„Boutique Travel“ kelionių agentūros įkūrėja, kelionių dizainerė redaktorė Aja pristato Italijos turizmo naujienas – nuo pilių, virtusių viešbučiais, iki prabangių maserijų, rūmų ir svaiginančių Belle Époque sugrįžimų.

„Four Seasons“ Sicilijoje

Daugiau nei šimtmetį viename garsiausių pasaulio viešbučių „San Domenico Palace“ apsistodavo iškiliausi pasaulio svečiai – nuo Oscaro Wilde’o, karaliaus Edvardo VIII iki Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn ir Sophios Loren.

Garsiausia auksinės kino eros pora Elizabeth Taylor ir Richardas Burtonas, susikukavusi „Kleopatros“ filmavimo aikštelėje, atvyko būtent tiesiai į „San Domenico Palace“ romantiško pasimatymo. Tiesa, kai po ketverių metų pora dar kartą grįžo į savo meilės lizdelį, santykiai jau buvo audringi: viešbučio svečiai girdėjo siautulingą jų kivirčą numerio terasoje. Konfliktas baigėsi tuo, kad E. Taylor gitara trenkė R. Burtonui per galvą. Greta Garbo, pasislėpusi panelės Harriet Brown slapyvardžiu, taip pat lankėsi šiame viešbutyje, tik inkognito. Kita kino žvaigždė Marlene Dietrich atvyko į „San Domenico Palace“ tikėdamasi susitikti su G. Garbo, tačiau G. Garbo nesiteikė jos priimti (kino legendos taip ir niekada nepasimatė).

Nors šios istorijos tikrai senos, negalvokite, kad rūmai gyvena praeitimi: čia prieš keletą metų buvo surengtas pasaulio galingųjų susitikimas G7. Pastato istorija įspūdinga: jis pastatytas dar 1374-aisiais ir iš pradžių tarnavo kaip Dominikonų vienuolynas. 1896 metais buvo išplėstas ir tapo viešbučiu. Per XIX amžiuje vykusią rekonstrukciją pastatas tapo itališkojo „liberty“ stiliaus rūmais (šis stilius Europoje vadinamas „Art Noveau“). „Dabar rūmai nuo šios vasaros – „Four Seasons“ tinklo dalis ir pradeda naują erą. Patarimas: jei norite gauti kambarį Taormino kino festivalio ar knygų mugės metu, pasirūpinkite iš anksto, abu renginiai vyks 2022 metų vasaros pradžioje“, - sako kelionių dizainerė Aja.

Amalfio šventė

„Borgo Santandrea“ – tai pirmas per 15 metų naujas „luxury“ klasės viešbutis vienoje gražiausių Italijos vietų – Amalfyje. Pakibęs ant uolos, 90 metrų virš jūros lygio, vienintelis su privačiu smėlėtu paplūdimiu, prieplauka, baseinu prie jūros, paplūdimio klubu ir trimis restoranais. Viešbutis yra dviejų brolių italų Orlacchio, kilusių iš Iskijos salos, aistros projektas.

„Borgo Santandrea“ įsikūrė septintojo dešimtmečio pastate, kurios rekonstrukcija truko net trejus metus. Viduržemio jūros regiono stiliaus viešbutis yra visiškai „made in Italy“: nuo itališko dizaino baldų iki vietinių meistrų rankų darbo kūrinių. Iš viešbučio kambarių atsiveria stulbinantis vaizdas į jūrą ir senovinį žvejų kaimelį Conca dei Marini. Savininkai kartu su kraštovaizdžio architektu Philipu Adiutori iš Iskijos aplink viešbutį sukūrė sodus, trykštančius Amalfio spalvomis, sodai alsuoja pakrantei būdingais augalais, čia auga alyvmedžiai, citrinos ir granatai, oras kvepia jazminais ir mirtomis.
„Borgo Santandrea“ turi puikią kaimynystę – šalia vila, priklausanti turtingiausiam planetos žmogui, prabangos prekių koncerno LVMH savininkui Bernard’ui Arnault, iš kitos pusės stovinti baltutėlė vila priklausė Sophiai Loren. Dabar joje gyvena teisininkas, kuris į darbą skraido sraigtasparniu nuo savo vilos stogo. Nė neabejoju, kad prasidėjus naujam sezonui „Borgo Santandrea“ bus geriausias Amalfio viešbutis“, – sako kelionių dizainerė Aja.


Ūkanotų Umbrijos kalvų pilis

Keli žingsniai nuo Toskanos sienos, Umbrijoje, prieš tūkstantį metų buvo pastatyta įspūdinga „Castello di Reschio“ pilis tvirtovė. Dievai žino, ką šios kalvos matė per daugelį metų, tačiau senovinė figūrėlė, rasta Reschio šlaituose, patvirtina, kad vietovė kadaise buvo valdoma etruskų.

Manoma, kad pats „Reschio“ pavadinimas kilęs iš lotyniško pavadinimo „Resculum“, reiškiančio „įtvirtinimą“, dabartinės pilies statyba prasidėjo maždaug 900 m. Paskui pilies istorijoje buvo daugybė dramų ir intrigų, ji per šimtmečius priklausė daugeliui šeimų – nuo žudiko pusbrolio iki garsios Cesi dinastijos, kurios herbas, palaimintas paties Popiežiaus, XVI amžiuje papuošė pilies įėjimą.

Šią paslaptingą viduramžių pilį prieš tris dešimtmečius įsigijo meno knygų leidėjas grafas Benediktas Bolza su grafiene dizainere. „Mano žmona Nencia ir aš „Castello di Reschio“ įsikūrėme tada, kai susituokėme, ir kartu su penkiais vaikais čia gyvenome vienuolika metų, – pasakoja grafas Bolza. – Visada svajojome jį paversti viešbučiu, tačiau tam prireikė labai daug laiko.“ Pilis, virtusi viešbučiu, ir devyni visiškai restauruoti senoviniai ūkininkų namai, tapę atokiomis prabangiomis vilomis, tiesiog skendi milžiniškoje 15 tūkst. hektarų teritorijoje su miškais apaugusiomis Umbrijos kalvomis, beveik visiškai nepaliestomis civilizacijos.

Grafui Bolzai pavyko įgyvendinti svajonę – sukurti autentiškos Italijos istorijos, kultūros ir šiuolaikinių patogumų meką, šiemet išliaupsintą garsiausiuose pasaulio architektūros, dizaino ir kelionių žurnaluose.

„Rocca Forte“ Pulijoje ir Palerme

Nors angliškai itališko stiliaus viešbučių grandinė „Rocco Forte“, kurią valdo seras Rocco Forte ir jo sesuo Olga Polizzi, viešbutį Apulijoje „Masseria Torre Maizza“ atidarė ne šiemet, jo atidarymas, nelaimei, įvyko prieš įsisiautėjant pandemijai.

Žavingoje Savelleteri di Fasano vietovėje, palei Adrijos pakrantę, senovinių alyvmedžių giraičių apsuptyje įsikūręs viešbutis yra originali XVI a. maserija – būtent taip Apulijoje vadinami senoviniai ūkininkų namai. Investavus daugiau nei šešis milijonus eurų, turtas atgavo pirmapradį grožį. Dabar „Masseria Torre Maizza“ yra 40 prabangių numerių su senovinėmis skliautuotomis lubomis viešbutis, iš kur atsiveria nuostabūs vaizdai į Apulijos kraštovaizdį. Netoli „Masseria Torre Maizza“ – ir garsusis Alberobelas, baltų kūgio namukų trulli miestas, įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą.

O šio sezono „Rocco Forte“ naujiena – viešbutis Palerme „Villa Igiea“, restauruoti istoriniai „Art Nouveau“ rūmai su vaizdu į Palermo įlanką. Po ilgai trukusios rekonstrukcijos rūmai vėl tapo spindinčiu Viduržemio jūros brangakmeniu su Belle Époque atmosfera. Šios grandinės suformuotas dizainas ir stilius sujungė praeities architektūrinę didybę su šiuolaikiniu XXI amžiaus komfortu.

„Oetker“ žengia į Italiją Kapryje

„Oetker“ pavadinimą matėte ant milijonų kepimo miltelių pakelių ir kitų virtuvės produktų. Dr. Augustas Oetkeris savo kepimo produktų kompaniją Vokietijoje įkūrė XIX amžiuje, ji išaugo iki konglomerato su 13 mlrd. eurų metinėmis pajamomis.

Pirmiausia kompanija įsigijo ikoniškąjį viešbutį „Hôtel du Cap-Eden-Roc“ Žydrojoje pakrantėje, vėliau Paryžiaus elegancijos ir prabangos simbolį „La Bristol“. „Oetker Collection“ sako kuriantys perlų vėrinį (toks ir yra tinklo logotipas), į kurį veria tik viešbučius šedevrus. Dešimties viešbučių vėrinį netrukus papuoš ir itališkasis perlas – „Hotel La Palma“ Kapryje. Tai bus pirmasis vokiečių grandinės viešbutis Italijoje, kuris duris, planuojama, atvers 2022 metų balandį. „Oetker Collection“ žada jį paversti elegantišku ir išskirtiniu 50 kambarių (vietoj 80) viešbučiu, atspindinčiu tikrąjį itališkąjį dolce vita.

Vos už kelių žingsnių nuo garsiosios „Piazzetta“ įsikūręs viešbutis turės restoraną ir barą ant stogo, paplūdimio klubą, naują baseiną, SPA centrą ir madingus butikus. Kaprį mėgo ir mėgsta visi ir nuo seniausių laikų – nuo imperatoriaus Tiberijaus iki Jackie Kennedy Onassis, nuo Mariah Carey iki dizainerio Valentino. Šis nedidelis taškelis Tirėnų jūroje traukia tūkstančius turistų, o paskutinis įspūdingesnio viešbučio atidarymas įvyko tik 2008-aisiais, kai buvo atidarytas „J. K. Place“.

„Hotel La Palma“ yra pirmasis ir seniausias Kaprio viešbutis, atidarytas dar 1822 metais. Pavadinęs jį „Locanda Pagano“ vardu, jo pirmasis savininkas notaras Giuseppe Pagano priiminėjo keliautojus savo viloje mainais už ilgus įdomius pokalbius. Dažni jo svečiai buvo menininkai, poetai, rašytojai, architektai, dailininkai ir muzikantai, visi jie dėkojo savininkui tapydami sienas, rašydami eilėraščius, dainuoti ir grodami, todėl viešbutis gavo antrąjį pavadinimą „Menininkų viešbutis“. „Oetker“ sako ir vėl atkursiantys „La Palma“ dvasią“, - viešbučio istoriją pasakoja „Boutique Travel“ kelionių dizainerė Aja.