Ekskursijos po Romą imlios laikui. Vien Vatikanui būtina skirti dieną. Bet kartais turistus gausiai lankomose vietose išvargina žmonių minios. Todėl tokiais atvejais pravartu atsitraukti į atokesnes vietoves ir pamatyti tai, į ką dauguma kelionių organizatorių neatkreipia dėmesio, rašoma pranešime spaudai.

Mažų miestelių žavesys

Šalia Italijos sostinės verta aplankyti Castelli Romani apylinkes, kurios nuo pat senovės teikė prieglobstį nuo miesto šurmulio – čia traukdavo labiau pasiturintys Romos gyventojai leisti vasarų, kai amžinajame mieste tvyro nepakeliamas karštis. Gyvenvietės susiformavo aplink buvusį vulkaninį kraterį, kur dabar tyvuliuoja du ežerai, todėl šios vietos pasižymi ir vaizdinga gamta.

Pagrindinis traukos objektas – Romos popiežiaus vasaros rezidencija, esanti Castel Gandolfo vietovėje ant Albano ežero kranto. Ilgą laiką ši rezidencija buvo neprieinama turistams, tačiau popiežius Pranciškus jos atsisakė ir atvėrė duris smalsaujantiems, kaip vasaras leisdavo buvę Bažnyčios vadovai.

Romos apylinkėse esančiuose miesteliuose galima paragauti produktų, kuriais garsėja Italija ir Lacijaus regionas: vietinės gamybos kumpio, vyno, sūrio. Kelionės dalyviams tereikia patiems sutarti, kuriame iš lankomų vietovių jie tokios degustacijos norėtų.

Italija

Ypač savo vynuogynais garsėja Frascati miestelis, gaminantis to paties pavadinimo baltąjį vyną. Miesteliui taip pat būdingas neįprastos išvaizdos skanėstas – la Pupazza Frascatana. Tai vien tik iš miltų ir medaus iškeptas sausainis, suformuotas į moters su trimis krūtimis pavidalą.

Vyno gaminimo tradicijomis pasižymi ir Marino gyvenvietė, kurioje dar vyksta ir vynuogių festivalis. Tuo tarpu Ariccia vietovėje itin patiks mėsos mėgėjams. Čia daromas nepaprastas kiaulienos gaminys ariccia porchetta, pagamintas su druska, pipirais, česnaku ir rozmarinu.

Gamtos mėgėjus sužavės Nemi gyvenvietė ant vaizdingo vulkaninio ežero kranto. Nemi ežeras nuo pat romėnų laikų pramintas Speculum Dianae – Dianos veidrodžiu. Čia vykdavo apeigos, turėjusios pagerinti moterų vaisingumą: kūdikio besilaukiančios moterys maudydavosi šiame ežere. Buvo tikima, kad tai užtikrins, jog vaikas gims sveikas.

Be to, Nemi miestelis garsėja savo braškėmis, auginamomis dirvožemyje prie vulkaninio ežero. Kiekvienos vasaros pradžioje nuo pat 1922 metų čia vyksta braškių šventės.

Italija

Sukūrė maršrutą

Kiekvienas iš Castelli Romani miestelių yra unikalus ir turi savybių, žavinčių keliautojus. Dėl to kelionių organizatorius „Kelionių laikas“ siūlo aplankyti ne vien tik Romą, bet ir jos apylinkes. Ši bendrovė sukūrė maršrutą, kuris leidžia pamatyti tai, kas labiausiai būdinga Italijai – mažųjų miestelių žavesį ir jų gyventojų svetingumą.

„Tuose miesteliuose pamatoma tradicinė Italija – šalis, kur niekas niekur neskuba, mažose kavinėse gurkšnoja kavą, sveikinasi su keliauninkais. Pastebėjome, kad iš pradžių mūsų turistai nekantrauja, skuba, bet vėliau ir patys atsipalaiduoja ir ima grožėtis tuo, ką mato, ir mėgautis gamta“, – pasakojo kelionių organizatoriaus vadovė Ilona Jozėnienė.

Italija

Moteris siūlo pamatyti aštuonis Castelli Romani miestelius, įsikūrusius į pietryčius nuo Romos. Ekskursijos į juos vyksta ištisus metus, tačiau kelionių organizatorius nerekomenduoja ten vykti liepą bei rugpjūtį, nes tuomet Italijoje būna labai karšta, todėl kelionės labiau išvargina, nei suteikia malonumo.

Todėl keliauti į amžinąjį miestą bei jo apylinkes labai palanku rudenį bei kalėdiniu laikotarpiu. „Tokiu metu turistų srautai mažesni, oras – gaivesnis“, – teigė I. Jozėnienė. Jos vadovaujama kelionių agentūra jau pradėjo rinkti grupes žmonių, norinčių pažinti šias vietas prieš šventiniu laikotarpiu.

Italija

Galima keliauti ir patiems

Norintiems keliauti suteikiama pasirinkimo laisvė: susipažinti su Roma padedant kelionių vadovui, kuris gerai žino, ką verta aplankyti ir pamatyti, arba savarankiškai pagal sudarytą maršrutą.

„Nenorime būti žmonėms įkyrūs, todėl siūlome žmonėms keliauti taip, kaip jiems priimtina“, – teigia I. Jozėnienė.

Vyresnio amžiaus žmonės dažniausiai renkasi pažintinę kelionę su vadovu iš Lietuvos. Jis lydi visą grupę, todėl žmonės nejaučia diskomforto ar baimės, kad nepavyks ko nors rasti ar kur nors pavėluos. Keliautojai, kurie Romą pasiekia savarankiškai (dažniausiai tai – jaunesni žmonės), patys savarankiškai apžiūri miestelius ir susiplanuoja, kada grįš į autobusą.

Italija

Pažintinės kelionės su vadovu trunka penkias dienas, keliaujantys savarankiškai kelionės trukmę pasirinks patys. Abiem atvejais organizatorius siūlo pamatyti ne vien tik amžinąjį miestą, bet ir skirti dieną susipažinimui su jo apylinkėmis.

„Romoje yra tiek daug įdomių lankytinų objektų, kad per vieną kelionę neįmanoma jų visų aprėpti. Jau vien Vatikanui reikia mažiausiai dienos. Užtat kelionę į užmiestį noriai renkasi tie žmonės, kurie į Romą atvyksta ne pirmą kartą ir nori pamatyti ką nors daugiau“, – kalbėjo I. Jozėnienė.

Ji užsiminė, kad tokios kelionės idėja kilo bendradarbiaujant su Italijos kelionių organizatoriais, kai vieno iš susitikimų metu aplankė vaizdingas Romos apylinkes. „O jei mums patiems jos labai patiko, kodėl to nepasiūlius ir kitiems, keliaujantiems į šį miestą?“ – svarstė I. Jozėnienė.

Italija
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)