Pigi ir patogi kelionė

Pusantros valandos lėktuve ir Tu jau Kijeve. O ir bilietų kainos nesikandžioja. Gerai paieškojus galima atrasti pigių skrydžių pasiūlymų ir į Ukrainos sostinę atkeliauti vos už 15 eurų. Panorėjus rinktis patinkančią datą, gali tekti pakloti ir šimto eurų kupiūrą. Tiesa, jei Kijeve norite vakarieniauti jau šiandien, kaina nebebus tokia patraukli.

Besirinkdami skrydį atkreipkite dėmesį ir į oro uostą. Kijevo Zhulyany tarptautinis oro uostas įsikūręs vos už 9 kilometrų nuo miesto centro, tad vos išlipę iš lėktuvo galite sėsti į miesto autobusą ir, pavažiavę kelias stoteles, vaikštinėti Maidane.

Didysis Berispolio oro uostas įkurdintas kiek toliau – 35 km nuo miesto centro. Miestą iš šio oro uosto taip pat galėsite pasiekti autobusais, taksi arba vietinių pavežėjų automobiliais. Vienam asmeniui ši paslauga gali kainuoti 3-5 eurus, važiuojant su taksi – kiek daugiau.

Istorijos lobynai

Dnipro upės krantuose išsidėstęs Kijevas – vienas seniausių Rytų Europos miestų, įkurtas maždaug V amžiuje. Remiantis legenda, miestą įkūrė trys broliai, Kyi, Shchekas bei Khorivas, ir sesuo Lybida. Jų statula kelia šypseną net ir patiems ukrainiečiams, kurie juokauja, kad Jamesas Cameronas, prieš kurdamas „Titaniką“, tikrai lankėsi Kijeve. Statuloje vaizduojama sesuo Lybida stovi ant laivo priekio, ištiesusi rankas lyg Kate Winslet.

Paminklas Kijevą įkūrusiems broliams ir seseriai

Slaviška dvasia alsuojančiame Kijeve netrūksta saulės spinduliuose blizgančių auksinių cerkvių stogų ir įvairių monumentų. Įspūdingai atrodo ir miestą iš aukšto stebinti Motinos Tėvynės statula. Beje, ji daugiau nei 100 metrų auštesnė už Laisvės statulą Niujorke.

Jei nebijote aukščio, galite pakilti viršun ir pamatyti miestą beveik iš pačios statulos viršūnės, tačiau į skydo viršuje įrengtą aikštelę vienu metu gali patekti tik trys žmonės: gidas ir du turistai.

Kijevas, Motinos Tėvynės statula

Ieškantiems dvasinės ramybės būtina aplankyti ir Kijevo-Pečioros lavros vienuolyną. 1051 metais šioje teritorijoje apsigyveno pirmasis vienuolis Antonijus. Netrukus prie jo ėmė jungtis kiti vienuoliai, kurie, kaip ir Antonijus, savo gyvenimo ir maldos vietoms kasdavo urvus. Kai urvams nebeliko vietos, vienuoliai ėmė statyti pastatus.

Vyrams turistams į šiuos urvus patekti lengva, tačiau moterys privalo plaukus slėpti po skarelėmis, o jei dėvi kelnes, privalo jas apjuosti specialiai prie urvų padėtomis skraistėmis – moterys čia įleidžiamos tik su sijonais žemiau kelių. Klaidžiojant siaurais urvais, kuriuose vienintelė šviesa – pačių rankose nešama žvakė, nuostabą kelia juose besiilsinčių vienuolių mumijos. Vienuoliai amžinojo poilsio atgulė tose vietose, kuriose ir meldėsi.

Kijevo-Pečioros lavros vienuolynas

Akys raibsta ir užlenkus galvą Maidano, centrinės miesto aikštės, viduryje. Tiesa, Maidano pašonėje žvakių liepsnomis rusena kelerių metų senumo kruvinos kovos žymės. Čia išdėstytos visų aukų, žuvusių per 2014 m. vykusią Maidano revoliuciją, nuotraukos. Prie jų artimieji iki šiol deda gėles, dega žvakeles.

Ir tai dar ne viskas, ką galima pamatyti Kijeve: Sofijos soboras, Didžiojo Tėvynės karo memorialo muziejus, Auksiniai vartai ir daugybė kitų vietų.

Kiek tolėliau nuo centro lankytojams atvira ir Viktoro Janukovyčiaus vila, kuriai apžiūrėti prireiks kone visos dienos. Beje, jei norite pakliūti ir į pastatų vidų, o ne tik apžiūrėti parką, gėlynus, zoologijos sodą ir kitas vietas, būtina susitarti iš anksto.

Kijevas, Aukso vartai

Beje, daugelį įdomių vietų nuo Maidano, Nepriklausomybės aikštės pačiame Kijevo centre, galima pasiekti per keliolika ar kelias minutes pėsčiomis, tačiau verta išbandyti ir metro. Bilietėlio kaina – vos 14 euro centų.

Ukrainos sostinės metro stotys dažnai vadinamos vienomis gražiausių pasaulyje, tad tikrai verta pasivaikščioti požeminėje „Aukso vartų“ stotelėje ir pasigrožėti įspūdingomis mozaikomis. Ir, žinoma, nusileisti žemyn į „Arsenalna“ stotelę – ji laikoma giliausia pasaulyje.

Daugelis rekomenduoja atvykėliams užsukti į Besarabijos turgų. Esą čia galima įsigyti šviežių vaisių, daržovių, žuvies ir net vos keliolika eurų kainuojančių tikrų ikrų skardinių. Nors vietiniai ukrainiečiai šią vietą vadina „turgumi išrinktiesiems“ – jiems čia per brangu.

Mėgstantys pirkinius kur kas daugiau įdomybių ras visai šalia esančioje Didžiausioje Ukrainos dizainerių parduotuvėje. Vienetiniai Ukrainos dizainerių kūriniai čia kainuoja vos po keliasdešimt eurų.

Užkampiuose tūnančios naktinės linksmybės

Ukraina – ne Ibisa, tačiau tai nereiškia, kad jos naktinis gyvenimas yra nors kiek nuobodesnis. Nors atsargą ir saugumą mėgstančiam lietuviui kijieviečių pasilinksminimo tradicija gali pasirodyti keistoka – įdomiausi barai bei restoranai slypi užkampiuose ar kiemuose. Dažnas net neturi iškabos, o norint į kai kuriuos patekti reikia žinoti slaptažodį, pasakyti, kas tą vietą rekomendavo, arba surasti slaptą skambutį skersgatvio viduryje ir, paskambinus, palaukti, kol šeimininkas ateis įsileisti.

Kijevas, Maidano aikštė

Ką rekomenduočiau norintiems pasilinksminti? Barą „Black Tot“ – jokios iškabos ši vieta neturi, tiesiog nedidelę lentelę ant pastato kampo. Paskambinus šeimininkas ateina pasitikti ir palydi į rūsyje įsikūrusį barą. Beje, mėgstantiems istorijas siūlau pasiklausti ten dirbančiųjų, kodėl šis baras taip vadinasi, ir skirti bent penkiolika minučių klaidžiojimui istorijos keliais.

Mėgstantiems triukšmingą gyvą muziką puikiai tiks visai netoliese įsikūręs „Poasfaltinis pliažas“, o norintiems aštrių pojūčių – kiek tolėliau esanti „Palata“. Ramesniems, tačiau kokybiškiems pašnekesiams tinkanti vieta – „Paravoz Speak Easy“, norintiems pasinerti į klubinės kultūros jūrą – „The Bar“.

Visas įdomias vietas sunku išvardyti, todėl patarimas vienas – nebijokite eiti ten, kur, rodos, jokio baro nėra. Įdomioms vietoms Kijeve tiesiog nereikia iškabų.

Pastebėjimas – kai kuriuose „slaptuose“ baruose kainos gali būti ir dvigubai didesnės nei tose vietose, kurių iškabas aiškiai matysite eidami gatve.

Ar norėsis grįžti į Kijevą?

Čia tikrai norisi grįžti vėl ir vėl. Vakarienė dviem restorane kainuos vos dvidešimt ar mažiau eurų, o taupantys piniginės turinį, skrandį čia gali pasotinti ir vos už du-tris eurus. Kur valgyti ieškant tokių žemų kainų? Eikite į „Puzata Hata“. Tai valgyklos tipo restoranai, kurių gausu tiek miesto centre, tiek jo pašonėse. Na, o restoranus galite rinktis tiesiog pagal grožį – čia sunku atrasti Vilniaus kainoms prilygstančių patiekalų.

Kijevas

Ne taip skaičiuojantys pinigus gali pasileisti į kulinarines keliones ir kas kartą ragauti vis kitų šalių virtuvių gėrybes. Beje, pastaruoju metu Kijeve itin populiari gruzinų virtuvė bei kaljano barai, tad, jei rekomendacijos paprašysite vietinių, greičiausiai tokios ir sulauksite.

Grįžti į Kijevą tikrai verta, nes čia vos už keliasdešimt eurų galima pasileisti į kulinarinių, istorinių ir naktinio gyvenimo pramogų kupino pasaulio atradimus.

Nesnauskite, nes, ekspertų nuomone, toks, piniginei malonus, Kijevas bus nebeilgai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)