Banali, bet labai teisinga frazė, tad šįkart be didesnių išvedžiojimų priminsiu: vienas geriausių būdų pažinti šalies kultūrą – yra...? Būtent – per jos virtuvę.
© Postcardfrom

Išbandėme ir dalinamės įdomiausiais įspūdžiais iš Kipro. Šalies, kurioje susipina graikų, turkų, anglų, armėnų, libaniečių, italų ir prancūzų skoniai bei aromatai.

Kas per velnias ta mezė?

„Nuvažiuoti į Kiprą ir neparagauti „mezė“? Tai, galima sakyti, nebuvote Kipre.“ Tokią informaciją išgirdome dar prieš kelionę – postringavo ten jau buvę, o ir interneto platybėse tiek pagyrų šiam patiekalui (tiksliau, mažų delikatesų rinkiniui), kad vien tik pagalvojus apie jį jau seilė tįso. Ir žinote, ką? Dabar jau iš savo patirties galime drąsiai perfrazuoti šiuos postringavimus: „Nuvažiuoti į Kiprą ir neparagauti „mezė“? Taip, geriau jau neparagauti, jei norite pataupyti“. Gi girdėjote... Skūpas moka du kartus? Taip, taip, moka ir dar kaip moka... taip nutiko ir mums.

Visų pirma, pamatėme kainą ir tokią svarbią detalytę – mokama ne už porciją, o už žmogų! Sakome, jūs mums atneškit vienam žmogui skirtą mezė ir mes tiesiog pasidalinsime per pusę... Ne, ne, išgirdome, taip nedarome... Žinoma, visi tik siūlo, sako jų mezė skaniausias, šviežiausias ir visoks koks -iausias. Bet ne, mes gi ne kvailos… Turime rasti vietą, kur mums leis pasidalinti vienu mezė (mums gi svarbiausia tik paragauti!!!).

Vualia! Vietą radome. „Prichadite devčionki, ja vam odnu mezė delaju“ („Ateikite mergaitės, aš jums vieną mezę pagaminsiu“, aut.past.) – išgirdome labai jau malonios moteriškės kvietimą. Restoranėlis, tiesa, neišvaizdus, kainos mažesnės nei kitur. Bet mums gi svarbiausia paragauti (kad ne gėda grįžti būtų).

Na, ir ką gi, paragavom. Užsakėme ir iškilmingai laukėme, kol pradės nešti tuos mažuosius delikatesus. Visai taip, kaip ir girdėjome: pirmiausiai atnešamos kelių rūšių Kipre augančios šviežios alyvuogės, krepšelis šviežios šiltutės vietinės duonos, šviežių salotų dubuo, padažai, kurie ragaujami su ką tik ant stalo padėta duona, netrukus atsiranda raudoname vyne marinuotų aštuonkojų... Įsivaizdavot? Mes irgi.

O dabar realybė: atkeliauja kelios alyvuogės, padžiūvusi duonytė, pašalusi žuvelė, keli žiedeliai kalmarų, dar kažkas sunkiai apibūdinamo... Aišku, ne viskas taip blogai, kaip gali nuskambėti, bet visgi visai ne tai, ko tikėjomės (ir pamatėme meniu nuotraukoje).

Tad pamoka aiški: jei jau norite paragauti patiekalo, kuriuo, kaip kipriečiai sako, reikia neskubant mėgautis, visgi geriau jau nepagailėkite kiek didesnės investicijos ir nueikite į gerą restoraną (kuo arčiau jūros). Mes pasimokėme. Ir štai, ko su didžiausiu pasimėgavimu priragavome kitą dieną:

Besiruošiantiems į Kiprą: patiekalai, kuriuos būtina išbandyti
© Postcardfrom

Patiekalas, kuris nustebino

Musaka (moussaka) – graikiškas patiekalas, neatsiejamas nuo Kipro. Tiems, kas mėgsta baklažanus, daug sūrio ir faršo – skonis tikrai turėtų patikti.

Besiruošiantiems į Kiprą: patiekalai, kuriuos būtina išbandyti
© Postcardfrom


Ir, žinoma, bulvytės šalia – be jų, panašu, kipriečiai neįsivaizduoja jokio patiekalo.

Kai greitasis maistas tampa dar dieviškesnis

Souvlaki – kiaulienos (ar kitos mėsos) kebabas – vienas populiariausių „greitojo maisto“ variantų Kipre. Paprasta, sotu ir tikrai patiks mėsos mėgėjams!

Besiruošiantiems į Kiprą: patiekalai, kuriuos būtina išbandyti
© Postcardfrom

Žinoma, tai tik keletas pavyzdžių. Tradicinių patiekalų atrasite kur kas daugiau! Loukanika, kleftiko ir visa kita. Žuvis ir mėsa su šviežiomis daržovėmis bei traškia balta duonyte čia išties populiarūs.

Na, ir keletas produktų, kuriuos būtinai paragaukite arba parsivežkite:

Labai dažnai meniu galima rasti halloumi sūrį. Tai ožkos pieno sūris, kuris ypač skanus keptas grilyje.
Iš saldumynų: „Lukum“ migdolų sirupe, „Baklava“ – sluoksniuota tešla mirkyta sirupe, su riešutais, chalva, „sudzukos“ – migdolų riešutai vynuogių sirupe, nuostabi namų uogienė pagaminta iš žalių graikinių riešutų ir medus.

Iš Kipro yra kilęs ir seniausias pasaulio vynas „Commandaria“. Bet labai jau saldus!

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Pribloškiančios istorijos: kas iš tiesų vyksta oligarchų medžiotojų mokymuose (54)

Politiko Aleksejaus Navalno tyrimo apie galimas bendras vicepremjero Sergejaus Prichodkos ir...

Suomijoje miško įsigiję lietuviai: mažėja darbo jėgos (11)

Lietuviško kapitalo įmonė „Skogran“ privatizavimo konkurse įsigijo trijų valstybinių...

Sinoptikė: atrodys šalčiau, nei rodo termometrai (15)

Savaitgalį ir kitą savaitę orai bus šalti, o kai kuriomis dienomis dėl vėjo sukeliamos...

Žiaurios nuotraukos paslaptis: budelio Dušanskio atvaizdas ir baisi brolio išdavystė perspėjimas – vaizdas gali šokiruoti (544)

Prieš jūsų akis pokario laikų žiauri nuotrauka. Joje matome NKVDistus ir nušautą į kaktą...

Visą gyvenimą kankinusi paslaptis: viskas prasidėjo nuo radinio tėvų miegamajame (16)

Robinui buvo trylika, kai sužinojo, kad yra įvaikintas. Dar vėliau išsiaiškino, kad buvo paliktas...

Kai kurie dalykai Baltarusijoje – neįtikėtinai pigūs (44)

Nemažai alkoholį vartojančių vyrų ir moterų, daug kur rūkoma, palyginti nebrangu, o skoniai...

Tėvai net neįsivaizduoja, kuo gali baigtis jų atostogos su vaikais: gresia baudos (372)

Kada noriu, tada ir atostogauju – su tokiu tėvų požiūriu susiduriantys mokytojai patenka į...

Paskutiniame Jazzu ir Leono Somovo koncerte Vilniuje – staigmena žinomam draugui, ašaros ir dovana merginos paliktam vaikinui (54)

Žvarbų šeštadienio vakarą „Siemens“ arenoje tūkstančiai Justės Arlauskaitės - Jazzu ir...

Ronaldo dublis paklojo pamatus „Real“ pergalei, lyderė „Barca“ nepasigailėjo „Girona“ ekipos Suarezo „hat-trickas“ (4)

Ispanijos „La Liga“ 25-ame ture Madrido „Real“ namuose 4:0 (1:0) sutriuškino „Alaves“...

Neištikimybės priežastys gali būti daug sudėtingesnės, nei jums atrodo (36)

Ne visada tai yra problemų santykiuose požymis. Visus, kurie susidūrė su neištikimybe, pirmiausia...