Turbūt pamenate, kad Bosnija ir Hercegovina nėra etniškai vienalytė. Ji yra padalinta ir susidaro iš Bosnijos Serbų Respublikos ir musulmonų bei kroatų federacijos. Yra ir dar vienas autonominis vienetas – Brčko apygarda, bet ji labai maža ir didesnių problemų valstybės funkcionalumui nekelia.

Problemas kelia Bosnijos Serbų Respublika, kuri užima beveik pusę visos Bosnijos ir Hercegovinos valstybės teritorijos. Joje vis grėsmingiau įsigali separatizmo nuotaikos ir net yra siekiama atgaivinti Bosnijos serbų karines pajėgas. Priminsiu, kad tai yra ta pati armija, kuri yra kaltinama bosnių genocidu vykdytu per Bosnijos karą. Taip pat siekiama priimti įstatymus, kurie leistų ignoruoti centrinę Bosnijos ir Hercegovinos valdžią ir būtų tiesus kelias į valstybės skilimą. Manoma, kad jei šios pajėgos bus realiai atkurtos, visas regionas taps ypatingai nestabiliu. Ekspertai sako, kad jei Bosnijos serbai, remiami Serbijos nebus sutramdyti, naujas karinis konfliktas Europoje gali būti labai realus, o čia įsiplieskęs konfliktas palies visą civilizuotą Europą, nes jis nebus regioninis kaip Ukrainoje, o išplis daugelyje valstybių.

Regiono nestabilumą kursto ir Rusija, nes negi ji gali ko nors nekurstyti? Rusai jau ne kartą grasino Bosnijai pasekmėmis, jei ši valstybė bus priimta į NATO. Rusai smarkiai įsiuto kai neseniai, Deitono sutarties (po Bosnijos karo, tarptautinėms organizacijoms tarpininkaujant sudaryta taikos sutartis, nusakanti, kad Bosnija turi būti vieninga valstybė) laikymąsi prižiūrintys ES pareigūnai sustabdė Bosnijos serbų norimą priimti įstatymą, turėjusį jiems leisti perimti valstybinį turtą, taip dar labiau susilpninant centrinę valdžią. Rusai pradėjo rėkti ir grasinti pasekmėmis, tačiau šis žingsnis buvo būtinas norint suvaldyti vis labiau bujojantį Bosnijos serbų separatizmą.

Bosnijos ir Hercegovinos sostinė Sarajevas yra apskritai unikalus dalykas mūsų pasaulyje – tiek savo istorija, tiek dabartine padėtimi. Didžioji jo dalis yra administruojama Bosnijos ir Hercegovinos federacijos, tačiau mažesnioji, arba Rytų Sarajevas priklauso Serbų Respublikai. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją