Labas rojau!

…lėktuvo ratai palietė nusileidimo tako dangą. Dar kelios minutės ir įkvepiu įkaitusį orą. Po 4 laipsnių šilumos Lietuvoje 31 laipsnį siekianti kaitra pasiekia mano plaučius. Tolumoje, įkaitusiame ore, mirguliuoja baltas oro uosto pastatas, kuris tarsi vartai į naują, tik internete matytą pasaulį. Norėjosi kuo greičiau žengti per tuos vartus ir atsiduoti atostogų nuotaikoms. Labas rojau! Karštos kiprietiškos atostogos prasideda!

Pafosas ( Paphos) – kelių šimtmečių istorija po atviru dangumi

Pafosas – nuostabi vieta su nuostabia gamta ir žmonėmis. Daug kas girdėjo apie šį miestą, prie kurio krantų Viduržemio jūros bangose gimė meilės ir grožio deivė Afroditė. Pafose puikiai dera praeitis ir dabartis, istoriją ir modernumas, šiuolaikiniai pastatai ir senovinės architektūros paminklai. Visa kartu sudaro puikų, išskirtinį, kerintį Kipro salos vėrinį. Tai puiki vieta ramų poilsį prie šiltos smaragdinės jūros suderinti su kultūriniu pažinimu.

Karalių kapai

Karalių kapus pirmu numeriu įtraukiau į mano planuojamų Kipre aplankyti vietų sąrašą.
Vos tik įžengus pro vartus, ant pačio jūros kranto atsiveria įspūdingi didesnių ir mažesnių karalių kapaviečių vaizdai. Jau po kelių žingsnių suprantu kas taip pakerėjo UNESCO pasaulinio paveldo atstovus. Skirtingai nuo Egipto karalių kapaviečių šios primena didelius 200-300 graikų-romėnų laikotarpio namus su vidiniu kiemu, apjuostu kolonomis, šuliniu ir 4-8 kambariais laidojimui bei rakandams. Tik įėjimas į šiuos pastatus ne pro vartus – teks leistis siaurais, uolose kirstais laiptais į apačią kokius 3-4m, kartais ir daugiau. Tai laiptai ne į mirtį, o į išskirtinį, nuo pašaliečiu paslėptą gyvenimą.

Atostogos Kipre

Pilis. Krantinė. Amfiteatras. Dionizo namas

Didžioji dalis miesto yra muziejus po dangumi. Už kiekvieno gatvės posūkio laukia dar vienas senovę menantis objektas. Ypač turistų mėgiamas yra uostas ir krantinė – čia “gyvena" žvejų laiveliai ir baltosios pramogų jachtos. Krantinė tiesiai nuveda į senąją XIII amžiaus pilį. Lietuvio akimis ji atrodo visai neįspūdingai, tačiau nuo jos stogo atsiveria puiki senojo ir naujojo pasaulio sankirtos panorama. Visą akiratį užpildo nesibaigiantis miestas.

Pasidairius nuo pilies stogo po uosto panoramą, sekanti stotelė – šalia esantis archeologinis muziejus. Besidomintiems graikų-romėnų, ankstyvosios krikščionybės
architektūra ši vieta turėtų palikti didelį įspūdį. Neliks nepastebėti Vyno dievo Dionizo namai, statyti 3 m.e.a. su puikiai išsilaikiusiomis mozaikomis. Ir amfiteatras, kuriame ir dabar dar vyksta pasirodymai ir jaučiama romėnų dvasia. Ir Šv. Solomonijos bei Šv.Lambriano katakombos bei 40 kolonų ( Sarante Kolones) pilies griuvėsiai. Taip, kai kam gali atrodyti, kad likę nedaug, bet tai kas išliko iki mūsų dienų tikrai verta dėmesio. Tai lyg pasivaikščiojimas po Antikos istorijos vadovėlio puslapius.

Koralų įlanka (Coral Bay)

Koks gi poilsis be balto smėlio pliažo ir smaragdinės jūros? Netoli Pafoso miesto yra viena gražiausių įlankų – Koralų įlanka. Tai maža pasagos formos įlanka su auksinio smėlio paplūdimiu, tinkamu įvairiausio amžiaus poilsiautojams. Šis pliažas puiki vieta pailsėti, pasimėgauti saule ir nuostabiai viliojančiomis maudynėmis.

Adonio maudyklos

Adonio maudyklos dar viena „aplankyti privaloma vieta“ svečiuojantis Pafose. Sunku atsispirti legendų, padavimų ir internete matytų nuotraukų vilionėms. Atsiliepimų girdėjau įvairių nuo „super, tobula“ iki „neverta“. Kiek žmonių, tiek nuomonių. Geriausia pamatyti patiems. Tik įpusėjus kelią suprantu kodėl iki maudyklų neveža autobusai. Siauras asfaltuotas kelias kalnuose pereina į pirma šiek tiek cementuotą kelią, o po to į tikrą kalnų taką, pilną linksmų posūkių, pakilimų ir nusileidimų. Važiuoti verta, tai puikus tarpeklis tarp kalnų, kuriame jūsų lauks du kriokliai viliojantys savo šniokštimu ir krištoliniu vandeniu.

Atostogos Kipre

Troodo kalnai

Dar saulei nepatekėjus susiruošėme į Troodo kalnus. Kalnai stūkso vakarinėje Kipro dalyje ir keliautojus traukia vaizdingomis gyvenvietėmis, vienuolynais ir išskirtine gamta. Žymiausia viršūnė yra Olimpas. Tai ne tas Olimpas iš padavimų ir legendų. Tai viena iš Olimpo vardą turinčių viršūnių. Kalnuose lankytojams siūlomos 6 skirtingų ilgių ir sudėtingumo trasos.

Mes pasirinkome vidutinio sudėtingumo 7 km Artemio vardu pavadintą trasą. Atsiveriantys vaizdai nuo 1850 m. aukščio atperka miego trūkumą ir aukščio baimę. Gamta kalnuose irgi ypatinga. Dažno akį patraukia “gamtos išdaigos” tarsi patvirtindamos, kad geriausias menininkas yra Gamta. Kelyje sutinkamos pušys ir kedrai stebina formomis ir gebėjimu skleisti gyvenimą. Ištisas netikėtumų parkas po atviru dangumi.

Kipre, aš grįžtu!

7 dienos rojuje prabėgo kaip vienas įkvėpimas. Kipras pavergė mano širdį ir pasėjo mintį, kad tai pirmas, bet ne vienintelis mano kartas šioje saloje. Kipras mane vilioja sugrįžti į dar neatrastas pakrantes, kalnų vienuolynus, nerūpestingumu viliojantį gyvenimo ritmą bei susitikti su jau draugais tapusiais vietiniais gyventojais.

Atostogos Kipre
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)