Šiuo metu vieni svarbiausių motyvų renkantis kryptį yra šalyje taikomi pandeminiai ribojimai. Ar lauke reikia dėvėti kaukes? Ar taikoma komendanto valanda? Kaip veikia lankytini objektai? Ar jau atidarytos kavinės, barai ir restoranai? Nors Turkija sudarė gan laisvos šalies įspūdį turistams, tačiau augantis koronaviruso atvejų skaičius Gerdą ir jos draugą atbaidė nuo skrydžio ten. Tad pagal prioritetus ir galimas kryptis keliautojai rinkosi iš dviejų: tarp lietuviams vis dar mažai atrastos Madeiros, kuri žavi savo nuolat pavasariška gamta, ir šiltos bei saulėtos Maljorkos, garsios vienais gražiausių paplūdimių Europoje. Šį kartą pasirinkimą nulėmė Maljorkos šiltesnis klimatas ir noras atrasti ne tik gražiuosius paplūdimius, bet ir nuostabią šalies gamtą, apie kurią ne tiek daug kalbama.

Bene daugiausiai laiko lietuviams ruošiantis kelionei „suvalgė“ informacijos surinkimas norint atvykti į šalį. Ar reikia testuotis, jeigu esi skiepytas? Kokie testai Ispanijoje galioja? Prieš kiek laiko reikia pasidaryti testą? Ir kokios testų kainos? Nors Ispanija į šalį priima turinčius bent 3 skirtingais metodais atliekamus testus, vykstant į Maljorką reikia pasidaryti būtent PGR testą. Kitų 2 bent jau kol kas pasidaryti Lietuvoje galimybės nėra. Taigi likus ne daugiau kaip 72 valandoms iki atvykimo į salą akredituotoje laboratorijoje reikia pasidaryti testą, o rezultatas ateina greičiau nei per parą. Būtina turėti sertifikatą anglų arba ispanų kalbomis, patvirtinantį, jog nesergate. Keliautojus maloniai nudžiugino tai, kad kelionės metu pakanka elektroninio dokumento varianto, kurį patikros punktuose užtenka parodyti telefone (daugiau info apie pasiruošimą). Skirtingose laboratorijose PGR testų kainos svyruoja nuo 55 Eur iki 75 Eur. Už sertifikatą papildomai teks susimokėti dar apie 5 Eur. Planuojant kelionės biudžetą testavimosi kaštai neretai gali gerai papurtyti kišenes, tad verta paieškoti pigesnių testavimo laboratorijų.

Pandemijos vis dar suvaržytame pasaulyje keliauti be kelionių draudimo būtų gan neatsakinga ir drąsu. Šiuo metu keliaujant rekomenduoja turėti ne tik draudimą, kuris padėtų susižeidus, peršalus ar prireikus skubios odontologo pagalbos, bet ir susirgus Covid-19. Dabar daugeliu atveju kreditinės kortelės kelionių draudimo nepakaks, jeigu keliaujantiems svarbus komfortiškas saugumo jausmas visos kelionės metu. Draudimo brokeriai lietuviams pasiūlė vieną draudimo bendrovę, kuri dengia ir Covid-19 ligos gydymo išlaidas. Jiems apsidrausti savaitei pavyko vos iki 10 Eur žmogui. Maljorkoje susirgus koronavirusu, kas reikštų, jog iki kol sergantysis pasveiks, nebus galimybės lėktuvu parskristi į Lietuvą, Ispanijos vyriausybė padengia atvykusiojo izoliacijos (apgyvendinimo ir gydymo) kaštus. Susirgęs turistas ir kartu keliavusieji šeimos nariai yra įkurdinami paskirtame viešbutyje iki 15 dienų. Viešbutis savo patogumais, tikėtina, nelepins, tačiau apgyvendinimu būtų pasirūpinta.

Skrydis ir pirmi įspūdžiai viešbutyje

Kalbinti keliautojai teigia, kad atvykus į oro uostą apėmė seniai patirtas, bet labai malonus jausmas – pagaliau skrydis ir išsiilgta kelionė. Oro uoste viskas praėjo sklandžiai, tačiau visiems keliautojams reikėtų atkreipti dėmesį, kad ispaniškoji sveikatos aplikacija „Spain Travel Health“ turi būti užpildyta tinkamai ir būtinai iki registracijos į skrydį. Keliautojų patirtis rodo, jog verta pasilikti šiek tiek daugiau laiko, nes ne visiems pavyko užbaigti registraciją iš pirmo karto. Pavykus registracijai kiekvienas gauna unikalų QR kodą, su kuriuo jau gali patekti į Maljorkos salą.

Atvykus į Maljorkos oro uostą viskas vyko sklandžiai. Vos prasidėjus turizmo sezonui, anot lietuvių, oro uostas buvo visai neperkrautas, patikros procedūros atliktos organizuotai ir gan greit, kas paprastai nėra būdinga ispaniškai kultūrai. Vos išėjus iš oro uosto keliautojai pajuto, kad pandemija ir jos plitimo prevencinės priemonės Maljorkoje dar bujoja. Visur viešose erdvėse būtina dėvėti veido kaukes. Reikalavimas, akivaizdu, itin griežtas. Praeiviai gatvėse pastebėję, jog žmogus eina be kaukės, draugiškai atkreipia dėmesį, kad ją reikėtų užsidėti, nes vos tik pamatys policija, iškart gali būti nubaustas pinigine bauda.

Pašnekovė oro uoste įsėdo į iš anksto užsakytą autobusą, ir per 15 minučių nuvyko į pasirinktą 4 žvaigždučių viešbutį ant jūros kranto. Erdvus kambarys 4 aukšte su terasa ir vaizdu į jūrą ir baseinu traukė fotografės akį. „Maljorka suteikė tai, apie ką svajojome nuo pirmosios karantino dienos – galimybę užsimetus ant pečių šilkinį kimono išeiti į terasą Viduržemio jūros pakrantėje ir mėgautis ispaniškomis tapomis bei taure putojančio ispaniško vyno“, – pasakojo Gerda Baltrūnaitė, fotografė ir prekės ženklo „So Silky“ įkūrėja.

Kiekvienas Viduržemio jūros patiekalų gerbėjas žino, kad Ispanijos virtuvė retai kada nuvilia. Pašnekovė dalijosi, jog restorano meniu neprivertė aikčioti, tačiau 4 žvaigždučių viešbučio kategorijai keliamus lūkesčius pateisino. Mėgstamą patiekalą galėjo išsirinkti tiek ištikimas vegetaras, tiek užkietėjęs mėsėdis. Pusryčių metu galima buvo rinktis nuo gausios šviežių vaisių įvairovės iki angliškų pusryčių, arba vietoje kepamo ispaniško omleto.

„Nustatytas laikas vakarienei griežtas kaip šveicariškas laikrodis. Priešingai nei esame įpratę manyti, kad Ispanijoje viskas laisva, lankstu ir be griežtų terminų, pavėlavus į vakarienę bent 10 minučių gali tekti ieškoti kur pavalgyti kitur. Kas buvo netikėta, nors suprantama, tai kad švediško stalo koncepcija dabar viešbutyje pasikeitė. Dėl pandemijos viešbučio restorane nebegali pats priėjęs prie maisto baro įsidėti įvairaus maisto į valias. Kiekviename skyriuje stovi po darbuotoją ir maisto įdeda tik tiek, kiek paprašo klientas. Visą tai daroma siekiant, išvengti bet kokio tiesioginio žmonių kontaktavimo su maistu. Nepatogu, bet jautiesi ženkliai saugesnis.

Be abejo, romantikos vakarienei suteikia staliukai ant jūros kranto, kai pasimėgaudamas šviežia žuvimi, minkštu jautienos kepsniu ar skalsiu ėrienos troškiniu gali stebėti besileidžiančią saulę ir atgal į uostą parplaukiančias jachtas. Visgi vakarieniaujant lauke reikia būti itin atidiems, kad romantiškos nuotaikos nesugadintų iš pasalų atskridusi žuvėdra. Mat jos pakrantėse itin įžūlios, palikus be priežiūros maistą vos akimirkai, grįžęs gali rasti sudaužytas taures, gerai apvalgytą ir išniekintą maistą“, – įspūdžiais dalijosi lietuviai.

Kainos

Skaičiuoti mėgstantys lietuviai tikrai turi atkreipti dėmesį į tai, kur apsiperka. Mažesniuose salos miesteliuose ant jūros kranto gausu visą parą veikiančių maisto prekių parduotuvėlių. Tačiau apsiperkant jose reikia būti budriam, nes neretai už tą patį ispanišką kumpį gali tekti permokėti trigubai. Kai kur lentynose esančių maisto produktų kainos nenurodomos ir apie jas sužinai tik atsiskaitymo metu kasoje. Todėl verta pasidairyti didesnių maisto prekių parduotuvių, kuriose ir asortimentas platesnis, ir kainos nesikandžios. Pavyzdžiui, vietinio vytinto kumpio galima nusipirkti nuo 1 Eur iki 5 Eur (už 100 gr.) priklausomai nuo kokybės. Vietinis maljorkietiškas alus (0,33l) kainuoja nuo 0,46 Eur, o neprastas vyno butelis už 3-4 Eur, už kurį Lietuvoje, tikėtina, tektų sumokėti kur kas daugiau.

Kalbinta fotografė aplankė ne vieną ispanišką restoranėlį. Patiekalų kainos, palyginus su lietuviškomis, nėra aukštos. Visame pasaulyje pamėgtą mėsainį galima suvalgyti už 8-10 Eur, picą –8-15 Eur, o ispaniškąją paeliją dviem už 14-16 Eur. Tuo tarpu užklydus į populiarų kurortinio miesto restoraną ant jūros kranto su minkštasuoliais ir baltomis staltiesėmis kainos bus kur kas didesnės. „Gerą įspūdį paliko Alcudia uoste aptiktas restoranas-klubas ant jūros kranto. Ten valgėme vieną skaniausių kada ragautų ispaniškąją paeliją su šviežiomis jūros gėrybėmis, kuri atsiėjo apie 30 Eur. Mus aptarnavęs padavėjas buvo ne tik labai dėmesingas, bet ir puikiai išmanė savo darbą. Prie vakarienės parekomenduotas šampano butelis kainavo per 100 Eur“, – pasakojo fotografė.

Su Gerda keliavęs draugas atkreipė dėmesį, kad saloje gausu sporto barų, kuriose kiaurą parą rodomas futbolas. Sala tiesiog alsuoja futbolu ne tik vietinėse kavinėse ar baruose, bet ir sostinės Palmos senamiesčio gatvėse, kuriose galima įsigyti futbolo atributikos bei sportinės aprangos.

Be abejo, atvykus į nedidelę salą retas smalsus keliautojas apsieis be atokiausius salos taškus padėsiančios pasiekti transporto priemonės. Dažniausiai turistai Maljorkoje nuomojasi automobilį, nors didesnį laisvės pojūtį patirti norintys keliautojai gali pasimėgauti ir pasivažinėjimu motoroleriu. Nenorintiems ar negalintiems vairuoti visada galima rinktis nebrangią alternatyvą – autobusą. Vienkartinio bilieto kaina žmogui – 2 Eur. Lygiai tiek pat kainuoja valandos laiko automobilio parkavimas centrinėje miesto dalyje. Tad siekiantiems sutaupyti kelionės metu verta paskaičiuoti.

Vis dėlto, saloje, kurios tikrą gamtos grožį galima pažinti tik važinėjant kvapą gniaužiančiais serpantinais, nediduką itališką automobilį išsinuomojo ir kalbinta Gerda. Anot pašnekovės, didesnis automobilis tik apsunkintų keliavimą, o nuomos kainos tikrai nesikandžioja, automobilį dienai galima išsinuomoti nuo 26 Eur parai. Kabrioleto kainos prasideda nuo 45 Eur parai. Kuras, beje, atsiėjo žymiai daugiau nei Vilniuje. Litras E95 benzino kainuoja apie 1,45 Eur. Visgi keliautojai įspėjo, kad rinktis automobilio nuomos kompaniją reikia atsakingai ir nepulti prie geriausios kainos pasiūlymo. Vertinimai Google ir kitų keliautojų atsiliepimai padės apsisaugoti nuo tokios nemalonios situacijos, kurioje atsidūrė ir patys. Nors keliautojai buvo patikinti, kad gauna visiškai naują automobilį su pilnu draudimo paketu, grąžinus sveiką automobilį nuomos kompanijai buvo nemaloniai nustebinti. Jau kitą dieną kreditinėje kortelėje buvo užšaldytą apvali suma neva už žalą, kuri buvo padaryta automobiliui nuomos laikotarpiu. Taigi pietuose neretai pasitaiko ir tokių atvejų, tad pernelyg atsipalaiduoti poilsiaujant neverta, kad užklupusios pasekmės nesugadintų atostogų džiaugsmo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)