Mladečo urvas

Tunelių ir urvų labirintas po Tržesino kalva, į šiaurės vakarus nuo Olomouco, buvo apgyvendintas nuo seniausių laikų. Ten rasti įrankiai bei žmonių ir gyvūnų kaulai yra 35 000 metų senumo. Mladečo urvas su daugybe stalaktitų ir stalagmitų yra speleologų ir archeologų rojus. Gražiausia urvo dalis yra „Gamtos šventykla“ ir „Mergelės urvas“. Verta aplankyti parodą su priešistorinių žmonių figūromis, vaizduojančiomis jų senovinius ritualus.

* Apsilankymai nuo sausio iki kovo tik darbo dienomis 10:00 ir 13:00 val. Gruodžio mėn. urvas uždarytas.

Bozkovo dolomito urvai

„Piratų koridorius“, įspūdingai apšviestas „Pragaras“, „Plėšiko urvas“ bei įdomių pavidalų ir spalvų karstinio reljefo formos – „Baltoji pelė“ ir „Meduolių namelis“. Visu tuo pasigrožėti galėsite ilgiausiuose Čekijos dolomito urvuose, netoli Bozkovo, 40 km nuo Libereco. 350 metrų ilgio, fiziškai nelengvas maršrutas veda į patį urvo dugną, prie didžiausio požeminio ežero Čekijoje. Krištolo skaidrumo, žalio ežero vandens temperatūra tik 8°C.

* Apsilankymai nuo gruodžio iki kovo tik darbo dienomis nuo nuo 9:00 iki 15:00 val.

Moravijos Karstas

Moravijos Karstas yra didžiausia karstinė plynaukštė Vidurio Europoje. Populiariausias turistinis objektas – garsioji Macochos bedugnė, kurios gylis siekia 138 metrus, apie kurią pasakojama daugybę mitų ir legendų.

Turistai, apsilankę Moravijos Karsto Punkvos urvuose, gali leistis į puskilometrio kelionę valtimi palei Punkvos upę. Iš valties matosi smaragdo spalvos ežerai ir Masariko urvas su įspūdingomis stalaktitų dekoracijomis. Urvuose vandens temperatūra svyruoja nuo keturių iki septynių laipsnių, o oras yra nedaug šiltesnis. Maršrutas veda vingiuotu labirintu palei Punkvos upę, kuri vietomis yra keturiasdešimt metrų gylio.

* Apsilankymai nuo gruodžio iki kovo, kiekvieną dieną, išskyrus pirmadienius, nuo 8:40 iki 14:00 val.

Vypusteko urvas

Vypusteko urvas yra unikali požeminių tunelių sistema, suformuota vandens prieš daugelį šimtmečių. Urvo būklei didelę įtaką padarė fosfatų kasyba, ir tiek Čekoslovakijos, tiek Vokietijos armijų veikla XX a. 1960-aisiais viename iš koridorių buvo įrengta atominė slėptuvė ir slapta vadavietė. Apžvalginis maršrutas supažindina lankytojus su stebinančia urvo istorija.

* Apsilankymai nuo gruodžio iki kovo kiekvieną dieną, išskyrus pirmadienius, 10:00, 12:00 ir 14:00 val.

Javoržičo urvai

Javoržičo (Javoříčské) urvų (35 km nuo Olomouco) požeminė sistema tai koridorių ir bedugnių kompleksas, suformuotas devono eros kalcito uolienose prie Špraneko upelio. Dauguma urvų buvo atrasta dar 1938 m. Viršutiniai aukštai buvo palaipsniui tyrinėjami, daugiausia 1950 m. Iki šiol ištirta daugiau nei 3,5 km koridorių, iš kurių 788 metrai yra prieinami turistams. Urvus gražiai puošia stalaktitai ir stalagmitai, įspūdingiausi iš jų yra „Milžinų salėje“. Be stalaktitų ir stalagmitų, kurie pasiekia stebinančius dydžius, čia yra ir heliktitų – karstinio reljefo formų, kurios auga prieš gravitacijos jėgas, pavyzdžiui, „Užuolaida“, kurios ilgis viršija 2 metrus.

* Apsilankymai nuo sausio iki kovo darbo dienomis 10:00 ir 13:00 val. Gruodžio mėn. urvas uždarytas.

Daugiau informacijos ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)