Viaredžo karnavalas

Viaredžo mieste Toskanos regione vykstantis karnavalas labai mėgstamas tiek italų, tiek užsieniečių – kasmet į jį susirenka apie 100 tūkstančių žmonių. Viduržemio jūros pakrantės kurorte karnavalas pradėtas rengti prieš beveik pusantro šimto metų. Tuomet keli keli turtingi Viareggio gyventojai nusprendė persirengti spalvingais kostiumais ir miesto gatvėse protestuoti prieš itin aukštus mokesčius.

Tačiau kostiumais viskas nesibaigė – jaunuoliai surengė milžinišką eiseną, kurioje dalyvavo šimtai miestiečių ir specialiai pagamintos važiuojančios platformos, ant kurių pūpsojo figūros, atspindėjusios anų dienų aktualijas. Taip gimė iki mūsų dienų išlikusi karnavalo tradicija – šmaikščiai, sarkastiškai, groteskiškai kalbėti apie nūdienos aktualijas. Šiais laikais milžiniškos, 3–4 auštų namo dydžio, skulptūros ant važiuojančių platformų gaminamos iš senų laikraščių, dėžučių ir dėžių, molio gipso ir nendrių. Kartais jos tokios didelės, kad ant jų šoka 50–100 šokėjų.

Karnavalas vyksta visą mėnesį sekmadieniais 2019 m. vasario 9 d. – kovo 5 d.

Mamojados karnavalas

Giliai Sardinijoje yra nedidelis miestelis, vadinamas Mamojada. Jame kasmet rengiamas turbūt pats keisčiausias ir mistiškiausias Italijos karnavalas, kurio pagrindiniai personažai – „mamuthones“ ir „issohadores“ kostiumais apsitaisę vietiniai. Pirmieji – sulinkę nuo ant nugaros nešamų metalinių varpų svorio, veidus prisidengę juodomis medinėmis kaukėmis, apsirengę juodais kailiniais. Miestelio gatvėmis jie juda lėtai, kas kelis žingsnius papurtydami pečius taip, kad suskambėtų ant nugaros nešami varpai. Antrieji – pasidabinę baltomis kaukėmis ir raudonais marškiniais. Eidami paskui „mamuthones“ jie švaistosi rimbais.

„Mamuthones“ ir „issohadores“ tradicijos kilusios iš senų laikų ir susijusios su pagoniškais tikėjimais. Pavyzdžiui, manoma, kad varpų skleidžiamas triukšmas turėtų atbaidyti blogį ir lemti derlingus metus. Teigiama, kad panašių kostiumų galima rasti ir kitose Europos šalyse. Na o pačiame Mamojados miestelyje galima apsilankyti „Viduržemio jūros regiono kaukių muziejuje“ ir pamatyti dar daugiau įdomių eksponatų.

Karnavalinė eisena ir kiti renginiai vyksta vasario 8–17 d.

Venecijos karnavalas

Žymiausias Italijos ir vienas žymiausių pasaulyje karnavalų, kuriame dalyvauja neįtikėtinai puošniomis kaukėmis pasipuošę vietiniai, aktoriai ir net svečiai iš užsienio. Jie vaikštinėja Venecijos gatvėmis, Šv. Morko aikštėje, palei kanalus ir krantinėse, noriai pozuoja fotografams ir turistams. Atmosfera tikrai nepakartojama! Be to, karnavalo metu vyskta daug kitų renginių – koncertai, spektakliai, išskirtinės vakarienės ir uždari kaukių baliai.

Pamatyti Venecijos karnavalą bent kartą gyvenime tikrai verta, tačiau apsilankymas jame yra tikras iššūkis – savaitgaliais žmonių būna tiek daug, kad eilėse tenka laukti ne tik norint pasinaudoti vandens taksi ar iš žemyninės dalies atvykti į salą, bet net ir prie tiltų. Pasitaiko, kad pėsčiųjų eismą reguliuoja pareigūnai.

Karnavalas vyksta 2019 m. vasario 16d. – kovo 5 d.

IIvrėjos karnavalas

Pjemonto regione esančiame Ivrėjos mieste vyksta karnavalas, labiausiai garsėjantis „Apelsinų mūšiu“, kurio metu mūšis vyksta tiesiogine šio žodžio prasme. Veiksmas vyksta Ivrėjos aikštėse, o apelsinai mūšiui atkeliauja iš Sicilijos salos (jų prireikia apie 500 tonų). Sunku patikėti, bet tokiu būdu prisimenama kažkada vykusi kova tarp paprastų žmonių ir juos engusio tirono. Tautą atstovauja ant žemės esantys mūšio dalyviai, o tironą ir jo kariauną – vežimuose esantys dalyviai. Žiūrovams patariama laikytis saugaus atstumo.

Prieš mūšį galima pasigrožėti iškilminga istorinių personažų eisena Ivrėjos gatvėmis. Prieš karnavalą galima sudalyvauti maistui dedikuotuose tradiciniuose renginiuose, pavyzdžiui, „Fagiolata“. Jo metu įvairiose miesto vietose verdama savotiška pupų košė (iš čia ir pavadinimas „fagiolata“) – iš viso 7 tonos pupelių 6 valandas verda milžiniškose cisternose kartu su kiaulės oda, kaulais, riebalais ir svogūnais.

Ivrėjos karnavalas vyksta 2019 m. kovo 2–5 d.

Ačirealės karnavalas

Sicilijoje bene kiekvienas miestas ir didesnis kaimas švenčia karnavalą, tačiau gražiausiu salos karnavalu tituluojamas Ačirealės karnavalas. Renginys šiek tiek primena Viaredžą, tik ant platformų sukonstruotos figūros čia išdabintos tūkstančiais lempučių, apšviečiančių jas saulei nusileidus. Manoma, kad pirmą kartą karnavalas Ačirealės mieste buvo surengtas dar 1594 metais.

Karnavalas garsus ir tuo, kad jame pasirodo žirgų traukiami vežimai, miniplatformos, liliputai, gėlėmis dekoruotos skulptūros, persirengėliai ir tradicinėmis sicilietiškomis kaukėmis pasipuošę italai, praėjusio amžiaus 6-ojo dešimtmečio karnavalų atributika ir kt. taip pat vyksta koncertai ir daugybė su maistu susijusių renginių.

Ačirealės karnavalas vyksta 2019 m. vasario 17 d. – kovo 5 d.