Pasak keliautojo Manto Bertulio Islandija yra šalis, į kurią niekas nevažiuoja atostogauti. „Čia visi važiuoja keliauti, nes kelionės yra pažinimas. Nėra geresnės vietos, nutolusios gana netoli nuo Lietuvos, už šią, kurioje būtų tiek gamtos atradimų. Sėdate į lėktuvą, keturios valandos ir jūs išlipate kitoje planetoje. Dar niekada skrydžiai į kosmosą nebuvo tokie pigūs ir trumpi“, – apie aplnakytą kraštą sako M. Bertulis.

Paklausti kaip keliauti po šią šalį kauniečiai vieningai atsakė, kad patogiausia automobiliu: „Įsivaizduokite koks yra gėris pasiimti automobilį ir traukti vienišu keliu, kairėje matant ledynus bei kalnus apsnigtomis viršūnėmis, dešinėje – Atlanto vandenyno skalaujamą vulkaninę juodą dirvą ir įvairiausius krioklius. Staiga, tiesiai prieš tave, išdygsta koks nors ledynas ar krateris, o už kelių kilometrų besitaškantis geizeris.“

Mantas Bertulis ir Vytautas Mikaitis

Pasak keliautojų, tai turbūt vienintelė vieta pasaulyje, kur net subjuręs oras suteikia savotiško žavesio ir cinkelio. Plaukus kedenantis vėjas taip pat yra neatsiejamas šios salos atributas. „Oro sąlygos šioje šalyje keičiasi kas 5 minutes, dėl vėjuoto oro daugelyje vietų neleidžiama kelti drono. Filmuojant teko improvizuoti, tačiau drauge su mumis vyko profesionalas Lukas Savostas iš „Baltas Media“, kuris, manau, puikiai susidorojo su sunkumais. Šalies kraštovaizdis labai dėkingas tokių klipų filmavimui. Kur tik pakeldavome droną, visur atsiverdavo pasakiški vaizdai. Reikia neeilinių sugebėjimų negražiai parodyti tokią šalį“, – teigė keliautojai.

Paklausti, kam skirtas šis meniškas vaizdo filmas, keliautojai teigė norintys pareklamuoti Islandiją: „Norime paskatinti lietuvius keliauti į Islandiją. Apie šią kryptį sklando daug įvairių mitų, todėl galbūt dar daug kas nedrįso savo akimis patikrinti kaip yra iš tiesų.“

Vytautas Mikaitis

Jau 100 šalių aplankęs Vytautas Mikaitis Islandijoje viešėjo antrą kartą, tačiau įspūdžių tai nesumenkino. „Tai šalis, kurios kraštovaizdis kinta sulig kiekvienu metų laiku, bet vaizdai kaskart žavi iš naujo. Vietose, kuriose šį kartą buvo saulėta, pirmosios viešnagės Islandijoje metu baisiai lijo, bet abu kartus gamta paliko didelį įspūdį“, – susižavėjimo Islandija neslėpė V. Mikaitis.

Keliautojai rekomenduoja kelionę pradėti nuo populiaraus pietinės Islandijos turistinio maršruto, kitaip vadinamo Auksiniu ratu (Golden circle). Diena besigrožint gamta – slėniais, geizeriais ir kriokliais prabėgs labai greitai.

„Kur važiavom, ten radome akims malonių vaizdų. Jau nebekalbam apie karštąsias versmes, kraują stingdančius skardžius, įvairiausias uolas, į kurias galima įkišti nosį, besiganančius laukinius arklius, mirtiną pavojų keliančias bangas ar net 1973 metais nukritusį ir paplūdimyje paliktą lėktuvą“, – sakė M. Bertulis.

Mantas Bertulis

Pasak keliautojų tiesioginiai skrydžiai iš Lietuvos į Islandiją labai palengvina šios šalies pasiekimą, tiesa, akcentavo, kad bilietų kainos nesudaro pagrindinių kelionės išlaidų.

„Tai tikrai nėra pigi šalis, maisto kainos išties didelės, automobilio nuomos kaina dienai atsieis mažiausiai 50 eurų, kuro kainos beveik dvigubai didesnės nei Lietuvoje, o prie visų lankytų objektų įrengtos mokamos automobilių stovėjimo aikštelės. Visa laimė, kad tie lankytini objektai – gražūs gamtos vaizdai, kurie nieko nekainuoja. Taip pat rekomenduojame prieš kelionę susisiekti su Islandijoje gyvenančiais lietuviais, kurie gali priimti į savo namus kur kas pigiau nei tai kainuotų viešbutyje. Pasak statistikos departamento tarp užsieniečių bendruomenių Islandijoje esame antri po lenkų, todėl tai padaryti nebus sunku,“ – patarė keliautojai.

Kelionės po Islandiją vaizdo klipas ir daugiau keliautojų įspūdžių DELFI TV konferencijos įraše!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)