Ar kada nors girdėjote tokį Rygos apibūdinimą – „Šiaurės blondinė su ugninga širdimi“? Mes irgi ne. Ir nors pirmą kartą išgirdus kilo ironiška šypsena, visgi kaskart grįžus iš šio miesto, norisi pritarti tokiai išmonei. Šio miesto įvairiapusiškumas tikrai įtraukia.

Ką gi, sėdame į „Ecolines“autobusą ir po keturių valandų mes jau čia. Šįkart norėjome kokybės už prieinamą kainą. Gavome rekomendacijų ir pasirinkimu nenusivylėme nė akimirkai.

Pradedant šviežutėliu itališku (ir ne tik) maistu, baigiant skoningu interjeru bei žaviu miesto panoramos vaizdu pro langą. Beje, šis viešbutis, kuriame ir pradėjome viešnagę Rygoje, puikiai tinka ir verslo kelionėms. Viešbutis „Park Inn by Radisson Riga Valdemara“, tiesa, kiek atitolęs nuo centro, bet viso labo 7-10 minučių kelio važiuoti. Pradžia atrodo puiki, naršom po Rygą toliau.

Savaitgalis Rygoje

Pasivaikščioti

Pradedam gal ir nuo nelabai populiariai skambančios vietos, bet vis dėlto net patys Rygos gyventojai sako, kad jame apsilankyti verta. Kalbame apie miesto turgų. Jis įsikūręs prie pat centrinės miesto autobusų ir traukinių stoties. Vos keli šimtai metrų nuo pagrindinių senamiesčio vietų. Tad užsukti į jį tikrai patogu.

Čia visa gausybė įvairiausių produktų pasirinkimo, pradedant šviežutėle duona, vaisiais, daržovėmis, baigiant miesto pasididžiavimu – šprotais. Sakoma, jeigu jų neparagavai, vadinasi, nebuvai Latvijoje.

Kadangi oras palankus, išeiname pasivaikščioti. Visais metų laikais, taip pat ir žiemą, tikrai malonu tiesiog niekur neskubant prasieti per Daugavas promenāde. Taip pat būtina užsukti į vietą, vadinamą AB dambis – dabar ten yra didžiulė Latvijos vėliava ir iš čia galima nufotografuoti bene gražiausią Rygos panoramą.

Toliau sukame į bene romantiškiausia Rygos vieta tituluojamą Bastėjos kalno parką. Prasieiname vienu iš dailių tiltų, apsagstytų amžinos meilės priesaikos ženklais. Žmonių čia visada gausu, galima pajausti tą niekur neskubantį tempą, tiesiog mėgavimąsi aplinka.

Grįžtame senamiesčio link. Štai ir vakarėjančios saulės apšviesta Ryga nuo 72 metrų aukštyje esančios šv. Petro bažnyčios bokšto apžvalgos aikštelės.

Savaitgalis Rygoje

Rygos centre būtinai verta aplankyti ir siauriausią bei trumpiausią gatvę – Rozena iela. Jei turite ilgas rankas – jas ištiesę sugebėsite pasiekti pastatus iš abiejų pusių. Tiesa, šioje gatvėje rasite ir tradicinių Latvijos patiekalų restoraną „Rozengrals“, kuriame galėsite išbandyti autentiškų receptų.

Didžioji ir Mažoji gildijos, esančios Rygos centre, Livu aikštėje, visada buvo svarbios visuomeninės institucijos, kuriose šiandien organizuojami koncertai ir konferencijos. Bent iš išorės pasigrožėti tikrai verta.

Žinoma, vaikštant po mietą, nereikėtų aplenkti Laisvės paminklo (vietinių vadinamo Milda), kuris buvo pastatytas pažymint pasipriešinimą sovietinei okupacijai. Ir visai netoli paminklo stovinčio žymaus Laimos laikrodžio. Ar girdėjote, kad tai bene populiariausia susitikimų vieta mieste?

Beje, ar žinojote, kad pirmoji eglutė pasaulyje buvo papuošta būtent Rygoje? Rotušės aikštėje galima rasti tai įamžinantį ženklą.

Užeiti

Kaip sako vietiniai, bene labiausiai pasididžiavimo vertas muziejus neabejotinai yra Motormuzejs (S. Eizenšteina 8), kur eksponuojamos įvairiausios senovinės transporto priemonės.

Taip pat Nacionalinis meno muziejus (1 Janis Rozentāls aikštė) bei Mados muziejus (24–1 Grēcinieku). Pastarajame būna interaktyvių programų, parodos paprastai keičiamos kas pusmetį, bet apie latvių madą čia galima sužinoti (ir pamatyti) bene visą laiką.

Senamiestyje, Pietavos gatvėje, yra Filmų muziejus. Jame sukaupta įvairių eksponatų, naudotų Latvijos kinematografijoje nuo pat Latvijos kino istorijos pradžios. O Mārstaļu gatvėje įsikūręs Fotografijos muziejus.

Na, ir verta dėmesio Nacionalinė biblioteka (Mūkusalas 3), išsiskirianti itin kontraversiška architektūra.

Jaukiai žiemos popietei ar vakarui.

„V. Kuze“ šokolado kavinė (Jekaba iela 20/22) – labai jauki vieta puodeliui kavos, arbatos ar karšto balzamo gėrimui, kuris gaminamas iš juodųjų serbentų, apelsinų sulčių ir, žinoma, Rygos balzamo.

Dar viena tikrai išskirtinio interjero vieta vakarui – Omas Briljants (Audēju 7). Čia galima užsukti ir vakaro kokteiliui, ir lengvai vakarienei, ir muzikai pasiklausyti.

Savaitgalis Rygoje

„Slapta“, bet tikrai verta aplankymo vietelė – „Riga Black Magic Bar“ (Kalku 10). Jaukus interjeras, daugybė desertų, arbatų, kavų, paskanintų Latvijos pasididžiavimu – Rygos balzamu.

Savaitgalis Rygoje

Na, o populiariausia vieta pavalgyti latviško maisto yra „Lido“. Tiesa, vietiniai pasakoja, kad esantis būtent Krasta gatvėje yra didžiausias ir labiausiai autentiškas. Taip pat puiki vieta paragauti latviško maisto autentiškoje aplinkoje – „Province“ (Kalku 2).

Savaitgalis Rygoje

Tiesa, jei turite daugiau dienų, 30 minučių traukiniu ir jūs jau galite atsidurti Jūrmaloje. O šis kurortas taip pat žavus ir turintis ką pasiūlyti visais metų laikais.