Skausminga šalies istorija

Tačiau be nuostabaus oro ir krištolo skaidrumo vandens Kipras žymus ir savo turtinga istorija bei turi vienintelę pasaulyje iki šių dienų išlikusią padalintą sostinę, kurios viena dalis priklauso graikiškajai Kipro daliai, o kita – Turkiškai.

Kuomet 1974 m. Turkija pažeisdama visus tarptautinius įstatymus užėmė Kiprą ir okupavo 36 proc. šalies teritorijos, daugiau nei 160 tūkstančių Kipro piliečių buvo priversti palikti savo namus ir tapti pabėgėliais nuosavoje šalyje.

Tai be galo jautrus momentas šalies istorijoje ir lig šių dienų kiekvienas kiprietis tai prisimena su skausmu širdyje.

Miestas, kuriame nuo smalsių akių slėpėsi pasaulinio garso žvaigždės

Šį istorinį momentą geriausiai atspindi vaiduoklių miestu tapusi Varoša, kuri savo aukso amžiuje buvo populiariausiu Viduržemio jūros kurortu. Dar vadinamu milijardierių žaidimų aikštele ir Viduržemio jūros Las Vegasu. Pamėgta pasaulinio lygio žvaigždžių, tokių kaip Brigitte Bardot, Elizabeth Tailor, Richard Burton, Varoša traukte traukė turtingus poilsiautojus trokštančius pasimėgauti saule, prabangiais viešbučiais, kazino, fantastiškais paplūdimiais ir krištolo skaidrumo Viduržemio jūros vandeniu.

Širdį draskanti buvusio išpuoselėto miesto dabartis

Šiuo metu iš spindinčio ir prabanga alsuojančio pramogų centro Varoša yra virtusi visiškai apleistu vaiduokliu miestu, įstrigusiu politiniuose nesutarimų labirintuose su nepataisomai sugadintais pastatais, kurie galiausiai turės būti nugriauti, arba tiesiog nugrius patys. Visas miestas yra aptvertas ir griežtai saugomas Turkijos karinių pajėgų bei Jungtinių Tautų karininkų.

Visai neseniai Turkijos vyriausybė suteikė galimybę turistams pamatyti miestą ir dabar ten galima patekti nedidelėms turistų grupelėmis per apsaugos postą, kuriame patikrins jūsų kuprines ir perspės nefotografuoti karinių postų ir objektų.

Kipre gyvenanti kelionių entuziastė ir fotografė, foto blogo cyprusphoto.life autorė Raimonda Albrow sutiko pasidalinti savo įspūdžiais ir fotoreportažu iš šios paslaptingos vietos.

„Mieste nutiestos naujos gatvės, kuriomis galima pakeliauti bei pasižvalgyti pėsčiomis arba dviračiais. Šalia apsaugos posto yra įrengtas dviračių nuomos punktas, kuriame vos už 30 turkiškų lirų (1.6 eurų) išsinuomosite dviratį porai valandų. Nors gatvės yra naujai išasfaltuotos ir netgi įrengti gėlynai žiedinės sankryžos viduryje, visi pastatai yra aptverti ir patekti į vidų nėra galimybės. Tačiau atvirai pasakius, nelabai yra noro, nes apleistas pastatas gali įgriūti, o gatvėmis nuolat patruliuoja civiliais apsirengę pareigūnai, su kuriais tikrai nesinori juokauti.

Važiuojant dviračiu visiškai tuščiu, apleistu miestu aplanko tikrai slogus jausmas, pastatai primena siaubo filmą, o augmenija baigia pasiglemžti net ir aukščiausius buvusių prašmatnių viešbučių pastatus. Įdomu tai, jog mieste vyrauja visiška tyla, negirdėti net paukščių, o tai sukuria gana kraupią atmosferą“ - pasakoja Raimonda Albrow.

Patekti į Varošą galima kertant Pietų ir Šiaurės Kipro pasienio postus Derynėja miestelyje. Deja, turistams nuomojantiems automobilį Pietų Kipre pakliūti į Šiaurinį Kiprą galimybių mažai, nes Pietų Kipro auto nuomos kompanijos tai daryti draudžia. Geriausia išeitis keliauti su privačiais gidais.

Visai šalia Varošos vaiduoklių miesto galite apsistoti Arkin Palm Beach viešbutyje ir patirti bent dalelę buvusios prašmatniausio Viduržemio jūros kurorto prabangos. Fotografė Raimonda pataria keliaujant i Varošą pasiimti rankšluosčius bei maudymosi kostiumus, nes nuvykę į mieste esantį Palm Beach paplūdimį tikrai norėsite ten pasilikti ilgiau, tokios nuostabios pakrantės nerasite visame Kipre, o jeigu įjungsite fantaziją, galbūt pavyks pamatyti ir auksiniu smėliu praeinančią elegantiškąją Elizabeth Tailor.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją