Nors Belgradas nepasižymi etnine ar kultūrine įvairove, kalbant apie skirtingas gyventojų migrantų grupes – lyginant su kitais Europos miestais – jame egzistuoja mažumų bendruomenės (daugiausia romų ir kinų), taip pat ir išeivių iš kitų buvusios Jugoslavijos respublikų, tokių kaip Bosnija, Kroatija ir Makedonija.

Vis dėlto, kultūriniai renginiai iš viso pasaulio tampa vis labiau įprasti, ypač pavasario ir vasaros mėnesiais, iš dalies dėl vietinių menų ir kultūros organizacijų bei užsienio ambasadų/kultūrinių centrų. Jie pritraukia nemažai vietinio dėmesio ir padės stiprinti miesto, kaip kultūrinio centro, įvaizdį.
Belgradas yra energingas miestas iš naujo atrandantis savo turizmo potencialą.
Belgradą aptarnauja apie 12 km į vakarus nuo miesto esantis Belgrado Nikola Tesla oro uostas, kuris yra „Air Serbia“ – Serbijos nacionalinių oro linijų – namų bazė, vykdančių skrydžius į 40 skirtingų pasaulio vietų. Į Belgradą skraido ir kitos pagrindinės oro linijos: „Aeroflot“, „Qatar Airways“, „Turkish“, „Lufthansa“, „Austrian“, „Alitalia“ ir „Swiss“.

Kelionė iš oro uosto

Prieš du metus miesto valdžia įvedė fiksuotą mokestį už taksi paslaugas iš oro uosto į Belgradą. Taigi dabar neįmanoma būti apgautam nesąžiningų taksi vairuotojų. Yra kelios zonos, taip pat kaina priklauso nuo metų laiko. Dauguma taksi bendrovių turi kainyną keliomis kalbomis, taigi paprašykite jo. Kelionė taksi iš centro į Naująjį Belgradą kainuoja apie 1800 Serbijos dinarų (RSD) (apie 15 eurų), o į priemiesčius - apie 2000 RSD (apie 17 eurų). Žinotina, kad miesto centras yra apie 18-20 km nuo oro uosto. Taip pat nėra jokio mokesčio už bagažą, todėl jūs jokiu būdu neturite mokėti už bagažą. Galite išsikviesti taksi telefonu ar užlipę į išvykimų zoną, tiesiog įsėsti į keleivius išleidžiantį taksi. Jie džiaugsis atgaline kelione.

Autobusas Nr.72 du kartus per valandą (15 min. ir 45 min po kiekvienos valandos) važiuoja į miesto centre esantį Zeleni Venac. Perkant bilietą iš vairuotojo, jis kainuoja 170 RSD (apie 1,5 eurų). Autobuso Nr. 72 stotelė yra išvykimų aukšte. Kelionės trukmė yra apie 45 min.

Patogesnis kelionės miesto autobusu variantas yra A1 mikroautobusas, vykstantis iš oro uosto į Slavija aikštę miesto centre, stojantis Fontana (Novi Beograd) ir Centrinėje traukinių stotyje. Autobusai yra patogūs ir turi oro kondicionavimo sistemą. Bilieto kaina yra 300 RSD (apie 2,60 eurų (apie 9 litų)) ( 2013 m. liepos mėn. duomenimis), už kurį reikia mokėti įlipus į mikroautobusą. Prieš išvykstant, nepamirškite pasakyti vairuotojui savo kelionės tikslo. Tvarkaraščiai yra tik serbų arba serbų ir anglų kalbomis.

Belgradas, Serbija

Traukiniu

Centrinė traukinių stotis, nieko keisto, yra miesto centre. Iš stoties į Respublikos aikštę yra 1-2 km (stačia įkalne) – apie 15 min. pėsčiomis. Visi tarptautiniai traukiniai stoja čia, išskyrus traukinius iš Rumunijos.

Belgradas turi išplėtotą viešojo transporto tinklą, apimantį beveik visas senamiesčio vietas, Novi Beograd, Zemun ir kitas atokias vietas. Tinklas turi daugiau kaip 1 tūkst. autobusų, troleibusų ir tramvajų parką, bet kartais net ir to neužtenka ir paprastai piko valandomis viešasis transportas Belgrade yra perpildytas.

Belgradas, Serbija

Saugumas

Apskritai, Belgradas yra gana saugus miestas, bet kaip ir bet kur kitur, savo pinigus, mobiliuosius telefonus, kelionės dokumentus ir kitus vertingus asmeninius daiktus visuomet turėtumėte laikyti saugiose vietose. Žinoma, kad kišenvagiai darbuojasi viešajame transporte ir kitose vietose, kur yra daug žmonių, todėl niekada nenešiokite savo rankinės ar kuprinės ant nugaros ir būtinai nešiokitės savo piniginę priekinėse kišenėse.

Jei turite automobilį, pageidautina, kad jis turėtų signalizacijos sistemą. Paprastai yra laikomasi kelių eismo taisyklių, nors nervingi vairuotojai gali netikėtai persirikiuoti į kitą eismo juostą ar atlikti pavojingus posūkius, siekdami piko valandomis išvengti eismo spūsčių. Taksi vairuotojai yra liūdnai pagarsėję dėl savo staigių manevravimų tarp eismo juostų. Vaikščiodami pėsčiomis, įdėmiai stebėkite kelių eismo ženklus.

Taip pat stenkitės neįsivelti į konfliktus. Jei vakarojate iki vėlumos bare ar klube, visuomet yra nedidelė tikimybė, kad kas nors bandys susikivirčyti, ypač jei esate grupėje ir vienas vaikinas yra priešiškai nusiteikęs. Tai yra vietos mušeikų, trokštančių peštynių, spąstai.

Taip yra ne todėl, kad jūs esate užsienietis – tai tiesiog „gatvių įstatymas“, bet kas gali tapti taikiniu. Tiesiog ignoruokite juos ir, kad ir ką jie sakytų ar darytų, eikite šalin. Tikimybė, kad taip nutiks, yra labai maža, bet nepraraskite budrumo. Nesistenkite šaipytis iš vietinių gyventojų savo gimtąja kalba. Beveik visi bent minimaliai supranta anglų kalbą ir žino nepadorius žodžius ir keiksmažodžius.

Belgradas, Serbija

Svarbiausi kontaktai

Nelaimės atveju skambinkite 192 (policija), 193 (gaisrinė) ar 194 (greitoji medicininė pagalba). Susižeidus ar susirgus reikia važiuoti į „Clinical Center of Serbia“ Urgentni centar (Skubios pagalbos centrą), Pasterova 2. Žinokite, kad ne visose medicinos įstaigose yra darbuotojų, kurie kalba angliškai ar moka kokią nors kitą užsienio kalbą.

Belgradas, Serbija


Lankytinos vietos

Pirmasis objektas, kurį privalu pamatyti – Belgrado tvirtovė. Storos mūrinės sienos, masyvūs vartai, gynybiniai bokštai, cerkvė, laikrodžio bokštas ir dar daugybė kitų visoje tvirtovės teritorijoje aptinkamų elementų, savyje talpina šimtus prisiminimų ir jei tik galėtų prabilti, ko gero, pasakojimais apstulbintų kiekvieną besilankantį.

Norinčių panagrinėti šio statinio istorinius užkulisius, laukia karo, kankinimų muziejai. Be to, nuo tvirtovės stogo galima stebėti pribloškiančias panoramas, apimančias viso miesto horizontus. Tuo pačiu siūloma pavaikštinėti po Kalemegdan parką, įdomių faktų sužinoti vietoje įsikūrusioje observatorijoje bei planetariume.

Tiek vaikams tiek ir jų tėveliams bus ką pamatyti Belgrado zoologijos sode, galinčiame pasigirti nemažu skaičiumi egzotiškiausių gyvūnų rūšių, atkeliavusių iš pačių tolimiausių pasaulio kampelių.

Belgradas, Serbija
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)