarp dviejų šou nėra. Telieka rinktis jums, kokių pusryčių norite – kavos ir kruasano ar kiaušinienės su bekonu. Beje, jei norite sutaupyti, rinkitės Eastbourne Airshow – didžiausią Europoje nemokamą aviacijos šou, kasmet vykstantį Eastbourne miestelio paplūdimyje, Jungtinėje Karalystėje.

Ekstremalios pramogos


Oro ekstremalams

Jei nenorite vien tik sėdėti užvertę galvas, turite kelias galimybes, pavyzdžiui, šuolį parašiutu ar skrydį parasparniu. Žinoma, patirtis kitokia, o didžiausias skirtumas turbūt tas, kad pirmuoju atveju tiesiog iššoksite iš lėktuvo ir greitai nusileisite ant žemės. Antruoju atveju turėsite pakilti nuo žemės (kalno šlaito) su jau išskleistu parašiutu ir, išnaudodami vėjo sroves, sklęsite žymiai ilgiau.

Tiesa, jei parašiutizmas gali būti praktikuojamas beveik visur, užtenka pakilimo tako lėktuvui, tai parasparniui reikia kalnuotos ir vėjuotos vietovės. Šalia namų nėra kalnų? Vienas iš puikiausių vietų šiai ekstremaliai sporto šakai išbandyti yra Sicilija. Saloje yra apie 20 puikių vietų pakilimui (net ir ant Etnos ugnikalnio), o sklendžiant atsiveria nuostabūs salos vaizdai.

Na ir paskutinė, tik ekspertams skirta pramoga ore – wingsuiting, arba skydžiai apsivilkus specialų aerodinaminį kostiumą, kartais vadinamą paukštažmogio kostiumu. Wingsuite kostiumai dabartinę išvaizdą įgavo maždaug 1990-aisiais, tarp kojų ir tarp rankų bei šonų prisiuvus specialią medžiagą, kurios dėka pagavus oro sroves galima skristi. Kaip ir minėjau, ši pramoga skirta tik profesionalams ir laikoma viena pavojingiausių pasaulyje. Nebandykite to namie!

Ekstremalios pramogos


Nuotykiai pursluose

Tik tada, kai apsigyvenau Lietuvoje, supratau, kokios populiarios šioje šalyje yra baidarės. Tiesą sakant, dabar ir man jos labai patinka. Lietuvos upės ir ežerai puikiai tinka atpalaiduojančioms atostogoms ant vandens.

Kita vertus, jei ramus poilsis nėra tai, ko norite, turite ieškoti sraunių kalnų upių ir jų siūlomo adrenalino. Leistis kanoja, kajaku ar vienviete baidare šniokščiančia kalnų upe jo suteikti gali suteikti tikrai daug. Jei tai pirmas kartas – geriau rinkitės klasikinį raftingą guminiais plaustais ir patyrusius gidus, kurie pasirūpins, kad nuotykis baigtųsi gerai. Jei nesate naujokai, norite aštresnių pojūčių ir ieškote naujovių, galite išbandyti hidrospeed arba canyoning. Kas tai?

Hidrospeed – tai lietuviško vertimo, berods, neturintis daiktas, primenantis nedideles rogutes ar bobslėjų. Į jį įsikabinama rankomis ir leidžiamasi srauniomis upėmis žemyn, stengiantis išvengti uolų. Profesionalai su hidrospeed sugeba pašokti į orą, apsiversti ir išdarinėja kitokius triukus. Tuo tarpu canyoning – tai leidimasis kalnų upėmis ir kriokliais, kuriam naudojamos mažos kanojos, virvės ir kitos pagalbinės priemonės. Būkite pasirengę fiziškai!

Vietų, kuriose galima išbandyti šiuos ekstremalius nuotykius vandenyje yra daug. Vienas iš puikių pavyzdžių – Köprülü kanjonas maždaug 100 kilometrų nuo Antalijos Turkijoje. Tai ideali vieta pradedantiesiems. Taip pat Turkijoje yra ir vienas ekstremaliausių maršrutų, esantis Coruh upėje, tačiau čia jėgas gali išbandyti tik patys drąsiausi ir itin gerai fiziškai keliautojai. Na, o jei į Turkiją nenorite, visuomet galite užsukti į Šveicariją. Reno upės atkarpa tarp Ilanz ir Reichenau puikiai tinka tiek radedantiesiems, tiek patyrusiems.

Ekstremalios pramogos


Išgyvenk pasaulio pabaigą!

Jei abejojate savo fiziniu ir psichologiniu pasiruošimu ekstremaliems nuotykiams, tuomet pats laikas ruoštis! Kaip kitaip tai padaryti, jei ne lankant išlikimo kursus. Prieš kelerius metus šie kursai buvo tikrai madingi (prisimenate Bear Grylls?), vėliau pradingo, o dabar vėl grįžo su didžiausiu trenksmu ir pačiomis įvairiausiomis formomis – tiek kaip teambuilding‘as, tiek kaip realūs išgyvenimo kursai karo, epidemijos, ateivių atakos ar kitos katastrofos atveju.

Internete galite rasti pačių įvairiausių pasiūlymų – nuo to, kaip elgtis nuklearinio, bakterinio ar cheminio („NBC“) pavojaus metu, kaip ataikyti priešo tardymus (nejuokauju!), iki ateivių invazijos (pirmasis patarimas – peržiūrėti kiek įmanoma daugiau filmų)...

Jei visgi nesiruošiate stovyklauti Černobylyje ar nenusipirkote turistinio paketo į Alepą, minėti kursai gali pasirodyti kiek per ekstremalus atostogų leidimo būdas. Tačiau egzistuoja ir naudingos treniruočių stovyklos, kurios tikrai pagerins jūsų fizinę būklę, išmokys elementarių išgyvenimo taisyklių gamtoje (kaip susiręsti prieglobstį, įžiebti ugnį, susirasti valgyti ir rasti šiaurę).

Prancūzijos, Austrijos ir Italijos alpėse tokie kursai yra populiarūs. Jie trunka 1-2 savaites, per kurias ne tik galite mokytis, bet lankyti bėgimo ar dviračių treniruotes, keliauti po apylinkes. Kalnų oras, fizinė veikla, sveikas maistas tikrai padės atsikratyti streso, pailsėti ir pasisemti naujų idėjų.