Kipras – bene griežčiausias karantino sąlygas turėjusi šalis

Šiuo metu kipriečiai džiaugiasi, kad jau savaitę neužfiksuojami nauji vietiniai koronaviruso atvejai. Visi atvejai – tik atvežtiniai, ir tai tik vienas ar du per dieną, rašoma pranešime žiniasklaidai. Šis puikus rezultatas Kipre buvo pasiektas įvedus ypač griežtas karantino sąlygas. Kipras į iškilusį pavojų reagavo nedelsiant – skrydžiai iš karto buvo nutraukti.

Beveik tris mėnesius galiojo ypač griežtos karantino sąlygos – vietiniai pasakojo, kad visi privalėjo būti namuose, o jeigu reikėjo išeiti iš namų – privalėjo parašyti SMS žinutę, kur eina ir kokiu reikalu. Išeiti galėjo tik vieną kartą per dieną ir tik į vieną objektą. Jie negalėjo, pavyzdžiui, eiti į banką ir parduotuvę vienu metu. Be to, vakarais galiojo ir komendanto valanda. Tad net ir per pačius karščius kipriečiai sėdėjo namie, nes bijojo ne tik susirgti, bet ir gauti baudas. Policija tikrino turimus leidimus, o išėjus į lauką be leidimų, grėsė ypač didelės baudos.

„Lietuvos karantino sąlygos, palyginus su kiprietiškomis, buvo ypač lengvos“, – sakė U.Armalis, tarptautinio kelionių agentūrų tinklo Superkeliones.lt įkūrėjas.

Skrendant į Kiprą testo reikia ar ne?

Reikalavimas atlikti koronaviruso testą galiojo tiems keliautojams, kurie į Kiprą planavo vykti iki birželio 20 dienos.

„Mano skrydis buvo birželio 15 d, tad teko atlikti koronaviruso testą. Tiesa, pradinė informacija apie šį testą buvo šiek tiek prieštaringa: iš pradžių teigta, kad jį bus galima pasidaryti ir Kipre, vėliau patikslinta, kad testas vietoje daromas tik Kipro gyventojams. Tad nenuostabu, kad oro uoste atsirado keliautojų, kurie testo neturėjo, tad jų, kaip ir dainininkės Vilijos, kelionė į Kiprą pasibaigė Vilniaus oro uoste“, – pasakojo U. Armalis.

Pasak jo, jau nusileidus Kipre iš lėktuvo pirmiausia išleisti tik tie, kurie turėjo testo rezultatus, o likusieji išvesti atskirai, nes jų laukė tiek testas, tiek saviizoliacija. Na, o jau testuotų keleivių oro uoste laukė temperatūros patikrinimas, iš anksto užpildytų deklaracijų patikra ir privaloma pasienio kontrolė.
Pasak kelionių organizatoriaus, susidarė įspūdis, jog šalyje daroma viskas, kas virusas nepakliūtų į Kiprą.

Ypatingas saugumas – tiek taksi, tiek viešajame transporte

„Iš oro uosto į viešbutį vežęs taksistas George’as visos keliones metu dėvėjo kaukę. Sako, kad ankščiau reikalavimai buvo griežtesni – jeigu dabar jis gali vežti 6 žmones, tai ankščiau galėjo vežti tik 3. Be to, buvo privaloma mašinos dezinfekcija. Jis pats, nors ir netiki šiuo virusu, taisyklių laikosi ir laukia sugrįžtančių turistų. Sako, ankščiau tokiu metu nespėdavo suktis, dabar užsakymų beveik nėra”, – pokalbio su taksistu detalėmis pasidalino kelionių ekspertas.

Anot jo, Kipre šiuo metu kaukes dėvi ir viešųjų autobusų vairuotojai – čia reikalavimai dar griežtesni. Pavyzdžiui, kuprinių negalima neštis į saloną, vairuotojai dėvi ne tik kaukes bet ir pirštines, stengiamasi vengti kontakto su keleiviais – bilietus keleiviai turi pasiimti patys, tarp keleivių reikalaujama laikytis atstumo, o visos kelionės metu keleiviai privalo dėvėti kaukes.

Griežtai prižiūrimi ir nuomojami automobiliai: po grąžinimo jie dezinfekuojami. Tai daroma ir prieš atiduodant juos klientams.

„Taigi, visas transportas Kipre yra saugus, o tuo pačiu saugiai gali jaustis ir turistai, keliaujantys po šią salą“, – savo nuomone pasidalino U.Armalis.

Viešbučiai persitvarko ir laukia turistų

Saugumo reikalavimai keliami ir viešbučiams – daroma viskas, kad svečiai jaustųsi saugiai. Viskas prasideda jau registruojantis į viešbutį – į viešbučius užsiregistruoti bus galima telefonu. Tiesa, bus ir išimčių.

„Mes suprantame, kad ne visi turistai galės registruotis telefonu, todėl palikome ir įprastą registraciją vietoje. Tačiau registracijos į viešbutį metu bus stengiamasi išvengti kontaktų su klientais – tam pagamintos stiklinės užtvaros, registracijos metu bus ribojamas kontaktas su svečiais. Keisis ir maitinimas – svečiams maistą į lėkštes dės viešbučio darbuotojai, kurie privalės dėvėti kaukes ir pirštines, bus padidinti atstumai tarp stalų. Na, o jei jau viešbutis bus pilnas – maitinimas bus organizuojamas pamainomis“, – sakė viešbučio „Nestor“ vykdantysis direktorius Andreas.

Pasak jo, šį sezoną viešbučiuose nematysite popierinių meniu – jau baigiamas įdiegti elektroninis meniu, tad visus valgius bus galima užsisakyti telefonu. Beje, turėtų nuliūsti kovotojai prieš plastikinę pakuotę – kad ir kaip būtų gaila, vėl grįžtama prie vienkartinių indų. Šiandien prioritetas yra žmonių saugumas.

Kas bus pliažuose?

Didžioji dalis Kipro pliažų yra valstybiniai, tačiau net ir čia galioja griežta tvarka, kuri garantuoja saugų poilsį. Larnakos pliažo prižiūrėtojas Matheos sakė, kad tarp saulės skėčių privalo būti ne mažesnis nei 4 metrų atstumas, o tarp gretimų gultų – 2 metrai. Tad jis ir jo komanda kiekvieną rytą ir vakarą tikrina atstumus tarp gultų ir skėčių. Be to, gultai ryte ir vakare dezinfekuojami; dezinfekcija privaloma ir poilsiautojui nuėjus nuo gulto.

Tiesa, poilsiautojams gultais leidžiama naudotis tik, jei jie atsineša savo rankšluosčius. Matheo minėjo, kad poilsiautojai klausia, kodėl gultai po dezinfekcijos nesmirdi chemija, ir čia iš karto parodo savo sandėliuką, sakydamas, kad skėčių ir gultų dezinfekcijai parinkti specialūs bekvapiai dezinfekantai. „Juk nenorėsite ilsėtis uostydami vaistus, kad ir kaip tai būtų saugu“, – pabrėžė pliažo prižiūrėtojas.

Kavinėse ir restoranuose – mažiau lankytojų

Tiek poilsiautojai, tiek ir vietiniai gyventojai ypač pamėgę vietines kavines ir barus. Kiekvienas kiprietis jaučia pareigą į kavinę užsukti iš ryto prieš darbą ir vakare po darbo. Šio malonumo karantino metu teko atsisakyti, tačiau po karantino šis įprotis vėl grįžo. Tiesa, su šiokiais tokiais apribojimais – nors kavinių ir restoranų lankytojams nereikia dėvėti kaukių, tačiau darbuotojai jas privalo dėvėti – taip pasakojo kavinės, esančios Lefkara miestelyje, savininkas Haris. Ribojamas ir lankytojų skaičius – kiekvienai maitinimo įstaigai liepta sumažinti stalų skaičių ir nurodyta, kiek vienu metu patalpoje gali būti lankytojų.

Nors situacija nėra lengva, kavinės savininko veide nedingsta šypsena – jie gamina puikų tradicinį kiprietišką maistą, tad tiki, kad klientai tikrai sugrįš. O dabar svarbiausia daryti viską, kad lankytojai jaustųsi saugiai.

Tiesa, šiek tiek turėtų nusivilti klubinėtojai – klubų veikla uždarose patalpose vis dar uždrausta, tad klubai šiuo metu veikia tik lauke ir kartu ribojamas klubų lankytojų skaičius.

Griežta kontrolė ar baimė prarasti darbą?

„Visos kelionės po Kiprą metu kirbėjo mintis, kas verčia kipriečius laikytis visų reikalavimų“, - sako Udrius Armalis. Baro, kuris įsikūręs prie vieno įžymiausio Kipro pliažo, „Nissia“ savininkas Džordžas pasakojo, kad jis kasdien, bene tris kartus per dieną, sulaukia kontroliuojančių institucijų vizito – tiek policijos, tiek higienos, tiek ir turizmo atstovų. Tad nori nenori privalo laikytis visų instrukcijų: tikrinti tiek žmonių skaičių, tiek prašyti laikytis atstumų, tiek reikalauti iš darbuotojų nešioti kaukes ar gumines pirštines.

Tačiau didžiausia bausmė, kuri verčia laikytis visų reikalavimų, yra ne piniginės baudos, o baimė prarasti darbą. Taip pasakojo lietuvė Lina, kuri Kipre turizmo versle dirba jau 8 metus. Viena iš didžiausių bausmių už saugumo reikalavimų nesilaikymą yra įstaigos uždarymas dviem mėnesiams. O užsidaryti dviem mėnesiams per patį turizmo sezoną – tai darbo ir pajamų netektis ilgam, todėl tikrai niekas nenori rizikuoti ir laikosi visų griežtų saugumo reikalavimų.

„Po kelionės į Kiprą turiu pripažinti, kad daroma viskas, kad tiek vietiniai gyventojai, tiek ir turistai jaustųsi saugiai ir nesirgtų, tad šią salą galiu drąsiai rekomenduoti kaip saugią poilsiui“, - sakė U.Armalis. Pasak jo, kelionių kainos tikrai turės keistis, tačiau kokios jos bus – tai jau kito straipsnio tema.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)