Šįkart viešnagės Varšuvoje tikslas visai nebuvo susijęs su nacionalinės virtuvės išbandymais. Atrodytų, legendiniai „pierogi“ ragauti ne kartą, o ir tie mažai kuo skiriasi nuo mūsų koldūnų, tad šįkart kultūrą pažinti ketinome kitais būdais. Bet kaip ten sakoma – geriausi dalykai įvyksta netikėtai, taip? Tą pačią banalią frazę teko pakartoti mums.
© Postcardfrom

Visai nelauktai atradome naujų dalykų, kuriais norisi pasidalinti.

Pavalgyk, jei gali

Nežinom, kaip jūs, bet mes, pamačiusios užrašą „bar mleczny” (pieno baras), net nesivarginom užeiti patikrinti, ar tai būtų tinkama vietelė pietums. Kokie nors pieno kokteiliai ir tiek žinių. Pasirodo, nieko panašaus. Tai bene tradiciškiausia lenkų pavalgymo vieta – valgykla, kurioje nacionalinius pieno produktų pagrindu gaminamus patiekalus galite nusipirkti pigiai ir dar kaip priedą gauti dozę tikro nacionalinio lenkiško išbandymo.

Tokių „pieno barų“ Varšuvoje keletas ir visų jų šaknys slypi dar nuo tų laikų, kai centralizuota komunistų valdžia sprendė, kaip kuo pigiau išmaitinti darbuotojų mases. Komunistų partijos koncepcija buvo paprasta: tiekti pigius, pieno pagrindu gaminamus patiekalus. Užėję į „pieno barą“ dabar, lygiai taip pat kaip tais laikais, išvysite nemažas eiles, pagyvenusias, kiek rūstoko veido darbuotojas, patiekalų pavadinimus ne meniu, kaip esame įpratę, o iškabintus ant sienos, neretai net užrašytus ranka. Ir niekas nesivargins jums „patarnauti“ – viską turėsite padaryti patys ir dar lenkų kalba! Nemokate? Nieko, nuo to tik smagiau.

Keliautojos atradimai Varšuvoje: nustebinę dalykai, kurių banga į mūsų šalį dar nespėjo atsiristi
© Postcardfrom

Eiga maždaug tokia:

1. Paskaitę pavadinimus (lenkų kalba!) nusprendžiate, ką skanausite. Tad geriau iš anksto pasidomėti, ką koks pavadinimas reiškia („pierogi“ – koldūnai su įvairiausiais įdarais, „nalesniki“ – lietiniai su skirtingais įdarais, „zupy“ – sriubos ar kt.);

2. Tik tuomet stojate į eilę;

3. Priėję prie kasos turite lenkiškai užsisakyti pasirinktą maistą;

4. Gaunate kvitą, galbūt du. Saugote juos;

5. Prieinate prie langelio, parodote darbuotojai kvitą. Visų pirma, jei užsisakėte, paduoda sriubą;

6. Paimate sriubą ir galite pradėti valgyti, bet akylai klausykite, kokio patiekalo pavadinimą sušuks darbuotoja, esanti už langelio – galbūt tai bus jūsų užsakyto pavadinimas;

7. Prieinate prie langelio, parodote čekį, paimate savo užsakytą patiekalą. Skanaus!
Patikėkite, tai tikra atrakcija, kurią prisiminsite ilgam. Pavalgyk, jei gali, vadinasi. Bet tikrai skaniai ir nebrangiai.

Dar viena labai svarbi detalė – šie „barai“ dažniausiai dirba tik iki 16 ar 17 val.! Šiais laikais tai skamba neįtikėtinai, tiesa?

Mes išbandėme „pieno barą“, esantį pačiame Varšuvos centre – „Bar Pod Barbakanem“ (Mostowa g. 27/29). Aplinka tikrai ne „posh“, bet vienareikšmiai verta. Pasakojama, kad būtent čia yra valgęs pats Dalai Lama!

Žinoma, sunku įsivaizduoti Lenkiją be dar vienos vietos, kur patiekiami nacionaliniai patiekalai. Tai – „Zapiecek“. O lenkiškais motyvais pasidabinusios jaunos besišypsančios padavėjos, vis nevengiančios tarti kokią nors frazę lenkiškai, neleis pamiršti, kurioje šalyje svečiuojatės. Be „pierogi“ (klasika vadinami „pierogi ruskie“ – su bulvėmis ir sūriu), rekomenduojame išbandyti sriubą „žurek“, kuri laikoma šiaurinės Lenkijos tradiciniu patiekalu. Jos pavadinimas kildinamas iš vokiečių kalbos „sauer" – rūgštus, vokiškai tai – raugintų miltų sriuba (jeigu pasirinksite tik sriubą – apie 9 zlotai, o su duona, dešrele ir kiaušiniu – 17 zlotų). Beje, čia už 16 zlotų galima ir šaltibarščių pavalgyti.

Keliautojos atradimai Varšuvoje: nustebinę dalykai, kurių banga į mūsų šalį dar nespėjo atsiristi
© Postcardfrom

Tiesa, šiose kavinėse tempai beprotiški. Klientai keičiasi kas kelias sekundes. Kiek teko matyti, visuomet susiformavusios eilės, bet patiekalų, bent mums, ilgai laukti neteko.

Keliaujame toliau – atradimas po atradimo

Vieninteliai Varšuvoje krosnyje kepti koldūnai su įvairiausiais įdarais (kiauliena, vištiena, sūriu ir špinatais, džiovintais pomidorais ir kt.) – restorane „Z Gara i Pieca“ (Szpitalna g. 4). Puiki vieta ir pavalgyti, ir, jei lauke radote laisvą staliuką, pasigrožėti barbakanu. Keptų koldūnų kaina – 25-35 zlotai.

Keliautojos atradimai Varšuvoje: nustebinę dalykai, kurių banga į mūsų šalį dar nespėjo atsiristi
© Postcardfrom

Saldūs rageliai iš pogrindžio. Na, jei patys rageliai nesužavės (miltiniai, tuščiaviduriai, šviežutėliai, karšti, aplieti karamelizuotu cukrumi ir jūsų pasirinktais pabarstukais), tai jų užsisakymo ir gaminimo procesas tikrai įsimintinas. Iš rūsio išlenda (tiksliau, pakyla laiptukais) vyrukas, priima užsakymą ir leidžiasi žemyn gaminti.

Keliautojos atradimai Varšuvoje: nustebinę dalykai, kurių banga į mūsų šalį dar nespėjo atsiristi
© Postcardfrom

Gaminimo proceso nuotrupas galite matyti – specialioje krosnelėje besičirškinančius ragelius. Eilė prie šių ragelių kaip sovietiniais laikais prie produktų! Vieno ragelio kaina – 10 zlotų, pabarstukai – 1 zlotas.

Šviežiai kepta kvietinė ar ruginė duona su rūkytu sūriu, daržovėmis, bekonu ar dešryte. Paprastas, bet išties skanus užkandis. Šioje kavinėje – parduotuvėje galima nusipirkti ir lenkiškų skanumynų, ir lenkiško vyno paragauti. Tiesa, nesitikėkite prašmatnios aplinkos – čia rasite medinius stalus, suolus ir vienkartinius indus.

Keliautojos atradimai Varšuvoje: nustebinę dalykai, kurių banga į mūsų šalį dar nespėjo atsiristi
© Postcardfrom

Ledų rojus. Na, jeigu „Bubble waffle“ jau nenustebins – beje, ši vietelė (Chmielna g. 2) – globalaus prakės ženklo dalis, kuri tikrai nenuvilia, tai kas tikrai nustebins (bent jau kol banga į mūsų šalį nespėjo atsiristi) – Thai ledai, kilę iš Azijos regiono (juos galite matyti pagrindinėje nuotraukoje). Gaminimo technologija – kažkas visiškai naujo akims, o skonis – kažkiek primenantis šaldytą jogurtą.

Keliautojos atradimai Varšuvoje: nustebinę dalykai, kurių banga į mūsų šalį dar nespėjo atsiristi
© Postcardfrom

Ledai gaminami išpilant saldaus pieno bazę ant itin šalto (-35 °C) plieno paviršiaus, panašaus į picos kepimo lentą. Tuomet metalinėmis mentelėmis viskas kapojama. Po to suformuojamas plonas stačiakampio formos gabalas, kuris gramdomas ta pačia mentele gražiai susisuka į ritinėlius. Šie atsargiai dedami į indelį ir apliejami įvairiausiais įdarais, pavyzdžiui, plakta grietine, šokolado padažu, traškiais saldainiais ar šviežiais vaisiais.

Keliautojos atradimai Varšuvoje: nustebinę dalykai, kurių banga į mūsų šalį dar nespėjo atsiristi
© Postcardfrom

Beje, ledų pasirinkimas Varšuvoje neįtikėtinas – daugybė vagonėlių, kioskelių, parduotuvių su užrašu „Lody“ ir ilgiausios eilės prie jų. Panašu, kad dėl ledų čia pamišę ir vietiniai, ir turistai.

Švieži ir sotūs pusryčiai. Nieko nėra geriau, kai atsikeli, ir už tave jau kažkas pagaminęs pusryčius, ypač, jei esi ne namuose. Vis dėlto ryte atsikėlus eiti ieškoti, kur ir ko pavalgyti, – ne visuomet pati geriausia dienos pradžia.

Keliautojos atradimai Varšuvoje: nustebinę dalykai, kurių banga į mūsų šalį dar nespėjo atsiristi
© Postcardfrom

Tad ir šįkart pasinaudojome viešbutyje tiekiamais pusryčiais. Jeigu ieškosite nebrangios vietos tiek nakvynei, tiek pusryčiams, rekomenduojame „ibis Warszawa Centrum / Hostel Warszawa Centrum Hotel“. Skani kava, lietiniai, dešrelės, omletas, bandelės, garuojantys kruasanai, pyragas, vaisiai, sultys ir kita – viskas įskaičiuota energingai dienos pradžiai.

Keliautojos atradimai Varšuvoje: nustebinę dalykai, kurių banga į mūsų šalį dar nespėjo atsiristi
© Postcardfrom

Smacznego panowie (liet. skanaus, ponai)!

Na, o dabar „Lux Express“ bilietai jau rankose – laukia 8 valandų kelionė atgal į Vilnių. Bet ji neprailgs. Rankose užrašinė, o netrukus pakviesime dar vienai daliai apie Varšuvą. Tiesa, šįkart apie kitokius, ne kulinarinius, ieškojimus ir, žinoma, atradimus.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Savaitės naujienų prenumerata

Top naujienos

Naujojo prezidento beieškant: ryškėja paprastų žmonių ir elito pasirinkimas (17)

Lietuvos gyventojai prezidento poste šiuo metu norėtų matyti tris vyrus – premjerą Saulių...

Gydytojas žino, ką pakeisti, kad laimingesni būtų tiek medikai, tiek pacientai (94)

Mano Idėja Lietuvai – padaryti taip, kad pacientai , kuriems iš tikrųjų reikia...

Reketininkams pasipriešinęs kaunietis papasakojo, kaip sulaukė keršto ir bėgo iš Lietuvos namuose vyras turėjo pinigų kambarį (158)

Kai dauguma išvykusių iš Lietuvos pradeda pasakoti savo istorijas, dažniausiai sako, kad...

Orai: į šalį užsuks žiema (4)

Pirmomis savaitės dienomis rudeniškus orus keis žiemiški: sparčiai atšals, o lietų keis...

Diatlovo perėjos incidentas: kraują stingdanti mįslinga istorija (111)

1959 metų sausį 23 metų Igoris Diatlovas aštuonių jaunų Sovietų Sąjungos žygeivių grupę...

Sutrypto „Žalgirio“ treneris pratrūko žaibais: reikėtų išvaikyti pusę komandos (18)

Labai abejotina, ar fiasko rudenį patyrusio Vilniaus „Žalgirio“ kapitono tiltelį ateinantį...

Aukso amžius baigiasi: laukia kitokių degalų kainų (186)

Kilus neramumams Saudo Arabijoje – ramybės nėra ir naftos rinkoje. Ekonomistai ir degalų...

Blogiausiai dirbančiu ministru gyventojai išrinko Verygą (249)

Negebėjimas susitvarkyti su Gedimino kalno irimu – tikrai ne vienintelė priežastis, kodėl...

Žadėjo, kad dirbs ūkyje, bet pateko į sekso vergiją: emigrantės pasakoja siaubingus dalykus (134)

Vos baigusios mokyklą jos emigravo, tikėjosi pradėti dirbti ūkyje, tačiau pateko į tikrų...

Pripažino: dėl Gedimino kalno buvo gaištamas laikas (124)

21-as mėnuo – maždaug tiek laiko praėjo nuo tada, kai Gedimino kalnas akis badančiomis...