Kai man sako: „Neturiu pinigų, bet noriu keliauti“, aš tam žmogui atsakau: „Keliauk į Kijevą, Ukrainos sostinę“. Ten gerai ir pigu. Buvau penkis kartus ir tuo įsitikinau. Praėjusį savaitgalį specialiai nuvykau patikrinti pačių naujausių vietų.



Aš jums nesumeluosiu, vos tik lietuvių pripildytas lėktuvas nusileido Tarptautiniame Borispolio oro uoste, socialiniuose tinkluose gavau tiek daug užklausų, kur šiame mieste valgyti ir linksmintis, kad net patikrinau, ar dar nėra kokio nors specialiai mūsų tautiečiams sukurto rekomendacijų puslapio. Deja, tokio neradau. Todėl ir privalėjau sudaryti štai šį sąrašą, kurį, esu tikras, naudos visi keliaujantys į Kijevą skaniai pavalgyti ir... nėra čia ko slėpti – pasitūsinti.

Šiuo metu tiesioginius reisus iš Lietuvos į Kijevą siūlo trys skrydžių kompanijos. Skraidyti pirmyn ir atgal galima kiekvieną dieną. Šį kryptis pasidarė populiari kaip Londonas. Tik į Anglijos sostinę daug kas skrenda dirbti, ar aplankyti emigravusių draugų, o štai į Kijevą – kiek kitoks kontingentas. Tiesą sakant, man labai patiko lėktuve sutikti žmonės. Tai daugiausiai jaunos šeimos, porelės ir draugų kompanijos.

Visi vedini vieno tikslo – gerai ir pigiai praleisti porą dienų. Tiek ir užtenka, bent šaltuoju metų sezonu. Savaitės būti net ir nesiūlyčiau, gali prailgti. O ir daug valgyti tiek dienų nebūtų sveika. 

Aha... Buvimą Kijeve sieju su dideliu maisto kiekio suvartojimu. Čia kaip tos žiemos šventės. Visi žinome, jeigu nuvyksime pas mamą, ar pas močiutę – tiek primaitins, kad bus sunku paeiti. Taip ir su Ukrainos sostine. Restoranai ten duoda skaniai ir daug.

Daugelyje pasaulio vietų, kai reikia iš oro uosto nusigauti iki miesto centro į taksi pusę net nesidairau. Žinau, kad, pavyzdžiui, Paryžiuje, važiuojant iš Šarlio de Golio oro uosto kainuotų apie 50 eurų, o Londone iš Stanstedo oro uosto dar brangiau, apie 80 svarų. Nesąmonė. Todėl visada renkuosi traukinius ir autobusus. 



Bet Kijeve aš savo draugams draudžiu naudoti viešąjį transportą ir sakau: „Pabūkime ponais, bent šitame mieste“. Nes čia mes sau galime tai leisti, skirtingai nei vakarų Europoje. Iš oro uosto iki centro kelionė „Uberiu“ jums kainuos 7-8 eurus, tikrai ne daugiau. Nesileiskite suviliojami taksi vairuotojų, kurie prieina prie visų atvykusių turistų ir siūlo savo paslaugas. Jie jums siūlo kelionę už maždaug 20 eurų. Kartais derasi, bet sumažina sumą daugiausiai iki 15 eurų ir dar vaidina labai nepatenkintus. Apskritai, taksistai Kijeve dažnai linkę apgaudinėti, didinti tarifus ir kitaip nesąžiningai elgtis, todėl, jeigu naudositės jų paslaugomis – susitarkite dėl kelionės kainos iš anksto.

Galiu dar palyginti. Kelionė miesto centre iš taško A į tašką B su „Uberiu“ beveik visais atvejais kainuoja nuo 1,5 Eur. iki 2,5 Eur. O štai panašus atstumas važiuojant su taksi, dvigubai ir net trigubai brangiau. Pirma vairuotojų pasiūlyta kaina visada būdavo vietinių pinigų suma, lygi maždaug 10 Eur. Po trumpų derybų jie numesdavo penkiasdešimt procentų, ir prašydavo 5 Eur, bet jau labai susiraukę ir burbėdami, kad iš tokio važiavimo nieko neuždirbs.

Tiesa, privalau paminėti, kad taksi automobiliai daugeliu atvejų šiek tiek naujesni ir labiau prižiūrėti. Tai yra faktas. Išsikvietus „Uberį“ pas jus gali atvažiuoti net ir senutėlis „Moskvičius“ arba „Lada“. Man taip ir nutiko, bet pažiūrėjau į tai, kaip į linksmą nuotykį. Tarsi trumpas sugrįžimas į Kubą, kurioje tokių mašinų daug.

Yra tam tikros vietos, kur „Uberio“ lengvai neišsikviesi, todėl tekdavo rinktis taksi paslaugas. Važiuojant dviem, trims ar keturiems viename automobilyje ir išlaidais pasidalinus – šios kelionės tikrai nenuskausmins jūsų piniginės. Jeigu į Kijevą atvykote be poros – tada geriau rinktis viešąjį transportą. Pavyzdžiui, važiavimas metro kainuoja tik 25 euro centus. Beje, juo pavažiuoti, bent vieną kartą rekomenduoju visiems. Bilietus kasoje parduoda tik atsiskaitant grynais. Bet apie Kijevo metro parašysiu atskirą straipsnį.

Manęs dažnai klausia: kur apsistoti Kijeve? Teko gyventi tiek nuomotame bute, tiek viešbučiuose. Abu variantai puikūs – pigiau bus, jeigu imsite apartamentus ar butą, kiek brangiau, jeigu viešbutį. Bet vėl gi taisyklė ta pati: šiame mieste už tikrai padorią sumą galite išsinuomoti labai gerą, prabangų viešbutį. Tad siūlau tuo pasinaudoti. Pavyzdžiui, už 60-80 eurų vienai nakčiai galite gauti solidų kambarį, penkiomis žvaigždutėmis įvertintame viešbutyje.

Jeigu keliaujate minėdami kokią nors progą – tikrai rinkitės šį variantą. O jeigu jūsų draugų kompanija tiesiog nori gerai pašėlti ir išleisti kuo mažiau – galima rasti gražių ir tvarkingų butų, už 20 eurų nakčiai. Kainos nurodytos dviem žmonėms.

Galima pasirinkti ir visiškai ekonominį variantą. Drąsiai sakau, kad vienai parai, labai protingai viską renkantis, Kijeve galima išgyventi vos už 15 eurų. Pagal „Booking.com“ – pigiausias hostelis nakčiai kainuoja tik 3 Eur („Rock'n'roll Comfort City Hostel“), o dvivietis kambarys viešbutyje – 11 Eur („Kozatsky on Antonova“).

O dabar, ponios ir ponai, paruoškite savo skrandžius kulinariniam turizmui. Kijevas yra tam sutvertas miestas.

Pradėsiu nuo pačios pigiausios vietos, kurią rekomenduoju aplankyti visiems – tiek ponams, tiek studentams. Nes tai yra legenda. Beje, ji tiks ir tiems, kurie bandys mieste išgyventi už 15 eurų per parą.

Kijevo „Peripichka“ – tai tradicinės, tarp vietinių be galo populiarios, bandelės su dešrele. Tešla – kaip spurgų, dešrelė – sultinga ir gardi. Neretai prie šio kioskelio driekiasi eilės, tad nenustebkite, jei teks šiek tiek palaukti. Vis dėlto moterytės prie langelio sukasi greit, tad net jei eilė ilgiausia, pakentėkite, neužtruks amžinybės. Rekomenduojama „peripichkas“ valgyti būtent prie kioskelio adresu 3, Bohdana Khmel'nyts'koho St, 3, Kyiv.

Lietuvių išbandytos vietos Kijeve

Sakoma, kad čia gaminamų bandelių receptas nesikeitė nuo 1981 metų, kai tik buvo atidarytas ši vieta. Viskas, ką gausite – bandelė maišelyje su keliomis servetėlėmis, o ir valgyti teks gatvėje. Bet nesijaudinkite, būsite ne vienas – visada bus daugiau žmonių pakampėmis kertančių šiuos žymiuosius Kijevo „hotdogus“. Privalau paminėti, kad 2011 metais šią vietą gyrė Kijeve lankęsis mano dievukas, a.a. Antony Bourdainas.

Vienos „peripichkos“ kaina – 47 euro centai. Kioskas atidarytas nuo 9 iki 21 val. Sekmadieniais nuo 11val.

Nenorintiems išleisti daug – dar vienas tobulas pasirinkimas. „Korchma taras bulba“ – tikras ukrainietiškas restoranas, kuriame galite nebrangiai paragauti skanaus naminio ukrainietiško maisto. Šią vietą man prieš porą metų rekomendavo žurnalistė Daiva Žeimytė ir aš jai amžinai už tai dėkingas.
Šį restoraną lietuviškai pavadinčiau seklyčia. Tokia liaudiška atmosfera. Padavėjos ant galvos dėvi gėlių vainikus, apsirengusios tradiciniais drabužiais. Stalai, restorano sienos išpuoštos ukrainietiškais ornamentais ir atributais. 



Lietuvių išbandytos vietos Kijeve

Visus restoranu svečius administratorė pirmiausiai siunčia pas labai smagų dėdę-rūbininką. Jis nuimdamas jūsų paltą – pasako komplimentų, papokštauja ukrainietiškai. Pats juokiasi taip garsiai, kad ir jo nesuprantantys turistai ima kvatoti. Išeinant iš restorano šis dėdė, arba jus aptarnavusi padavėja, būtinai pavaišins vietiniu gėrimu su užkanda ir pakvies užsukti dar.

Šis restoranas pasiruošęs priimti svečius iš daugybės šalių – man, kaip ir kitiems lietuviams, visada pasiūlomas meniu lietuvių kalba. Iš viso yra mažiausiai 34 kalbomis, tokiems meniu skirta atskira spintelė. Visi meniu pažymėti vėliavomis, tad jeigu nesiūlys, patys ieškokite mūsų trispalvės.
Pirmasis „Korchma taras bulba“ restoranas buvo atidarytas Maskvoje 1999 metais, dar jis veikia – Niujorke, Soho rajone. Įsivaizduojate, koks populiarumas?

Šiek tiek restorano kainų: mažas bokalas firminio alaus – 1,2 Eur, barščiai su jautiena – 1.7 Eur, marinuota silkė su svogūnais ir duona – 2,5 Eur, už 30g raudonųjų ikrų teks pakloti kiek virš 5 Eur, na, o firminis Kijevo kotletas – 5,35 Eur.

„Korchma taras bulba“ adresas: Pushkinska St., 2-4/7, Kyiv.

Tobulą vietą pusryčiams Ukrainoje atradau lankydamasis Odesoje. Vietinis man pasakė, kad geriausia pusryčius valgyti restoranuose „Kompot“ (kompotas – liet.), kurie veikia visoje šalyje. Čia įdomi aplinka, skanus maistas ir nedidelės kainos. O svarbiausia – pusryčius siūlo visą dieną, nuo 8 ryto iki 23 vakaro.

Lietuvių išbandytos vietos Kijeve

Pirmasis „Kompot“ Kijeve duris atvėrė 2015 gruodį. Pagrindinė šio tinklo idėja – suderinti prancūzišką įmantrumą su Odesos svetingumu. Gimusiems sovietiniais laikais čia gali sukilti prisiminimai – daug detalių, net kai kurie indai būtent iš tų laikų. Be to, meniu siūlomi ne tik pusryčiai, bet ir „sovietinės“ virtuvės valgiai (jie taip vadina kotletus su grikių koše, dešreles, blynelius su ikrais ir t.t.).



Ir, žinoma, pats svarbiausias šių restoranų išskirtinumas – 5 rūšių kompotas (litras 2,8 Eur, bet galima užsisakyti tik stiklinę). Ant kiekvieno stalo stovi po stiklainį. Jeigu norite galite nusipirkti išsinešimui. Kaip man aiškino „Kompot“ padavėja, žmonėms iš vakarų Europos – stiklainis su spalvotu gėrimu – viena didžiausių įdomybių, kurios jie nėra ragavę. Sėdi ir „googlina“, kas tai per daiktas.

Šiek tiek meniu pasiūlymų ir kainų: varškėčiai, prie kurių atneša stiklainį uogienės ir stiklainį grietinės – dėkitės jų kiek norite – 2,5 Eur., omletas su vietiniu ožkos sūriu – 3,1 Eur, su omletas šonine – 2,7 Eur, kruasanas su kumpiu, vištiena ar kiaušiniu – 3,6 Eur. 

Už 2,1 Eur, galima paragauti ir vadinamų „mokyklinių pusryčių“ – sumuštinių su dešra. Galima rinktis – rūkytos ar „daktariškos“ norite. Į pusryčių patiekalų kainą įskaičiuota karšta kakava arba arbata.


Pusryčių restoranų tinklas „Kompot“, Kijeve 3 restoranai: V. Vasylkivska St, 57/3, Kyiv; Poshtova Sq, 3b, Kyiv; ir prekybos centre „Ocean Plaza“.

Per pastarąjį penkmetį Kijeve ėmė rastis vis daugiau „slaptų“ restoranų ir barų. Tokių, kuriuos surasti gali, tik jeigu kažkas rekomendavo ir pasakė tikslų kelią iki jų. Vienas pirmųjų ir įdomiausių „Ostannya Barykada: the three revolutions“ („Paskutinė barikada: trys revoliucijos“ – liet.) paslėptas prekybos centre „The Globus“ Maidano aikštėje.

Lietuvių išbandytos vietos Kijeve

Užeinate į prekybos centrą, susirandate liftą, spaudžiate 2 aukštą. Užeinate į suvenyrų ir visokių Ukrainos simbolių parduotuvėlę. Prieinate prie pardavėjos ir sakote jai slaptažodį: BORITESYA E POBORYTE (nenustok kautis ir nugalėsi bet ką – liet.). Tai – klasikinė ukrainiečių rašytojo Taraso Ševčenkos frazė. Išgirdusi ją, pardavėja paspaudžia mygtuką – pasikelia prekystalis ir jus pakviečiami užeiti į vidų. Tada ji praveria sieną – slaptą įėjimą.

Patenkate į rūbinę, ten paliekate savo viršutinius drabužius, bet tai dar ne viskas. Laukia antras iššūkis – rankų sieną. Reikės surasti ranką, kurią paspaudus (imituojant pasisveikinimą) atsivers praėjimas į restoraną. Ir štai pagaliau – jūs viduje, skanaus. 



„Ostannya Barykada: the three revolutions“ vienas iš nedaugelio Kijevo barų itin susijęs su politika. Jo pavadinimas ir interjeras skirti paminėti tris Ukrainos revoliucijas: 1990-tųjų, 2004-tųjų „Oranžinę revoliuciją“ ir 2014 metų vasario revoliuciją. Restoranas spalvingas, puoštas vintažiniais baldais ir visai šaliai svarbiomis detalėmis. Restorane patiekiamas daugiausia ukrainietiškas maistas ir vynas, o kokteiliams naudojami vietiniai ukrainietiški ingredientai.

Tiesa, norint pavakarieniauti čia, rekomenduojama rezervuoti staliuką – restoranas labai populiarus. Mažiau žmonių būna darbo dienomis, ryte.

Ši vieta įdomi savo istorija ir visų tuo slaptumu, tačiau maistas nėra pats skaniausias mieste. Barščiai čia kainuos apie 2 eurus, salotos – 3 eurus, o Kijevo kotletas – 4 eurus. Čia siūloma paragauti tradicinės horilkos su krienais. 



„Ostannya Barykada: the three revolutions“ adresas: Maidan Nezalezhnosti, 1, Kyiv.

Kitas brangesnis, bet būtinas aplankyti restoranas, pačiu romantiškiausiu pavadinimu „Zhizn Zamechatelnykh Lyudey“, lietuviškai verčiamas „Nuostabių žmonių gyvenimas“. Šią vietą rekomenduoju šeštadienio vakarienei, arba vėlyviems sekmadienio pusryčiams (brunch).
Vakarienės patiekalų kainos svyruoja nuo 4 iki 8 Eur, vėlyvų pusryčių patiekalai nuo 2 iki 8 Eur, Įmantrūs alkoholiniai kokteiliai kainuoja apie 5-6 eurus.

Lietuvių išbandytos vietos Kijeve

Restoranas veikia ilgiau nei daugelis kitų, be to maistą tiekia iki vidurnakčio, o užsidaro apie pirmą.
Dideli vitrininiai langai, pro kuriuos galima stebėti praeivius gatvėje, daug augalų, stilingi interjero akcentai, išskirtinis meniu ir tatuiruoti, hipsteriškai apsirengę padavėjai – tikras „instagramerių“ rojus.

Jeigu viską, kur einate mėgstate rodyti socialiniuose tinkluose – ši vieta skirta jums. Restorano sieną puošia 200 pasaulio literatūros kolekcijos tomų, surikiuotų pagal spalvą, restorano pavadinimas šviečia neonine žydra, o maisto pateikimas atrodo tiesiog specialiai pritaikytas „Instagramui“. O foninė muzika tokia, kurią norisi įsirašyti į savo „Spotify“ kolekciją.

Lietuvių išbandytos vietos Kijeve

Be to, labai smagus atsitiktinumas. „Zhizn Zamechatelnykh Lyudey“ dirba lietuviškai šiek tiek mokantis padavėjas. Vaikinas studijavo Vilniaus universitete, ir neseniai grįžo atgal į Kijevą. Kiekvieną klientą čia sutinka kaip seną draugą. Vietas būtina rezervuoti iš anksto.

„Zhizn Zamechatelnykh Lyudey“ adresas: Velyka Vasylkivska St, 36, Kyiv

Kitas į „Zhizn Zamechatelnykh Lyudey“ labai panašus restoranas, priklausantis tam pačiam savininkui vadinasi „Liubymyj dyadya“ („Mylimas dėdė“ – liet.). Tai tarsi viešnagė pas senai matytą, visai neblogai prasigyvenusį dėdę. Vos žengsite pro duris administratorė jums pasakys: „Kur taip ilgai buvote, dėdė jūsų pasiilgo“. Šiuo metų laiku – visas restoranas yra kaip Kalėdų senelio būstinė – daug šventinių papuošimų, ištaiginga eglutė. Labai jauki aplinka. Vienoje iš restorano salių stovi pianinas, prie kurio gali prisėsti visi mokantys groti. Kartais ten vyksta tikrai neblogi koncertai.



Vakarienė dviem čia kainuos apie 20 eurų, jeigu užsisakysite kokteilių – kaina paaugs iki 30-40 Eur, žiūrint kiek įsismarkausite. Nėra pigiausia vieta mieste, bet labai jauki. Įdomi paslaptėlė: ne visus patiekalus jie skelbia savo meniu. Būtinai reikia paklausti padavėjos, ar neturi kažko specialaus.

Lietuvių išbandytos vietos Kijeve

Ji jums atsakys: „o taip, savo mylimiausiam sūnėnui ar dukterėčiai, paruošiau kai ką specialaus“. Dažnai tai būna ypatingi barščiai. Sąžiningai sakau: skanesnių niekur nevalgiau. Juos patiekia su didele lėkšte ypatingos naminės duonos. O prie jos duoda padažų ir pjaustytų lašinių. Įprastai lašinių nemėgstu, bet šiame restorane suvalgau net juos.

Nežinau kas ten nutinka, bet iš „Liubymyj dyadya“ visada išeinu persivalgęs. Ir kai pasiskundžiu padavėjai ji man sako: „Dėdė alkanų neišleidžia“. Sutikite, tai labai miela.

„Liubymyj dyadya“ adresas: Pankivska St, 20, Kyiv.

Barų mėgėjams – privaloma apsilankyti tikrai neeilinėje vietoje pavadinimu „Palata No.6“. Surasti nelengva, prireiks kantrybės ir pastangų. Navigacijoje nurodę baro adresą atvykstate prie eilinių daugiabučių. Lendate į tamsų kiemą, ieškote laiptų į rūsį, dažniausiai vakarais prie jų stovi daug rūkančių. Ten jums ir reikia. Pasitiks seselėmis ir daktarais persirengę barmenai ir barmenės, o užsisakius stiprųjį gėrimą, jis bus pateiktas medicininiame mėgintuvėlyje. Užsisakius ką nors iš specialiojo meniu, laikykitės.

Lietuvių išbandytos vietos Kijeve

Pavyzdžiui, „Shpritz“ reikš, kad jūs gulsitės ant stalo, o barmenė gėrimą supils į burną sėdėdama ant jūsų. „Pyramida“ – kokteilis į jūsų burną subėgs per didžiulę iš tūbelių padarytą piramidę, o štai „Kaska“ (šalmas – liet.) jus įvels į tikrą beprotybę. Visame bare bus užgesintos šviesos, gausite apsauginį paltą, šalmą ant galvos ir būsite tiesiog padegtas. Be to, turėsite išgerti nemažą kiekį degančio absento. Ši „procedūra“ tikrai ne silpnų nervų žmonėms. Kol gersite kokteilį (net iš trijų stiklinių) – jums didele alaus bačka trankys per galvą. Žinoma, nuo skaudžių sutrenkimų saugos šalmas.


Baro, kuriame vyksta šios beprotybės, pavadinimas ne be reikalo toks. „Palata No.6“ pavadintas vienas iš Antono Čechovo apsakymų, kuriame aprašomas gyvenimas beprotnamyje. Labai teisingas sulyginimas. Dauguma alkoholinių kokteilių šioje vietoje kainuoja 1,5 Eur, keli brangesni už 2,5 Eur, o patys brangiausi (tie, kurie geriami su ceremonijomis) kainuoja apie 3-4 Eur. Be to, čia yra ir pigaus, neblogo maisto bei užkandžių. Virtuvė dirba iki paryčių, o šnicelis su garnyru kainuoja 3 Eur. Įspėju, ši vieta patiks ne kiekvienam. 



„Palata No.6“ adresas: Vorovskogo st, 31a, Kyiv.

Merginų kompanijoms Kijevo gyventojai rekomenduoja barą „Lysa Hora“, dar vadinamą „Raganų baru“. Kijeve sklando daug legendų, mistikos, yra net raganų kalnas, kur atseit jos vis dar renkasi. „Raganų baras“ padės pažinti visą mistinę šio miesto pusę. Patiks ir visiems „Hario Poterio“ gerbėjams. Prie durų stovi šluotos, kažkur vaikštinėja juodas katinas, tvyro žolelių kvapas.

Barą įsteigė trys merginos, nusprendusios, kad jaunoms raganoms reikia kažkur pasilinksminti. Šios vietos meniu vadinasi „šešėlių knyga“, o ten – nemažai vienos iš merginų mamos patiekalų. Beje, tiek maistas, tiek gėrimai, yra gaminami gardinant pačių savininkių kruopščiai atrenkamomis žolelėmis. Kiekvienas kokteilis pateikiamas su burtažodžiu ir turi paskirtį. Pavyzdžiui, galite užsisakyti kokteilį „Raganai, kuri nori sulieknėti“, „Raganai, kuri turi finansinių sunkumų“ ir panašiai. Vidutinė kokteilio kaina apie 3-4 Eur.

„Lysa Hora“ adresas: Bulvarno-Kudriavska St, 9a, Kyiv.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt