Dabar kaip tik tas metas, kada kalėdinių atrakcijų organizatoriai turėtų stengtis susižerti kuo didesnį pelną. To net ir šiemet siekia Laplandijos turizmo sektorius. Žinoma, jo atstovai supranta, kad visų svarbiausia – saugumas. Kaip tik todėl pirmiau minėtos priemonės tiesiog būtinos.

Siekį neprarasti galimybės organizuoti kalėdines keliones suprasti nesunku: juk šiemet regione apsilankiusių turistų srautas ypač sumenko, nors 2019-aisiais atvykusių žmonių skaičius buvo pripažintas rekordiniu.

Laplandijos turizmo operatoriams turėtų pagelbėti ir naujos karantino taisyklės, įsigalėsiančios Suomijoje nuo lapkričio 23 d. Jomis vadovaujantis, į šalį atvykę žmonės neprivalės laikytis karantino, jei jų viešnagės trukmė neviršys 72 val.

Turistai iš Europos Sąjungos ir Šengeno erdvės bus įleisti į šalį, jei likus 72 val. iki kelionės bus išsityrę dėl COVID-19 ir pateiks neigiamą testo rezultatą įrodantį dokumentą. Ilgesnį laiką paviešėti Suomijoje norintys asmenys privalės izoliuotis ir antrą kartą išsitirti. Minėtina, kad šios taisyklės gali būti pakeistos.

„Kalėdinės iškilmės jokiu būdu neatšauktos, – patikino oficialiems Kalėdų Senelio namams „Visit Rovaniemi“ vadovaujanti Sanna Karkkainen, – tik šiemet bus kitaip nei pernai. Visgi esu įsitikinusi, kad mus pasiekę keliauninkai laiką praleis linksmai ir nuotaikingai.“

Pasak S. Karkkainen, regione veikiančios įmonės švenčių sezonui ruošiasi nuo pat vasaros ir visi stengiasi griežtai laikytis sveikatos ir saugumo protokolų.

„Bendradarbiaudami su Laplandijos ligonine, įdiegėme COVID-19 atžvilgiu saugų kelionių modelį. Jis apima platų turizmo paslaugų tiekėjų ir vietovių tinklą“, – aiškino S. Karkkainen.

„Visomis išgalėmis stengiamės dirbti susitelkę, na, o turistams norėtume pranešti, kad darome, ką galime, kad čia atvykti būtų saugu ir įmanoma“, – pridūrė ji.

Be Kalėdų Senelį saugančios stiklo pertvaros ir nykštukams būtinų kaukių, kaip priemonių saugumui užtikrinti, S. Karkkainen paminėjo ir grupių ribojimą bei saugaus atstumo tarp žmonių išlaikymą.

„Sumažinus grupes, pavyksta užtikrinti tinkamą aptarnavimą nepažeidžiant sveikatos apsaugos reikalavimų“, – nurodė ji.

Žmonės iš kitų Suomijos regionų į šiaurę vyksta jau dabar. S. Karkkainen įsitikinusi, kad šiemet iš čia parsivežti įspūdžiai nė per plauką nenusileidžia pernykščiams.

Vis dėlto S. Karkkainen būgštauja, kad tam tikrą dalį žmonių gali atbaidyti griežtai ribojamas viešnagės laikas, atleidžiantis nuo pareigos laikytis karantino.

„72 valandos nėra daug. Tiek laiko Lapijoje gali nepakakti, – sakė ji. – Paprastai žmonės čia išbūna 3–4 dienas. Savo tikslu visada laikėme kuo malonesnius ir ryškesnius turistų įspūdžius, bet kad žmogus geriau pajustų krašto dvasią, turi ilgiau tame krašte pabūti.“

Kad ir kaip būtų, turizmo operatoriai jau derina grafikus ir planuoja pramogas, kurias tikisi pasiūlyti turistams: pasivažinėjimą haskių traukiamomis rogėmis, galimybę pamatyti šiaurės pašvaistę ir kt.

Keliones į Laplandijos regioną organizuojančios įmonės „The Artisan Travel Company“ vadovas prisipažino, kad Suomijos gebėjimas prisitaikyti prie susidariusios situacijos daro puikų įspūdį.

„Suomijos vyriausybė stengėsi ypač glaudžiai bendradarbiauti su turizmo sektoriaus atstovais iš Laplandijos, todėl pavyko ypač efektyviai pasirūpinti viruso plitimo kontrolės užtikrinimu ir šaliai svarbios turizmo pramonės funkcionavimu“, – nurodė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)