Banali, bet labai teisinga frazė, tad šįkart be didesnių išvedžiojimų priminsiu: vienas geriausių būdų pažinti šalies kultūrą – yra...? Būtent – per jos virtuvę.
© Postcardfrom

Išbandėme ir dalinamės įdomiausiais įspūdžiais iš Kipro. Šalies, kurioje susipina graikų, turkų, anglų, armėnų, libaniečių, italų ir prancūzų skoniai bei aromatai.

Kas per velnias ta mezė?

„Nuvažiuoti į Kiprą ir neparagauti „mezė“? Tai, galima sakyti, nebuvote Kipre.“ Tokią informaciją išgirdome dar prieš kelionę – postringavo ten jau buvę, o ir interneto platybėse tiek pagyrų šiam patiekalui (tiksliau, mažų delikatesų rinkiniui), kad vien tik pagalvojus apie jį jau seilė tįso. Ir žinote, ką? Dabar jau iš savo patirties galime drąsiai perfrazuoti šiuos postringavimus: „Nuvažiuoti į Kiprą ir neparagauti „mezė“? Taip, geriau jau neparagauti, jei norite pataupyti“. Gi girdėjote... Skūpas moka du kartus? Taip, taip, moka ir dar kaip moka... taip nutiko ir mums.

Visų pirma, pamatėme kainą ir tokią svarbią detalytę – mokama ne už porciją, o už žmogų! Sakome, jūs mums atneškit vienam žmogui skirtą mezė ir mes tiesiog pasidalinsime per pusę... Ne, ne, išgirdome, taip nedarome... Žinoma, visi tik siūlo, sako jų mezė skaniausias, šviežiausias ir visoks koks -iausias. Bet ne, mes gi ne kvailos… Turime rasti vietą, kur mums leis pasidalinti vienu mezė (mums gi svarbiausia tik paragauti!!!).

Vualia! Vietą radome. „Prichadite devčionki, ja vam odnu mezė delaju“ („Ateikite mergaitės, aš jums vieną mezę pagaminsiu“, aut.past.) – išgirdome labai jau malonios moteriškės kvietimą. Restoranėlis, tiesa, neišvaizdus, kainos mažesnės nei kitur. Bet mums gi svarbiausia paragauti (kad ne gėda grįžti būtų).

Na, ir ką gi, paragavom. Užsakėme ir iškilmingai laukėme, kol pradės nešti tuos mažuosius delikatesus. Visai taip, kaip ir girdėjome: pirmiausiai atnešamos kelių rūšių Kipre augančios šviežios alyvuogės, krepšelis šviežios šiltutės vietinės duonos, šviežių salotų dubuo, padažai, kurie ragaujami su ką tik ant stalo padėta duona, netrukus atsiranda raudoname vyne marinuotų aštuonkojų... Įsivaizdavot? Mes irgi.

O dabar realybė: atkeliauja kelios alyvuogės, padžiūvusi duonytė, pašalusi žuvelė, keli žiedeliai kalmarų, dar kažkas sunkiai apibūdinamo... Aišku, ne viskas taip blogai, kaip gali nuskambėti, bet visgi visai ne tai, ko tikėjomės (ir pamatėme meniu nuotraukoje).

Tad pamoka aiški: jei jau norite paragauti patiekalo, kuriuo, kaip kipriečiai sako, reikia neskubant mėgautis, visgi geriau jau nepagailėkite kiek didesnės investicijos ir nueikite į gerą restoraną (kuo arčiau jūros). Mes pasimokėme. Ir štai, ko su didžiausiu pasimėgavimu priragavome kitą dieną:

Besiruošiantiems į Kiprą: patiekalai, kuriuos būtina išbandyti
© Postcardfrom

Patiekalas, kuris nustebino

Musaka (moussaka) – graikiškas patiekalas, neatsiejamas nuo Kipro. Tiems, kas mėgsta baklažanus, daug sūrio ir faršo – skonis tikrai turėtų patikti.

Besiruošiantiems į Kiprą: patiekalai, kuriuos būtina išbandyti
© Postcardfrom


Ir, žinoma, bulvytės šalia – be jų, panašu, kipriečiai neįsivaizduoja jokio patiekalo.

Kai greitasis maistas tampa dar dieviškesnis

Souvlaki – kiaulienos (ar kitos mėsos) kebabas – vienas populiariausių „greitojo maisto“ variantų Kipre. Paprasta, sotu ir tikrai patiks mėsos mėgėjams!

Besiruošiantiems į Kiprą: patiekalai, kuriuos būtina išbandyti
© Postcardfrom

Žinoma, tai tik keletas pavyzdžių. Tradicinių patiekalų atrasite kur kas daugiau! Loukanika, kleftiko ir visa kita. Žuvis ir mėsa su šviežiomis daržovėmis bei traškia balta duonyte čia išties populiarūs.

Na, ir keletas produktų, kuriuos būtinai paragaukite arba parsivežkite:

Labai dažnai meniu galima rasti halloumi sūrį. Tai ožkos pieno sūris, kuris ypač skanus keptas grilyje.
Iš saldumynų: „Lukum“ migdolų sirupe, „Baklava“ – sluoksniuota tešla mirkyta sirupe, su riešutais, chalva, „sudzukos“ – migdolų riešutai vynuogių sirupe, nuostabi namų uogienė pagaminta iš žalių graikinių riešutų ir medus.

Iš Kipro yra kilęs ir seniausias pasaulio vynas „Commandaria“. Bet labai jau saldus!

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Kaip „Žalgirio“ sirgaliams neprapulti Belgrade: išsamus miesto gidas (3)

Jau šiandien, gegužės 18 dieną, daugybė krepšinio gerbėjų išvyko į Serbijos sostinę...

Lietuviai sukūrė kvapą gniaužiantį vaizdo filmuką: pasijusite tarsi kitoje planetoje (51)

Neseniai keliautojai Mantas Bertulis ir Vytautas Mikaitis grįžo iš Islandijos, šalies, kurios...

Graikijos Peloponesas – „viskas įskaičiuota“ gerbėjams, kurie ištroškę ramybės (13)

Vienus poilsiautojus ši Graikijos dalis vilioja šilta jūra – joje galima maudytis net vasarį....

Kelionių vadovės patarimai keliaujantiems į Barseloną: muziejai brangūs, bet kava pigesnė nei Vilniuje (29)

Barselona – vienas gražiausių ir lankomiausių miestų pasaulyje, apipintas legendomis ir...

Aplankė populiarų Bulgarijos kurortą: supratau, kas ten traukia lietuvius (51)

Lietuvos statistikos departamento duomenimis praėjusiais metais Bulgariją kaip kelionių kryptį...

Top naujienos

Kunigėlis: stebuklai sporto srityje įmanomi – „Žalgiris“ padarė tai, kas Kremliui tikrai nepatiks netiki, kad Šaras treniruos CSKA (212)

Kaip prieš 19 metų Miunchene, taip ir šį sekmadienį Belgrade finišavusį Eurolygos finalo...

Venckienės sūnus nesustoja: amerikiečiams pasakoja, kaip Lietuvoje blogai (380)

Neringos Venckienės sūnus Karolis Venckus intensyviai siekia atkreipti JAV spaudos ir visuomenės...

Pasikeitusi tvarka sukėlė chaosą: 3 tūkst. pensininkų ir 2 tūkst. vaikų negavo išmokų (33)

Pasikeitus gyvenamosios vietos deklaravimo tvarkai išmokų mokėjimas sustabdytas maždaug 3...

Tardymo izoliatoriuje – kraupi ir paslaptinga Rusijos Elono Musko mirtis: kas nutiko iš tiesų? (11)

Rusijos tyrimų komiteto spaudos tarnyba pranešė, kad verslininkas Valerijus Pšeničnas, vasario 5...

Ieškantiems įdomių maršrutų Lietuvoje: kodėl verta vykti į Panevėžį? (6)

Atšilę saulėti orai masina išsiveržti iš už keturių sienų. Palanga vilioja jūra, Nida –...

Nuomonė: kodėl aš niekada nepirkau ir nepirksiu „OnePlus“ telefonų? (17)

Kinijos startuolis ir „flagmanų žudikų“ kūrėjas „OnePlus“ prieš mažiau nei 24 valandas...

Vilniaus širdyje duris atvėrė „Pacų“ viešbutis, prieš kurio prabangą nublanksta kiti (43)

Šiandien Vilniuje duris atveria penkių žvaigždučių „Pacų” viešbutis , įsikūręs didikų...

Atskleidė, ką pasakė princas Harry, išvydęs savo nuotakos vestuvinę suknelę (14)

Sasekso hercogienės Meghan vestuvinę suknelę kūrusi dizainerė Clare Waight Keller žiniasklaidai...

„Real“ – dešimtame danguje: žvilgsniai į Kijevą, pagarba Kaunui ir linkėjimai Mačiuliui specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (31)

Madrido „Real“ krepšininkai užgaišo ketveriais metais ilgiau nei futbolininkai, kol...

Su Simu Jasaičiu poruojama Arūnė atskleidė, už ką jai Oksana Pikul neva siūlė pinigų (40)

Lietuvoje ir toliau netyla Jasaičių šeimos skandalas. Su Simu Jasaičiu poruojama panevėžietė...